«У нашу хату влучила ракета – й за секунду ми втратили все»: історія переселенців, які приїхали на Волинь

«У нашу хату влучила ракета – й за секунду ми втратили все»: історія переселенців, які приїхали на Волинь

У Камені-Каширському знайшли прихисток понад п’ять тисяч переселенців. У числі тих, хто опинився тут, рятуючись від війни, – і родина Миколи Пилипова  із села Баратівка Снігурівського району, що на Миколаївщині. Уже деcятий місяць вона в Поліському краї, а думка в кожного одна:  «От прийде весна – й повернемося додому». Бо немає милішого краю від того, де людина народилася й виросла.

Про це розповідає «Волинь-нова».

«Все в нас було добре – тільки жити й радіти»

Відповідь на питання, чому саме у Камінь-Каширський приїхала родина Пилипових, уже в перших словах Миколи Олексійовича:

«У нашу хату влучила ракета – й за секунду ми втратили все»: історія переселенців, які приїхали на Волинь

«Це я з Миколаївщини, а моя дружина Марія Іларіонівна – волинянка. Жила вона в Соснівці на Камінь-Каширщині, а до нас приїжджала, як і багато хто з її односельців, на сезонні роботи. Наш радгосп вирощував овочі – на обробітку їх та зборі врожаю й працювали. Додому верталися із зерном, грішми. Я після строкової служби влаштувався кіномеханіком у сільському Будинку культури (тоді ж не було, як зараз, комп’ютерів, мобілок, в яких молодь сидить, – збиралися хлопці й дівчата, щоб фільм подивитися, потанцювати). Там ми і познайомилися з Марією. То був 1976-й. А наступного року одружилися, невеличке весілля зробили. Жили з моїми батьками ще й тоді, як наша старша донька Людмила народилася, хоч і тіснувато було. Та от попросився я на роботу в будівельну бригаду, одержав земельну ділянку під забудову. І як молодша, Тетяна, мала з’явитися на світ, то ми вже справили новосілля. Взяли, пригадую, з собою мішок дров, ліжко й поїхали у ще хоч і не обжитий, але свій будинок…» - розповідає чоловік.

«У нашу хату влучила ракета – й за секунду ми втратили все»: історія переселенців, які приїхали на Волинь

Дочки повиростали, вивчилися. Людмила стала вчителькою, викладала українську мову й літературу. Тетяна  медицину обрала – працювала медсестрою в районній лікарні. Двох онуків батькам подарувала.

«Ми кожного року їздили на Камінь-Каширщину, – розповідає чоловік. – І нам, і дочкам, а потім і внукам тут дуже подобалося. Бо ж то після нашого степу на Миколаївщині потрапляли в край лісів, де таке чисте повітря, де багато грибів. А потім, коли вже батьків дружини не стало, то рідше бували в рідній Маріїній Соснівці. По правді, то завжди якісь свої клопоти були. Хотілося хату облаштувати – затишок дітям створити, щоб мати умови не гірші, як у місті, – з усіма зручностями. І от коли  все в нас було добре, коли йшло до того, що тільки жити й радіти, 24 лютого почалася страшна війна».

«Як вони ненавиділи нас, українців, – цього словами не передати»

Микола Олексійович не може без хвилювання згадувати пережите:

«Наше село розташоване на межі двох областей – нам до Херсона було ближче, як до свого обласного центру, Миколаєва. Херсон був захоплений у перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну. А за тиждень вже і в нас були окупанти – чеченці (чув, що то кадировці), буряти… Вони встановлювали свої порядки. Знущалися з цивільних людей – забирали машини. Як вони ненавиділи нас, українців, – цього словами не передати. Ворог не міг узяти Миколаїв, то обстрілював місто з боку Херсона. Через Баратівку летіли снаряди».

На час обстрілу сім’я Пилипових ховалася в льосі сусідів, оскільки в самих такого укриття не було. Як стихало й закінчувалася повітряна тривога, йшли додому. Поралися по господарству, їсти готували, «в якісь моменти почувалися так, ніби й війни нема».

«Ловив дружину, яку ударною хвилею з ліжка скинуло...» 

І от настало 27 березня. Це число, день, а точніше ніч, Пилиповим ніколи не забудеться, бо вони всі тоді ніби вдруге народилися. 

