У деяких районах Запорізької області окупанти проводять примусову мобілізацію, - Денісова

У деяких районах Запорізької області окупанти проводять примусову мобілізацію, - Денісова

На тимчасово окупованих територіях України продовжується мобілізація громадян України для бойових дій на стороні держави-агресора. Про це повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

У Запорізькій області російські окупанти заборонили виїзд чоловікам у бік підконтрольної українській владі території.

Ворог почав примусову мобілізацію до лав злочинної "народної міліції" на деяких тимчасово окупованих територіях. Періодично затримують чоловіків на блокпосту у Василівці. Також ведуть перепис осіб чоловічої статі.

На в'їзді у Мелітополь на блокпостах російські окупанти змушують чоловіків роздягатися і примушують вступити до лав російської армії. Аналогічні пропозиції озвучують військові РФ у Генічеську.

Крім того, у Мелітополі колаборанти надають російським бойовикам списки квартир, у яких проживають чоловіки.

Примусова мобілізація на захоплених РФ територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка суворо забороняється окупаційній державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах.

«Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти військових злочинів та порушень прав людини РФ в Україні», - зазначає Денісова. 

Можливо зацікавить