У Луцьку небезпечна комаха нищить дерева. В громаді - досі карантин

У Луцьку небезпечна комаха нищить дерева. В громаді - досі карантин

На вулиці Конякіна у Луцьку місцеві мешканці виявили осередок американського білого метелика, який вражає дерева. У громаді ще торік ввели карантин, який діє і досі. Перемогти шкідника складно, а дбати про зелені насадження мають власники ділянок.

Як розповіла виданню ВСН начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак, цією проблемою в області займається підрозділ Держпродспоживслужби, який й надає рекомендації стосовно проведення заходів зі знищення шкідника.

«Цьогоріч ми передбачили на боротьбу з американським метеликом кошти, розпорядником яких є департамент житлово-комунального господарства. Але наразі масштабні заходи з обробки дерев не проводяться, адже рекомендований Держпродспоживслужбою препарат є небезпечним для здоров'я людей».

«Крім того, така обробка є малоефективною. Адже при зниженні температури у нашому кліматі комахи та гусінь припиняють свій розвиток. Таку ж ситуацію ми спостерігали торік, коли після запровадження карантину цей процес пішов на спад. Але повністю знищити його доволі складно, адже яйця і личинки залишаються у грунті й корі дерев», - зазначає Оксана Лисак.

За її словами, саме фітосанітари Держпродспоживслужби оцінюють масштаби поширення шкідника та ухвалюють рішення щодо доцільності запровадження карантину у регіоні. Проте наразі інформації щодо цього не було.

«Зеленими насадженнями на прибудинкових територіях повинні займатися їх власники - ОСББ, які можуть напряму укладати угоду із фітосанітарною службою та за потреби проводити там обробки дерев, але без шкоди для місцевих мешканців. Тобто кожна територія у місті має свого власника чи розпорядника, який і має вирішувати такі проблеми», - підсумувала очільниця відділу екології.

Також вона наголосила, що цьогоріч у місті не застосовували ніякі хімічні препарати для обробки територій.   

У коментарі виданню ВСН начальниця відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Ірина Хайдукова зазначила, що на території Луцької та частково Боратинської громад рішенням обласної та районної адміністрацій ще торік запровадили карантин, який діє і до сьогодні. У цих документах чітко прописано, що боротьбу з цим шкідником повинен проводити саме власник земельної ділянки, на якій виявили комах.

«Також карантин запроваджений у Маневичах, Ковелі та Камінь-Каширську. Зняти його зможуть після того, як п'ять років поспіль не підтвердиться наявність цих шкідників. Його запроваджують адміністрації за поданням фітосанітарного інспектора.

Загалом в обласні надзвичайно велике поширення американського білого метелика спалах якого спостерігався торік. Цьогоріч він уже менший, а при теперішньому похолоданні боротьбу з ним проводити уже недоцільно, адже гусінь вийшла з гнізд і триває її залялькування.

Проте боротися з цим шкідником потрібно власникам територій саме на початковому періоді. Але переважно люди чекають доки хтось приїде і зробить це за них. І коли на приватній ділянці ростуть дерева оповиті гусінню, яку саме зараз можна ще знищити, то потрібно дослухатися і робити це», - зазначає Ірина Хайдукова.

За її словами найкращим методом боротьби з цим шкідником є факельне спалювання, але це потрібно робити при першому формуванні гнізда і коли гусінь ще не оповила дерево. Стосовно паркових зон, то там заборонено застосовувати пестицидні обробітки, але є дозволені біопрепарати або ж вчасно обрізати дерева.

«Сподіваємось, що закінчиться війна, усе ввійде у свій ритм і будемо займатися цими справами, адже зараз військовій адміністрації, мабуть, не до цього», - резюмувала начальник відділу.

У Луцьку небезпечна комаха нищить дерева. В громаді - досі карантинУ Луцьку небезпечна комаха нищить дерева. В громаді - досі карантин

Нагадаємо, що на території Волині американського білого метелика вперше виявили у Рожищі у 2019 році, а у 2020 році зафіксували нові вогнища на території Боратинської та Городищенської сільрад, де й запровадили карантин. 

Здатність активно мігрувати на стадії імаго, висока плодючість американського білого метелика у 2021-у році спричинила масовий спалах шкідника на Волині. Його виявили у Луцькому, Ковельському та Камінь-Каширському районах. Зокрема карантин запровадили й у Луцьку.

У Луцьку небезпечна комаха нищить дерева. В громаді - досі карантинУ Луцьку небезпечна комаха нищить дерева. В громаді - досі карантинУ Луцьку небезпечна комаха нищить дерева. В громаді - досі карантинУ Луцьку небезпечна комаха нищить дерева. В громаді - досі карантин

Можливо зацікавить

Запоріжжя війна
відео

Передчасно обірвалося життя: на Волині зустріли Героя Олександра Мажулу

військовий вбивство

Вбив батька й сина з волинської тероборони: оскаржуватимуть вирок для військового

волонтер обстріл
відео
фото

Доставляла допомогу воїнам: волонтерка з Волині потрапила під ворожий обстріл

Війна спорт

Трагічна звістка: на війні загинув спортсмен з Волині Віталій Тимофєєв

Євгеній Недищук, Волинь

23 квітня: хто з волинян святкує День народження

Війна в Україні Герой України

У день загибелі міг не йти на позиції, бо щойно прийшов з «нуля»: триває збір підписів про присвоєння волинянину державної нагороди

Погода

Погіршення погоди на Волині: чи будуть ще заморозки у квітні

Поховання військового
фото

Маленька донечка ще не знає, що навіки втратила татка: на Волині попрощалися з Героєм Романом Хрупчиком

Ювілей

Виховала п’ятеро дітей, більше сорока онуків, а нині тішиться правнуками: бабуся з Волині відзначила 90-річчя