У Луцькій громаді лікують 350-літню липу

У Луцькій громаді лікують 350-літню липу

У селі Іванчиці Луцької громади є три липи, яким 250 років і одна, якій орієнтовно 350 років. Дерево віднесене до ботанічних пам'яток природи та нині уражене омелою. Оглянути та вилікувати вікові дерева запросили арбориста з Києва.

Про це розповів Суспільному еколог Олег Гелета.

Зі слів еколога, за останні роки стан липи погіршився: дерево на 50 % уражене напівпаразитом омелою. Насіння омели розносять птахи, бо харчуються її ягодами. Щоб врятувати дерево від шкідників, його оглянув фахівець із обслуговування та догляду за деревами зі столиці Володимир Ветроградський.

У Луцькій громаді лікують 350-літню липу

Фахівець каже, що 350 літній липі в Іванчицях «немає ціни».

«Я впевнений, що такого плану лип у нас в Україні немає. Усі рани, які на ній є – дуже добре загоюються, її підпалювали, але вона загоюється», – говорить Володимир Ветроградський.

Фахівець видалив місця на дереві, які були уражені омелою. Там, де розріз був більший за три сантиметри, замазав спеціальною лікувальною мастикою.

У Луцькій громаді лікують 350-літню липуУ Луцькій громаді лікують 350-літню липу

Вартість робіт орієнтовно 90 тисяч гривень, — каже заступник начальника відділу екології Луцької міськради Олег Гелета. Поряд ще три липи віком 250 років, їх теж очистять.

Еколог Олег Гелета розповів: зараз знають про 15 вікових дерев у Луцькій громаді та досліджують чи є ще.

Читайте також: 

Можливо зацікавить