У Луцьку в кав'ярні IDEALIST COFFEE CO. відвідувачів «зустрічав» Зеленський. Тепер його продадуть

У Луцьку в кав'ярні IDEALIST COFFEE CO. відвідувачів «зустрічав» Зеленський. Тепер його продадуть

У луцькій кав'ярні IDEALIST COFFEE CO. ще кілька днів тому можна було побачити незвичний витвір живопису .Портрет Івана Мазепи, написаний ще в 1909 році Осипом Куриласом, що йменувалася «Гетьман, який кинув виклик російському царю», у 2022-му отримав своєрідний перепис: в образі гетьмана постав президент Україна Володимир Зеленський.

«Під певним кутом видно Зеленського, під певним - Мазепу», - каже автор ідеї. Незабаром полотно стане лотом на аукціоні, а отримані кошти допомагатимуть українським захисникам кидати ще не один виклик російським військовим.

Волонтер та директор департаменту інфраструктури Волинської ОДА Назар Романюк, який і був автором ідеї, у коментарі виданню ВСН розповів, що задум виник у межах тісної співпраці зі шведами та їхньої допомоги Україні під час війни.

«Взагалі у нас є успішний проєкт зі шведами з відновлення та будівництва житла для переселенців, вже було придбано 18 реанімобілів, які передали Збройним силам України, і мобільний госпіталь, що був придбаний за півтора мільйона євро і зараз їздить Україно, збираючи кров для військових», - коментує волонтер.

Він додає, що таким чином з'явилася ідея якось їм віддячити чи поєднати наші зв'язки.

«Всім відомо, що у нас була така історична постать, як Іван Мазепа, і чомусь мені спало на думку поєднати ту фігуру, яка далеко в минулому відіграла значну роль у нашій історії України, із сьогоденням», - говорить Назар Романюк.

Він побачив в інтернеті назву картини «Гетьман, який кинув виклик російському царю», і помітив схожість сюжету картини з сучасними подіями. Ім'я художника, який втілив цей задум, наразі тримають у таємниці.

У Луцьку в кав'ярні IDEALIST COFFEE CO. відвідувачів «зустрічав» Зеленський. Тепер його продадуть

«Взагалі вони подібні: якщо подивитися картини Мазепи і фотографії Володимира Олександровича (Президента України Володимира Зеленського - ред.), то в них є певна схожість. Навіть люди, які бачили картину вперше, говорили, що це Мазепа, а потім лише придивлялися і розуміли, що ні.

Під певним кутом, художник втілив це в життя, не видно, що це Зеленський, як-от з «Мона Лізою» (існує думка, що з якого боку на неї не глянеш, вони дивитиметься на тебе, - авт.): під певним кутом - Зеленський, під певним - Мазепа», - зауважує Назар Романюк.

За його словами, картину планували виставити на аукціоні в Урядовому кварталі у День Незалежності України, проте цього не сталося через заборони проведення заходів у цей день.

Натомість виникла ідея виставити її лотом на «Гардероб Бандери», на якому люди можуть публікувати свої речі, передаючи вилучені за продаж кошти на ЗСУ, і який вони запустили разом із Сергієм Тимчуком; або ж виставити на аукціоні у одному з міст Швеції, де незабаром святкуватимуть День міста.

Назар Романюк наголосив, що вже є благодійники, які готові віддати 10 тисяч доларів за картину. 

«Сьогодні волонтерство повинно бути креативним. Зараз трохи і впав запал, і десь люди розпорошили свою увагу. Стараємося максимально вмикати свою креативність, піднімати бойовий дух не тільки серед військових, а й серед волонтерства», - додав посадовець Волинської ОДА.

У Луцьку в кав'ярні IDEALIST COFFEE CO. відвідувачів «зустрічав» Зеленський. Тепер його продадутьУ Луцьку в кав'ярні IDEALIST COFFEE CO. відвідувачів «зустрічав» Зеленський. Тепер його продадуть
Ліворуч - портрет президента України Володимира Зеленського, 2022 р.; праворуч - портрет Івана Мазепи, Осип Курилас, 1909 р.

Картина певний час висіла у одному із закладів Луцька - кав'ярні IDEALIST COFFEE CO. - де збирала погляди відвідувачів і, власне, була помічена вперше.

Керівник закладу Сергій Капацина поділився у коментарі виданню ВСН розповів, що нині портрет президента України в образі гетьмана Івана Мазепи зняли, оскільки попередньо її створювали для благодійних цілей, які вона і виконуватиме незабаром.

«Негативу точно не було, а щодо позитиву, то комусь подобалося, казали, що це прикольно. Тут насправді тонка грань з боку художника: коли, буває, малюють публічних людей у вигляді святих, зрозуміло, що у людей, можуть бути різні думки. У нас було окей, без негативу так точно», - зазначив він про реакції відвідувачів на незвичну картину.

У Луцьку в кав'ярні IDEALIST COFFEE CO. відвідувачів «зустрічав» Зеленський. Тепер його продадуть
Історія закладу в інстаграмі

Текст: Ольга ЮСКОВЕЦЬ 

Можливо зацікавить