«У нашу хату влучила ракета – й за секунду ми втратили все»: історія переселенців, які приїхали на Волинь

«Якраз молодша дочка Тетяна  прокинулася, вийшла з кімнати, в якій спала, в прихожу, – вертається думками до пережитого Микола Олексійович. – Я спитав, котра година. Вона сказала, що вже четверта. І додала, стоячи біля вікна: «Щось дуже бахкає...». А потім все було, як у страшному сні. У нашу хату влучила ракета – й за одну секунду ми втратили і житло, і все, що настаралися роками. Якби вона впала по центру будинку, то ми з вами зараз уже не розмовляли б – всі загинули б. Не забути, як ловив дружину, яку ударною хвилею з ліжка скинуло, як мені на спину уламки зі стелі падали. Старшу дочку Людмилу викинуло з ліжка через міжкімнатні двері. Десятилітній онук Ярослав, який виповз уже з-під завалів, бідненький так злякався, що слова не міг промовити і ще два дні не говорив (якби старший онук був вдома, який зазвичай спав у залі, то ми б його втратили, – на щастя, він якраз перебував у Києві, де вчиться на айтівця). До ранку були в знайомих. А коли розвиднілося й ми прийшли до руїн своєї хати, то побачили, що сусіди стояли там і плакали. Вони думали, що всі загинули під завалами. Як зрозуміли, що ми вижили, то вже з радості не могли стримати сліз».

«Люди виїжджали й нас, слава Богу, підібрали» 

Сім’я Пилипових, яким сусіди дали притулок, ще місяць залишалася в Баратівці.  А потім, як каже Микола Олексійович, уже психологічно не витримували навіть ті, хто wй не постраждав так, як вони. Не чекаючи найгіршого, рятували дітей.

«Люди виїжджали й нас, слава Богу, підібрали, – каже чоловік. – У Баратівці жила родина сестри дружини, у якої була машина, – вона й вивезла мою сім’ю. Місця для мене не вистачало, то я вже через день вирушив на Волинь іншим автомобілем. Перш ми в Соснівці зупинилися – в батьківській хаті моєї Марії, де живе її брат. Але дочки вирішили, що треба в місто перебиратися. Так ми опинилися в  Камені-Каширському, де ще одна сестра дружини живе. Ходили по людях і напитували житло. І знайшли. Добра жіночка, Олена Миколаївна, пустила в свою двокімнатну квартиру. Я підлікувався, бо ж мав травму хребта, як хата наша валилася, й сказав дружині: «Поки є руки й ноги, треба щось заробляти». Й пішов у міську раду з проханням дати мені, пенсіонерові, якусь роботу».

Із серпня минулого року Микола Пилипов працює в  комунальній службі, яка надає допомогу малоімущим, а також сім’ям наших захисників. Ми й зустрілися з ним, коли він разом зі своїми напарниками рубав дрова на обійсті жінки, син якої  – на передовій. 

«Маю пенсію, всі ми як переселенці одержуємо грошову допомогу. Але додаткова копійка не зайва, – розмірковував чоловік. – Кажу своїй дочці Людмилі, яка працює онлайн у рідній Баратівській школі: «Доцю, ти на вікно якесь заробиш, я – на двері...». Дуже хочемо вернутися в своє село, хоч ще не знаємо, що від нього залишилося. Може, купимо якесь житло чи відбудуємо свою хату. А може, держава щось нам запропонує як таким, що постраждали від війни...»

Слава Богу, переселенцям із Миколаївщини вже легше на душі, оскільки їхній район торік восени був звільнений від окупантів: 10 листопада в Снігурівці було піднято український прапор. Тож живуть із думкою: «От прийде весна – й повернемося додому». 

Катерина ЗУБЧУК.

Читайте також:

 

 

Можливо зацікавить

Графік відключення світла Волинська область

Сьогодні ввечері на Волині застосують графіки вимкнення світла. Оновлено

Приїхав з війни в коротку відпустку: військовослужбовець з Волині одружився з переселенкою з Херсона. Фото, відео
відео
фото

Приїхав з війни в коротку відпустку: військовослужбовець з Волині одружився з переселенкою з Херсона. Фото, відео

Герой України

Учитель, тренер, офіцер: захиснику з волинської бригади просять посмертно присвоїти державну нагороду

Мобілізація інвалідність

Чи можлива мобілізація людей з інвалідністю після змін у законі

війна Монатік

«Душа в п'яти впала»: відомий артист з Луцька Monatik розповів, як його сини ледь не потрапили під ракетний обстріл

дзюдо війна

10 місяців вважали зниклим безвісти: титулований дзюдоїст з Луцька загинув у бою на Донбасі

Святковий стіл рецепти

Королівський бенкет: рецепти автентичних волинських страв

Електронні повістк

Посилення мобілізації: чи впровадять електронні повістки

Тимощук

Зрадник з Луцька Тимощук, відповідаючи на закиди, заявив, що представляє Росію