У Польщі хочуть вибачень за Волинську трагедію: що відповіли в Україні

У Польщі хочуть вибачень за Волинську трагедію: що відповіли в Україні

Речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна закликав українського президента Зеленського вибачитися перед поляками за події Волинської трагедії, що сталася 80 років тому.

Про це він сказав в інтерв’ю Onet напередодні 80-х роковин тих подій, пише Тelegraf

Він додав, що для нього це особисте питання.

«Я думаю, що з українського боку, і тут я буду дуже дипломатичним, все ще є нерозуміння, наскільки це важливе питання для поляків зараз», — сказав Ясіна.

Також він припустив, що для українців Волинська трагедія має меншу історичну значущість, ніж для поляків. Тому Ясіна вважає, що Зеленський міг вибачитись за ті події, оскільки польська сторона вже взяла на себе відповідальність за злочини, які вчиняли поляки проти українців.

На ці заяви вже відреагували в Україні, зокрема посол України в Польщі Василь Зварич назвав спроби нав’язати українському президенту чи державі будь-які слова про спільне минуле є «неприйнятними та сумними».

У Польщі хочуть вибачень за Волинську трагедію: що відповіли в Україні

«Ми пам’ятаємо історію та закликаємо до поваги та виваженості у висловлюваннях, особливо у важкій реальності геноцидної російської агресії», — написав він у своїх соцмережах.

Також він нагадав про формулу примирення у двосторонніх відносинах, яку ухвалили ієрархи церков двох країн.

Відомо, що у 2014 році тодішній президент України Петро Порошенко вибачився перед польським народом, виступаючи в парламенті Польщі.

Читайте також:

Можливо зацікавить