У Луцьку вимагають скасувати реєстрацію громад московського патріархату, а вірян розірвати зв'язки з РПЦ

У Луцьку вимагають скасувати реєстрацію громад московського патріархату, а вірян розірвати зв'язки з РПЦ

Депутати Луцької міської ради звернулися до Верховної Ради, РНБО, генпрокурора, начальника Волинської військової адміністрації щодо визнання української православної церкви московського патріархату посібницею тероризму та співучасницею геноциду. 

Відповідне звернення озвучили на черговому сесійному засіданні Луцької міськради 30 листопада. 

У документах депутати вимагають від Верховної Ради України та Ради національної безпеки і оборони України застосувати санкції проти рпц як пособниці тероризму та співучасниці геноциду, а також проти її предстоятеля - владіміра гундяєва, інших представників керівництва, і підрозділів рпц, зокрема УПЦ МП, а також арештувати майно та рахунки, які знаходяться за межами рф, рпц і її керівництва, а також підрозділів та приходів рпц, - і передбачити механізм спрямування їх для покриття витрат на відбудову України.

Від начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка вимагають негайно скасувати статути та державну реєстрацію релігійних громад УПЦ МП на території Волинської області, як такі що не виконали вимог Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Також у документі просять вірян УПЦ МП на Волині відкинути непорозуміння та сумніви і розірвати будь-які зв’язки із РПЦ, що дасть вірянам нашої країни змогу посилити єдину Православну Церкву України.

Перед голосуванням депутатка міськради Алла Доманська просила внести певні правки у текст звернення, але наразі подаємо текст оприлюднений раніше.

Звернення Луцької міської ради до Верховної Ради України, Ради національної безпеки і оборони України, Офісу Генерального Прокурора України, Міністерства культури та інформаційної політики, начальника Волинської обласної військової адміністрації щодо пособниці тероризму та співучасниці геноциду Української православної церкви московського патріархату:

«Сьогодні, коли весь український народ веде боротьбу не на життя, а на смерть за свою країну, за її право жити вільно у вільному світі, коли дочки й сини України гинуть внаслідок невиправданого нападу ворожої держави, представники української православної церкви московського патріархату намагаються просто знайти шляхи викрутитися, а не повністю відмовитися від проросійських наративів, що вони проповідували роками.

Ще 12 травня 2022 року Синод УПЦ МП мав можливість стати зі своїм народом, своїми вірними та засудити агресію, розірвати зв’язки з рпц і кірілом. Натомість вони обрали залишитись у єдності з рпц і вигороджувати агресора, транслювати кремлівську пропаганду, виводячи з-під відповідальності за агресію проти України путіна й російську державу, і цинічно перекладали відповідальність на Україну. Синод УПЦ МП дозволив собі безглуздо стверджувати, нібито сама Україна і Православна церква України спровокували російський напад. Такі висловлювання мали б розцінюватися як розпалювання релігійної ворожнечі, образа почуттів вірян і виправдання війни росії проти України.

Уже 27 травня 2022 року відбувся Собор Української православної церкви московського Патріархату, на якому було ухвалено зміни до її Статуту. Відповідно до коментарів частини учасників Собору, було розірвано передбачені Статутом зв’язки з москвою. Статут довгий час лишався неопублікованим. Його поява у відкритих джерелах засвідчила, що УПЦ вирішила зберегти тяглість своїх контактів з москвою. У першому ж пункті йдеться: "Українська православна церква є самостійною і незалежною у своєму управлінні та устрої відповідно до Грамоти Патріарха Московського і всієї Русі Олексія ІІ від 27 жовтня 1990 року". Грамота ж передбачає, що УПЦ може нічого у себе не змінювати.

