У Польщі незадоволені 10-м пакетом санкцій ЄС проти Росії: що з ним не так

У Польщі незадоволені 10-м пакетом санкцій ЄС проти Росії: що з ним не так

У Польщі розчаровані початковою пропозицією 10-го пакету санкцій Європейського союзу проти Росії.

Про це повідомляє RMF FM.

«Це нижче наших очікувань», - сказав посол Польщі в ЄС Анджей Садось журналісту RMF FM у Брюсселі.

Також він додав, що пакет не містить санкцій проти «Росатома», що було головним постулатом України, який підтримувала Варшава.

Крім того, не було санкцій за примусове усиновлення українських дітей, нема виключення «Газпрому» з системи UER, яка видає сертифікати на низькі викиди CO2.

Заборони на імпорт російських алмазів теж не має, що незрозуміло для Польщі після початкових позитивних заяв Бельгії, яка чинила найбільший спротив у цьому питанні.  

Але у ЄС, запропонували санкції проти чотирьох російських банків і заборону на імпорт російського каучуку, чого також домагалася Польща. Пакет передбачає і додаткові заборони на експорт електронних компонентів, які Росія використовує у виробництві зброї.

«Нові заборони на торгівлю мають коштувати Росії 10 млрд євро, але, як повідомив один із дипломатів, це розраховано в цінах 2021 року, які є сильно завищеними», - йдеться у повідомленні.

RMF FM нагадує, що попередній проєкт Європейська комісія презентувала країнам ЄС на вихідних. В середу ЄК має представити законодавчий проєкт санкцій.

Читати також:

  • У Польщі влада збирається запровадити нові санкції проти громадян Білорусії.  Це пов'язано із «рішенням» Гродненського обласного суду, який засудив журналіста міжнародного каналу громадського телебачення Польщі Андрія Почобута до 8 років позбавлення волі.
  • Білоруський пропагандист Григорій Азарьонок почав погрожувати ракетами Польщі, зокрема, її прем'єру Матеушу Моравецькому. Він заявив, що «білоруським ракетам візи не потрібні».