У Нововолинську із шахти хочуть зробити музей

У Нововолинську із шахти хочуть зробити музей

У Нововолинській громаді може стати однією туристичною родзинкою більше. Тут планують облаштувати шахту-музей. Така ідея у міської влади виникла ще у 2021 році.

Про це йдеться на сторінці Нововолинського міського історичного музею у фейсбуці.

Працівниками Нововолинського історичного музею й Відділу культури виконавчого комітету Нововолинської міської ради провели розвідувальну експедицію до шахти №9 «Нововолинська».

Мета цієї «розвідки» – ознайомлення з виробничим процесом. Також учасники заходу визначилися з основними особливостями шахтарської праці, відзнімкували підземні комунікації та архітектуру шахтних споруд. 

«Результати експедиції використають для створення майбутнього музею-шахти, оформлення експозицій, а отриману інформацію у розробці туристичних маршрутів», – зазначають у дописі.

А допомагали розбиратися із тонкощами шахтарських буднів та сприяли розвитку музейної і туристичної галузі Нововолинська, директор шахти №9 Володимир Юрків та працівникам копальні.

До речі, ще у 2021 році Нововолинська міська рада подала заявку до Українського культурного фонду на участь у програмі «Культура.Туризм.Регіони».

На той час, уже говорили про розроблену концепцію інноваційного проєкту – створення першого в Україні віртуального музею, присвяченого діяльності шахт та важкій праці шахтарів.

Задум полягає у створенні віртуальної екскурсії наземними та підземними об’єктами однієї із шахт Нововолинська. 

Планували змонтувати 50 сферичних панорам із копрами, надшахтними будівлями, системою підземних лав. Віртуальна екскурсія передбачалса текстовий і фоновий супроводи англійською та українською мовами, а також інтерактивні об’єкти. 

Вхід до веб-екскурсії мали намір зробити безкоштовним та загальнодоступним.

За попередніми підрахунками, станом на 2021 рік, бюджет проєкту складав понад 600 тисяч гривень.

Можливо зацікавить