У Луцькій міській лікарні вперше провели пересадку нирки

У Луцькій міській лікарні вперше провели пересадку нирки

У «Медичному об‘єднанні Луцької міської територіальної громади» вперше виконали трансплантацію нирки. Операція пройшла успішно. Пересаджена нирка функціонує добре. Зараз обидва пацієнти готуються до виписки.

Про це повідомили на сторінці медзакладу у Фейсбук.

«З 2016 року, в рамках грантової допомоги міжнародного товариства нефрологів Sister Renal Center Program, нашою лікарнею реалізується проект покращення медичної допомоги хворим з хронічними захворюваннями нирок. Мета програми: вийти на світовий рівень лікування таких хворих«, - проінформували медики у своєї дописі.

Про подробиці операції розповідає лікар-хірург, який працював у команді трансплантологів Святослав Кропивський: 

«Реціпієнтом став 18-річний Андрій Р., а донором його 50-річна мама Оксана Р.

Пацієнт перебував на діалізі з 18 листопада 2021 року з діагнозом хронічний глумелуронефрит. Хронічна ниркова недостатність IV, термінальна стадія. пролонгована ПГД. Ці патології привели до необхідністі трансплантації. Обидві операції тривали близько двох годин - забір нирки і сама пересадка.

Підготовка до операції тривала давно. Пара пройшла не легкий шлях, адже, ризики були надто високими. Дату операціі переносили тричі. Відбувався постійний моніторинг показників та їх корекція. Лише коли не було жодних мінімальних перешкод та ризиків для реципієнта та донора було прийнято відповідальне рішення виконати трансплантацію.

Була задіяна бригада з 5-ти хірургів(серед них мої колеги - Артем Комарницький та Олександр Масіков), 2-х анастезіологів, 2-і операційні сестри, 2 анестезисти, молодші медичні сестри, а також велика кількість людей, які взяли на себе підготовку та забезпечення бази, власне, для проведення самої трансплантації. Це бажання, воля та важка праця величезної команди людей, починаючи від адміністрації до молодшого медичного персоналу. Велика вдячність всій команді.

Операція пройшла успішно. Результат на сьогодні влаштовує повністю. Щодо ризиків. Звісно, вони є, адже, вони є завжди попри бажання та важку працю. Персонал робить все можливе для хорошого результату». 

 

Можливо зацікавить