У Луцьку презентували книгу про ГУЛАГ історикині Лесі Бондарук. Як це було

У Луцьку презентували книгу про ГУЛАГ історикині Лесі Бондарук. Як це було

«Цю тему неможливо розкрити навіть у ста книжках». Так пише Леся Бондарук десь на першій сторінці книжки, яку вона назвала найважливішим своїм здобутком в житті. 

- У мене є ця книжка і донька - все. 

12 квітня у Луцьку презентували книгу історикині та дослідниці з Луцька Лесі Бондарук «Прямостояння. Українці в особливих таборах ГУЛАГу». Вийшла вона у видавництві «Фоліо». 

Надрукована на книжковій фабриці «Глобус» у незламному Харкові. Презентована вперше у незламному Луцьку, на Волині - батьківщині багатьох українських повстанців і сильних духом людей, які є героями цієї книги. Йде другий рік «великої війни» з Росією. А ми всупереч обставинам пишемо та видаємо книжки.

 * * *

Лучанка Леся Бондарук так давно і плідно працює над відкриттям правди про в’язнів сталінських таборів, що ця книга не стала несподіванкою. Вона радше справді стала підсумком 25-річній складній роботі з архівами та свідченнями людей, багато з яких уже немає серед нас.

Колосальна праця на понад 600 сторінок розповідає про тих, хто чинив опір у концтаборах, у сталінських катівнях - про героїв Норильського, Воркутинського та Кенгірського повстань. Про мережу концтаборів, в яких гноїли цвіт української нації. 

Це не сухе історичне дослідження, а разом із достеменно виписаним історичним фактажем - книга людських доль. Унікальне і зникоме - світлини та документи. 

У Луцьку презентували книгу про ГУЛАГ історикині Лесі Бондарук. Як це було
Модераторка зустрічі Наталка Каліш, Леся Бондарук та Олександр Красовицький під час презентації у Луцьку

Цей літопис репресій, зізналася Леся, кажучи своє вступне слово у «Книгарні Є», де й відбувалася презентація, писався усе її свідоме життя. 

- Їх відправили в ГУЛАГ вмирати від каторжної праці, від приниження, від умов, в яких вижити було важко, не кажучи про якусь боротьбу. А вони виживали, вони об’єднувалися. Вони бунтували. Вони піднімали повстання. І зрештою, цю систему розхитали до того, що в 60-му році ГУЛАГ був розформований. Далі уже тривав наступний етап боротьби - аж до 1991 року. Але найбільший опір стався саме в таборах особливо жорстокого утримання. Радянська влада робила все, щоб ці політичні в'язні ніколи не повернулися звідти додому, в Україну, - каже Леся Бондарук. 

Директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький розповів про те, як у війну їм вдається видавати книжки: 

- Мабуть, ми єдине на просторі України видавництво-бомж, бо спочатку ми втратили друкарню, яка на півночі області була окупована в перший день, а після звільнення там одразу ж снаряд втрапив у підстанцію і електрики немає. Перше влучання біля нашого офісу в центрі Харкова було 1-го березня, 2-го вже друге. Потім третє, а четверте на День Незалежності. Так що там працювати неможливо. Але наші люди змогли це робити, перебуваючи в різних країнах світу. 

Це видання - попередження, вважає він.

- Якщо українці не будуть пручатися навалі, яка весь час йде на нас зі сходу та півночі, то вона триватиме. Радянський союз зробив кілька ключових помилок. Перше - те, що після 1956 року вони дозволили тисячам українців повернутися сюди, додому, після того, що вони побачили там. Це сприяло тому, що ми сидимо тут і обговорюємо цю книжку, - переконаний Олександр Красовицький. 

Леся Бондарук розповіла про назву.

Слово «прямостояння» - Стусове. Він розумів його як протистояння радянському режимові. 

У Луцьку презентували книгу про ГУЛАГ історикині Лесі Бондарук. Як це було
Книга про ГУЛАГ, його в'язнів та їхню незламність

- А для мене це прямостояння читається з гімну Кенгірського повстання, який написав свого часу Михайло Сорока,  політв'язень, який пробув в ув'язненні майже 35 років. Там є слова: «розігнули утомлені спини у святому пориві». Я собі одразу уявила людей, які десятки років ходять під конвоєм, зігнуті, з руками за спиною, але все одно між собою спілкуючись, роблять підпілля. І настає момент, коли вони розгинають спини і протестують проти сваволі табірної влади, - пояснює авторка. 

У Луцьку презентували книгу про ГУЛАГ історикині Лесі Бондарук. Як це було
Лариса Павленко розповідає про гулаги свого батька Петра Марценюка, якого затримали просто в редакції газети у Луцьку

Поділитися думками про феномен книги та історикині загалом прийшли теж свого роду унікальні люди.

Надія Гуменюк - журналістка і письменниця, яка привела Лесю у журналістику. Вона розповіла про те, як вперше побачила її у стінах газети «Народна трибуна», що стала на зорі Незалежності простором для опору. Тоді редакцію штурмували старші люди, які нарешті насмілювалися говорити правду про пережите. Молоді майже не було, хіба - Леся. 

Леся Ковальчук - свідок першого в Україні процесу над шістдесятниками, з родини, в якій її четверо дядьків були арештовані за участь в українському повстанському русі. А 17-річним арештували і її двоюрідного брата. Колись він няньчився із Лесею, а та згодом після арешту писала йому листи у табори. За участь у студентському гуртку викладачів-шістдесятників Мороза та Іващенка вона теж зазнала переслідувань. Пані Леся зачитала спогади про дорогу в концтабір волинянки та рухівки Марії Бондарук, тоді дівчинки, яка їхала потягом у сталінське пекло разом із десятками родин з Волині. Ці спогади у рукописному варіанті жінка передала пані Лесі в надії, що вони колись будуть надруковані, вони вражають фактажем. 

Лариса Павленко - філологиня, професорка СНУ і донька в’язня ГУЛАГу Петра Марценюка поділилася зворушливими спогадами про батька. Свого часу його затримували просто в кабінеті головного редактора газети «Радянська Волинь». Він відбув 8 років заслання, засуджений - на 25, а за що - родина дотепер достеменно не знає. 

Костянтин Гарбарчук - колега, журналіст, автор численних публікацій на тему повстанської історії Волині, зі слів Лесі Бондарук, першим знайшов на Рівненщині в'язня сталінських таборів з унікальною історією, чим фактично відкрив його ім'я дослідникам. Це Микола Курчик із хутора Харалуг Корецького району на Рівненщині. Історія Миколи Курчика є й у цій книзі. 

 * * *

Якщо ви раптом хочете почитати про ГУЛАГ щось те, де доступно викладені факти і де (що дуже цінно) сотні людських історій виписані на тлі цих подій - то от вона, саме та книга. 

Текст і фото: Олена Лівіцька 

У Луцьку презентували книгу про ГУЛАГ історикині Лесі Бондарук. Як це булоУ Луцьку презентували книгу про ГУЛАГ історикині Лесі Бондарук. Як це булоУ Луцьку презентували книгу про ГУЛАГ історикині Лесі Бондарук. Як це булоУ Луцьку презентували книгу про ГУЛАГ історикині Лесі Бондарук. Як це булоУ Луцьку презентували книгу про ГУЛАГ історикині Лесі Бондарук. Як це було
Книга зібрала багато небайдужих. Серед них - дослідники, журналісти, викладачі, рідні героїв та свідки тих подій

Читайте також: 

Можливо зацікавить