У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»

У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»

У Луцьку звільнився керівник аматорського театрального колективу «Бешкетники» Вадим Хаїнський. Він створив та понад сім років керував і опікувався дитячою студією, що діє при Палаці культури міста Луцька. Одна з кандидаток на посаду нового керівника викликала ажіотаж й активне обговорення серед працівників закладу культури, та обурила батьків вихованців і самого Вадима Хаїнського.

Чому звільнився керівник «Бешкетників»

Першим про своє звільнення у соцмережі повідомив сам Вадим Хаїнський. Він зазначив, що передумовою його звільнення стало те, що з січня він повернувся працювати у Волинський академічний обласний театр ляльок, проте уже на посаду заступника керівника з питань економіки, а також за сумісництвом вирішив викладати у Волинському фаховому коледжі культури і мистецтв імені Стравінського.

«У театрі ляльок я працював ще три роки тому актором, і дуже його люблю. А ще з вересня я прийняв рішення викладати у коледжі культури та мистецтв. А стосовно «Бешкетників», я відчуваю, що виконав свою місію і готовий передати керування колективом іншій людині, а за роки нашої діяльності є чимало людей, які можуть продовжувати навчати дітей та розвивати колектив замість мене. Тому я надав перевагу коледжу, і у січні дійсно звільнився з посади керівника», - розповів виданню ВСН Вадим Хаїнський.

Сам він з вдячністю розповідає про ці роки роботи й зазначає, що дуже любить своїх вихованців. 

У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»

Чому розгорівся скандал?

За місце керівника студії в Палаці культури розгорнулась ціла драма. На його думку, очолити колектив «Бешкетників» після його звільнення має  актриса Алла Скрипічук, яка наразі й працює у цьому закладі, але за цивільно-правовим договором.

«У мене був намір і щире бажання передати обов’язки керівника людині, яку знають, поважають і люблять діти. Людині, яка знайома з діяльністю колективу і присвятила частинку себе «Бешкетникам». Я ж без сумніву завжди був би поряд», - писав він на своїй сторінці.

За словами Вадима, вона дуже допомагала йому на заняттях, добре знайома з дітьми, і усі бачили саме її на цій посаді. А уже 30 січня стало відомо, що на цю посаду подали заяви три людини, і серед них артистка драми Волинського обласного драмтеатру Ірина Ілляшенко.

«Попри усі попередні усні домовленості з директором Палацу культури, керівником колективу хотіли призначили абсолютно нову для «Бешкетників» людину - Ірину Ілляшенко. Але вона не знайома з нашою діяльністю, не працювала з цими дітьми, та не знає репертуар «Бешкетників». Проти її призначення виступили й батьки вихованців, які звикли до своїх попередніх викладачів. І загалом, це був як грім серед ясного неба. Я взагалі про неї почув вперше цього дня, і відразу сказав, що це неправильно. Адже першочергово потрібно було познайомити її з дітьми та колективом. Після цього вчинку ми змушені йти з Палацу культури. Діти та батьки виступають за те, аби шукати нове приміщення і продовжувати свою діяльність. Проте лишається питання стосовно офіційного звання «Зразковий колектив», яке захищали діти цієї студії. І у випадку, коли ми йдемо з палацу, то це звання та назва залишиться у цій структурі. Адже діти мають теж усвідомити, що існує якась правда і справедливість. А загалом керівництво аргументувало цю ситуацію тим, що їм потрібен новий погляд та «свіже» дихання колективу, і це їхнє право. Але мені це не вкладається у голові», - розповів Вадим Хаїнський.

У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»
Алла Скрипічук

Батьки міркують над тим, щоб студія пішла з Палацу культури

Ситуація з новим керівником може призвести до того, що студія піде з Палацу культури, і буде шукати своє приміщення, каже Хаїнський. Але тоді вона втратить звання «зразкової».

