У Луцьку Зеленського просять ветувати законопроект про містобудування

У Луцьку Зеленського просять ветувати законопроект про містобудування

Депутати Луцької міськради звернулися до Президента України щодо повернення на доопрацювання до Верховної Ради проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності».

Відповідне звернення підтримали на черговому сесійному засіданні Луцької міськради 21 грудня.

Зокрема, у зверненні йдеться, що ухвалений законопроект був прийнятий 13 грудня за активної участі депутатів від забороненої партії ОПЗЖ. Він фактично позбавляє місцеве самоврядування змоги домагатися від забудовника дотримування містобудівної документації. Держава також знімає з себе відповідальність за законність при наданні права на будівництво. Перевірки законності будуть проводитися у «ручному режимі» експертними організаціями, яку обере сам забудовник. При цьому суттєво зменшуються і права громадськості на контроль за будівництвом. 

«Позбавлення місцевого самоврядування частини є порушенням принципів Європейської хартії місцевого самоврядування і намаганням побудувати в інтересах приватного бізнесу систему, що суперечить загальноприйнятим демократичним нормам.Відповідна оцінка відображена у зверненнях представників місцевого самоврядування, експертної спільноти, громадськості. Прикметно, що петиція, якою громадськість просить Президента України застосувати до цього проєкту закону право вето, набрала необхідні 25 000 підписів за лічені години.

Рух «ЧЕСНО», «Центр протидії корупції», «De jure» та низка інших громадських організацій та засобів масової інформації, а також Асоціація міст України вийшли з заявою, де наголосили на тому, що цей законопроєкт треба відтермінувати, адже пропозиції від різних організацій, що були подані на розгляд профільного парламентського комітету, не розглядали і не обговорювались.

У зв’язку із наведеним, Луцька міська рада закликає Президента України, відповідно до статті 106 Конституції України, застосувати до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» право вето із наступним поверненням цього проєкту на повторний розгляд Верховної Ради України», - йдеться у зверненні.

«Цей проект є чималою загрозою для містобудівною діяльністю, та втратою мханізмів впливу на будівельників, а саме на планування території. Асоціація міст також підтримує аби цей проект відправили на доопрацювання, бо він може провокувати зростання корупції у містобудівній сфері. Тут мають бути враховані думки усіх сторін, тому його потрібно доопрацювати. Також він може вилткати зростання напруги між громадою та забудовниками, які часто бувають у нашій країні», - зазначила депутатка Алла Доманська.

Дане звернення викликало обговорення серед депутатів міськради. Зокрема, Андрій Разумовський зазначив, що не бачив остаточну версію законопроекту і наразі складно сказати, що там конкретно не так. 

«Багато речей цим законом буде автоматизовано та диджиталізовано. Але можливо у ньому і потрібно щось змінити», - каже депутат.

Заступниця міського голови Ірина Чебелюк зауважила, що можливо варто

«Законопроект викликав хвилювання серед громадських організацій та органів місцевого самоврядування. На сьогодні остаточних правок проекту прийнятого в другому читанні ніхто і не бачив. І Луцька міська рада слідкує за цим. І за першої змоги дамо юридичний висновок і зможемо сказати, що там є з позитивного і негативного», - зазначила Ірина Чебелюк.

Луцький міський голова Ігор Поліщук зауважив, що це звернення є доволі загальним, але якщо у первинному тексті документу є якісь суперечності, то необхідно аби на них дали відповіді. 

Депутати міськради підтримали дане звернення.

Можливо зацікавить