У деяких районах Луцька не вимикають вуличне освітлення вночі. Пояснили причину

У деяких районах Луцька не вимикають вуличне освітлення вночі. Пояснили причину

На «гарячу» лінію Луцької міськради з різних мікрорайонів міста надходять прохання вимкнути освітлення вулиць та закладів. Лише за 20 жовтня таких повідомлень надійшло 10. 

Лучани активно долучилися до тотальної енергоекономії й просять комунальників вимикати вуличні ліхтарі.

Зокрема, просили вимкнути вуличне освітлення у нічний час на вулицях Прилуцькій, Теремнівській, Східній, Млинівській, Скрябіна, Воїнів-афганців у Луцьку, де цілу ніч горять ліхтарі.

На проспекті Відродження просять вимкнути прибудинкове освітлення хоча б до 23-ї години. 

Про яскраве освітлення також повідомляють і біля житлового комплексу «Колізей» та тенісного корту спорткомплексу «Олімп».

Також люди просять зобов'язати працівників Варшавського ринку вимкнути потужне освітлення та вивіски.

Крім того, з села Милуші також надійшло прохання вимкнути ліхтарі.

Як зазначив виданню ВСН директор «Луцьксвітла» Валерій Мазін, наразі у місті заради економії не включають підвечірній режим освітлення, а лише нічний. Це коли на деяких районах знижується освітлення на 50%.

«Так налаштована наша мережа, якою можна керувати дистанційно. Наразі немає рішення виключати повністю деякі райони, зокрема, й для безпеки мешканців. Також варто врахувати, що через тиждень переведуть годинники й в 18-й вже буде темно», - розповів Валерій Мазін.

Проте, у тих районах, де старі ліхтарі замінили на сучасні LED, яскраве - освітлення, хоча там відключенні світильники на 50%. 

«Нам їхати на місце і відключити декілька ліхтарів, переробляти мережу - недоцільно та затратно по часу. Багато є заяв, аби відключити освітлення на деяких вулицях, але надходять і прохання залишити його. Розумію турботу лучан, але 30 LED-світильників використовують десь півтора кіловата і можуть освітити півтора кілометра вулиці. Тобто, якщо людина відключить якийсь електроприлад, який використовує 1,5 кВт, то зекономить електрики на цілу вулицю», - зазначає директор «Луцьксвітла».

Наразі у громаді не йде мова про повне нічне відключення освітлення, як для прикладу, вирішили у Львівській області. Там відсьогодні заборонено усі види зовнішнього освітлення, крім вулично-дорожньої мережі та об’єктів критичної інфраструктури, а також, заборонили освітлення зовнішньої реклами.

«У нас немає такої критичної ситуації і поки таких розпоряджень не було», - розповів Мазін.

Зазначимо, що  за повідомленням «Волиньобленерго», відсьогодні з 8-ої години і до отримання розпорядження від диспетчера Західного регіону «Укренерго» застосовують графіки обмеження потужності промислових споживачів по 4-х чергах. Вони вводяться аби зберегти баланс в енергосистемі і пришвидшити відновлення електромереж.

«Закликаємо малий, середній бізнес та побутових споживачів з 07:00 до 23:00 мінімізувати використання енерговитратних приладів: обігрівачів, бойлерів, електроплит, пральних машин, духовок, кондиціонерів, мікрохвильовок», - повідомляють енергетики.

Нагадаємо, волинян просять обмежити використання електроенергії, а підприємствам по черзі відключатимуть світло. 

Можливо зацікавить