«Можливо, ми будемо йти з Палацу культури. Діти та батьки виступають за те, аби шукати нове приміщення і продовжувати свою діяльність. Проте лишається питання стосовно офіційного звання «Зразковий колектив», яке захищали діти цієї студії. І у випадку, коли ми йдемо з Палацу, то це звання та назва залишиться у цій структурі. Але діти мають теж усвідомити, що існує якась правда і справедливість.

А загалом керівництво аргументувало цю ситуацію тим, що їм потрібен новий погляд та «свіже» дихання колективу, і це їхнє право. Але для мене це не вкладається у голові», - розповів Вадим Хаїнський.

Що каже дирекція?

Аби роз'яснити ситуацію ми звернулися до в.о. директора Палацу культури Луцька Тетяни Ліпич.

Жінка зазначила, що на сьогодні посада керівника студії «Бешкетників» є вакантною, і наразі призначення не було.

«Вадим написав заяву на звільнення ще 16 січня 2023 року, і це було його рішення будувати кар'єру у коледжі та театрі ляльок. Ніхто його не примушував до цієї заяви. Ми спільно обговорили майбутнє колективу і чекаємо остаточних пропозицій від Вадима. Але одна з його кандидатур, яка уже написала заяву на прийняття на роботу, не відповідає нашим вимогам. Хоча на цій посаді мала б бути Алла Скрипічук, з якою у нас запланована зустріч, і наразі саме вона виконує обв'язки керівника колективу. Ми її знаємо, і вона працює у нас на умовах цивільно-правового договору», - розповіла Тетяна Ліпич.

За її словами наразі на посаду керівника є три кандидатури, одна з яких не має відповідної освіти. А називати усі три прізвища кандидатів на посаду очільниця палацу відмовилася: «А для чого воно вам? Можливо ще хтось прийде, тоді і будемо обирати».

Стосовно того, чи може колектив «Бешкетників» піти з палацу, то Тетяна Ліпич зазначила, що діти звикають до свого керівника, живуть з ним і творять, і це нормально, що вони можуть піти.

«Життя триває. Колектив має працювати, і він має звання «зразковий» у палаці. Немає різниці хто прийде на посаду керівника, ми будемо працювати згідно з вимогами», - каже очільниця Палацу культури.

На питання про те, коли буде ухвалене рішення щодо нового керівника студії, відповісти Тетяна Ліпич відмовилась, відмахнувшись: «А для чого воно вам?».

До слова, Вадим Хаїнський зазначає, що «Бешкетники» за ці роки стали не просто дітьми, а великою родиною.

«Сім щасливих років творчості. І весь цей час зразковий аматорський театральний колектив жив чудовим творчим життям, натхненно працював, радував глядачів, надихав інших дітей до творчості. Певен, кожного з вас ці діти так чи інакше торкнулися: своїм словом чи акторською грою, коли викликали у вас щемливу або ж трепетну емоцію. Так, звісно по різному, хтось полюбив «Бешкетників», а хтось ні, без цього нікуди, але однозначно ніхто не лишився байдужим.

Він дякує усім, хто висловив слова підтримки та зазначає, що піти з посади було його особистим рішенням. І що він пропонував передати керівництво «Бешкетників» у руки небайдужої, чуйної, творчо обдарованої Алли Скрипічук», - пише актор.

У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»У Палаці культури Луцька - скандал навколо призначення керівника дитячої студії «Бешкетники»

Зазначимо, що дитяча театральна студія «Бешкетники» була створена у 2015 році при Палаці культури міста Луцька. Ініціатором та засновником якої став Вадим Хаїнський.

Навчання дітей там проходить змістовно й цікаво і переважно в ігровій формі. Заняття відбуваються у вигляді захоплюючих тренінгів, постановочних робіт, різного роду театральних експериментів, які надають дітям сценічного досвіду, розкутості, майстерності, виступи перед глядачами формують впевненість у собі. В театральній студії малеча навчається слухати, висловлювати свою думку, працювати в колективі, знайомиться з прекрасним світом мистецтва та опановує навики притаманні справжнім акторам. Окрім участі у виставах діти показують себе як декламатори та ведучі.

Читайте також:

Можливо зацікавить