У Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі Українки

У Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі Українки

У луцькій кав'ярні-кондитерії «Старе місто» презентували десерт «Сніжки»,  який готувала Леся Українка для молодшої сестри Ізидори

Як зазначила директорка Музею Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук, ця історія зовсім не про їжу та десерт, а про любов і пам'ять.

Ідентичний десерт своїй сестричці, тільки кілька століть тому, готувала Леся Українка. Старша майже на 17 років від молодшої Ізидори, Лариса хотіла вразити сестру. 

Згадки про «сніжки» є у листах Лариси Косач. 10-річна Ізидора, що запам'ятала рецепт сестри, через 50 років у журналі Союзу українок Америки подала детальний опис рецепту. 

Співзасновниця кав'ярні та голова ГО «Батьки дітей з синдром Дауна» Олена Мельник розповіла, що ідею зробити такий десерт запропонували представники ВНУ імені Лесі Українки: Наталія Благовірна та Тетяна Данилюк-Терещук. 

«Ми вирішили, що це і для нас, і для Луцька буде цікаво, оскільки це наша геніальна землячка. До її дня народженя хочемо її згадати і популяризувати історію у нашому місті», - розповідає Олена.

У Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі Українки

Вона додає, що, крім цього, планують реалізувати ще один проєкт для дітей із синдромом Дауна. Вони хочуть за легендами старого міста проводити різні екскурсії.

Над приготуванням десерту за рецептом Лесі Українки працювала Поліна. Жінка до Луцька приїхала з Волновахи. Там була майстром у коледжі харчових технологій.

У Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі Українки

Рецепт Поліна віднайшла у книжках і довгий час займалася приготуванням для доньок. Проте до приїзду до Луцьку не знала, що таке ж своїй сестричці готувала Леся Українка.

«Сніжки» робляться зі звичайних продуктів, які були колись у селі: молоко, яйця і ягоди.

«Відокремлюються жовтки від білків. Жовтки з ваніллю і цукровою пудрою розтираються, туди додається молоко, а згодом  на паровій бані суміш згущується. Натомість білки з дрібкою солі збиваються у піну», - розказує про особливості створення «Сніжок» жінка.

У Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі УкраїнкиУ Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі Українки

Каже, що рецепт трішки модернізувала: у воду додала сіль і ваніль. Смак класичного рецепту, за її словами, є давнім і для нас незвичний, натомість більш сучасний «грає» трішки іншими смаками.

До слова, кухня у родині Косачів більше цікавила чоловіків. Батько Лариси - Петро Антонович -, маючи у Колодяжному розкішний сад, часто запікав яблука.

Такий десерт також приготували у кав'ярні. Запечені яблука разом із горіхами і ніжкими білками також готують у «Старому місті».

У Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі Українки

Поліна зазначає, що печені яблука були звичним для них десертом, а от «сніжки» - ні. Ділиться, що хотіла б, щоб у програмі їхнього коледжу були введені такі вироби.

Поєднання інгредієнтів у десерті досить незвичне - кожному сприймається по-особливому. Комусь подобається гра смаків, поєднання солодкого із кислинкою від журавлини. 

У Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі УкраїнкиУ Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі УкраїнкиУ Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі Українки

 - Дуже імпонує різниця смаків: солодке і кисле. Вони не роз'єднуються, а навпаки. Скріплюються саме збитим білком. Досить смачно.

- У першому десерті мені не подобається смак яйця, але це моє суб'єктивні відчуття. Щодо яблука: воно традиційно смачне, а у поєднанні із горіхом є чимось новим. Ніколи так не їла.

- Білок на яблуках додає ніжності, а в іншому десерті журавлина із солодким смаком - прекрасне, - діляться своїми смаковими враженнями гості.

У Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі УкраїнкиУ Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі УкраїнкиУ Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі УкраїнкиУ Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі УкраїнкиУ Луцьку можна скуштувати десерт за рецептом Лесі Українки

Читайте також:

Можливо зацікавить