У таких умовах найкраща відповідь на те, чи зберегла УПЦ свою єдність з москвою, – це практика її дій. Спостерігаємо: нехтування вимогами воєнного часу, як під час багатотисячної ходи до Свято-Почаївської Успенської Лаври – це свідоме нехтування безпекою громадян України; втечу за кордон з награбованим майном; поширення російської пропаганди; перешкоджання вірянам у переході до ПЦУ. Великого резонансу на Волині набула історія навколо позову до суду так званого священника УПЦ МП Святослава Чижука проти батька бойової медички 14-ї ОМБр Олени Созонюк із Обеніжів. Станом на жовтень 2022 року в Україні відкрито уже 23 кримінальні провадження на агентів збору глибинної інформації та коригувальників вогню в рясах.

Та головне, ми досі не чули рішучого засудження дій російського агресора не від окремих представників УПЦ МП, а від цілої інституції.

Зважаючи на викладене вище, звертаємось з вимогами до:

1. Верховної Ради України та Ради національної безпеки і оборони України:

визнати такою і застосувати через механізм РНБО санкції проти рпц як організації – пособниці тероризму та співучасниці геноциду, а також проти її предстоятеля – владіміра гундяєва (кіріла), інших представників керівництва (зокрема, статутних керівних органів), і складових частин (підрозділів) рпц (зокрема УПЦ МП);

накласти санкції, що передбачають арешт на майно та рахунки, які знаходяться за межами рф, рпц і її керівництва, а також складових частин (підрозділів, приходів) рпц, – і передбачити механізм спрямування їх для покриття витрат на відбудову України;

вивчити доцільність існування в Україні інших релігійних організацій, що пов'язані з державою-агресором й вчинити відповідні законодавчі дії.

2. Офісу Генерального Прокурора України:

звернутися до суду щодо заборони діяльності УПЦ МП в Україні;

ініціювати розслідування діяльності УПЦ МП, що містить ознаки колабораціонізму та спрямована проти основ національної безпеки України, та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності;

3. Міністерства культури та інформаційної політики:

провести спеціальну релігієзнавчу експертизу щодо відповідності установчих документів релігійних організацій, що пов'язані з державою-агресором, законодавству України;

зупинити використання українською православною церквою московського патріархату та повернути народу України пам'яток історії та архітектури;

4. Начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка – негайно скасувати в установленому законодавством порядку Статути та державну реєстрацію релігійних громад УПЦ МП на території Волинської області, як такі що не виконали вимог Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», а саме Статті 12 цього закону;

5. Вірян УПЦ МП на Волині – відкинути непорозуміння та сумніви і розірвати будь-які зв’язки із РПЦ, що дасть вірянам нашої країни змогу посилити єдину Православну Церкву України.

Наголошуємо, що саме така активна патріотична позиція державної влади усуне загрози російського втручання у внутрішні справи України, забезпечить єдність українського суспільства і держави у протистоянні агресору й стане вагомим фактором майбутньої Перемоги».

Можливо зацікавить

Глобус Банк
фото

Перше на Волині: у Луцьку відкрили відділення «Глобус Банку»

війна Луцьк

Загинув під час виконання бойового завдання: у Луцьку прощатимуться із Героєм Андрієм Головачовим

Народна пісня
відео

«Це підпал»: блогерка з Луцька випустила пісню із відомою співачкою

Зоопарк
фото

«Ми зайняли своє місце серед європейських зоопарків», - інтерв'ю з Людмилою Денисенко

Востаннє додому: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

Востаннє додому: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

На Волині стартував конкурс-огляд колективів екологічної просвіти «Земля – наш спільний дім»
фото

На Волині стартував конкурс-огляд колективів екологічної просвіти «Земля – наш спільний дім»

Не Декабристів, а Свободи: у Луцьку перейменували ще сім вулиць

Не Декабристів, а Свободи: у Луцьку перейменували ще сім вулиць

Луцьк Туристичний

«До Луцька варто приїхати, аби насолодитись його затишком»: розмова з Катериною Теліпською

У Луцьку планують вдвічі збільшити розмір стипендії обдарованим учням

У Луцьку планують вдвічі збільшити розмір стипендії обдарованим учням