У Луцькому районі планують закрити школу: батьки б’ють на сполох

У Луцькому районі планують закрити школу: батьки б’ють на сполох

Жителі села Буяни, що у Торчинській громаді, обурюються закриттям школи у їхньому селі. Вони вимагають від керівництва громади відновити роботу навчального закладу.

Журналісти сайту «Конкурент» з’ясовували, чому закривають філію Торчинського ліцею у селі Буяни та що буде з дітьми.

У редакцію звернулись небайдужі, які виступають проти закриття школи. Адже, з їхніх слів, це єдиний навчальний заклад у селі. Керівництво зважилось на закриття через те, що у школі немає укриття. Ба більше, вони кажуть, що з цьогорічного бюджету не виділили жодної копійки на утримання освітнього приміщення.

«У селі Буяни стоїть питання про закриття школи через те, що нема укриття. Місцева влада абсолютно не зацікавлена в існуванні школи, краще возити дітей автобусом до Торчина, ніж вирішити питання про укриття. Всі батьки учнів, які є замовниками освітнього процесу, проти закриття», – розповідає Іванна Ткачук.

У Луцькому районі планують закрити школу: батьки б’ють на сполох

За словами батьків, представники влади їм повідомили, що створення укриття має відбуватися відповідно до законодавства. Необхідно створити план приміщення, проєктно-кошторисну документацію та знайти підрядника. Увесь цей процес може затягнутися аж на три роки.

У ДСНС зазначають, що у найпростішому укритті має бути тепло та сухо. Приміщення має бути оснащене вентиляцією, доступом до води й місцями для сидіння. З повним переліком вимог можна ознайомитись за посиланням.

Протягом 2022 року у дітей було комбіноване навчання. Спочатку займались дистанційно, а потім їздили у Торчин на навчання. Тиждень у школі навчалась молодша ланка, а тиждень – старша, адже в ліцеї бракує навчальних приміщень.

Також батьки нарікають на проблеми з доїздом. Керівництво громади не може забезпечити перевезення 113 дітей. Крім того, сільські діти постійно скаржаться на булінг у ліцеї та не хочуть ходити на навчання.

Директор Торчинського ліцею Андрій Сікірінський зазначає, що проблем з довезенням дітей немає, а навчальний процес вони організували з тих можливостей, які були. Проте згодом планують запустити повноцінне навчання, щоправда, у дві зміни.

«У Буянях найпростішого укриття немає. Ми прийняли рішення організувати для учнів буянівської гімназії змішану форму навчання. Тиждень у школі навчаються учні 1-4 класів, а інший тиждень – учні 5-9 класів. Їх привозять шкільним автобусом. Ми плануємо запустити повноцінний процес очного навчання. Хочемо перевести учнів буянівської гімназії й торчинського ліцею у дві зміни. Бо отримували такі побажання від батьків та педагогів», – розповідає директор.

Пан Андрій також розповів, що проєкт будівництва укриття у процесі. Ще в грудні 2022 року виділили кошти на створення проєктно-кошторисної документації. Але їм необхідно знайти донора, який профінансує будівництво.

«У грудні 2022 року на сесії Торчинської селищної ради виділили кошти на проєктно-кошторисну документацію для будівництва укриття у буянській гімназії. Цей проєкт ще в процесі. Необхідно пройти певні експертизи та отримати узгодження архітекторів. Попередня вартість укриття – до 4,5 мільйонів. Крім того, маємо ще відшукати донорів, які профінансують це будівництво. Коли укриття буде готове, я, на жаль, сказати не можу», - інформує пан Сікірінський.

У Луцькому районі планують закрити школу: батьки б’ють на сполох

У коментарі журналістам голова Торчинської громади Юрій Кревський повідомив, що створення проєкту знаходиться у процесі. На це з бюджету виділили 100 тисяч гривень. Коли будуть готові усі документи поки невідомо. За словами селищного голови, проєкт має пройти багато інстанцій перед тим, як його затвердять. Крім того, необхідно враховувати воєнний стан в країні.

« Зараз проєкт на етапі виготовлення проєктної документації. Поки на нього виділили 100 000 гривень. Назвати точну вартість виготовлення укриття ми не можемо. Буде готова проєктно-кошторисна документація – тоді стане ясно.  Дати відповідь коли усі документи будуть готові – нереально, враховуючи ще й воєнний стан в країні», – розповів Юрій.

У Луцькому районі планують закрити школу: батьки б’ють на сполох

Зі слів директора опорного ліцею та селищного голови можна зрозуміти, що будівництво укриття для дітей сільської школи затягнеться. Адже створення проєкту та будівництво – не дуже швидкий процес (ще ж необхідно знайти донорів). Тому діти поки відвідуватимуть навчальний заклад у сусідньому Торчині. Коли вони зможуть повернутися до своєї школи, та що з нею буде то тих пір – невідомо.

Читайте також:

Можливо зацікавить