У Польщі українські біженці будуть доплачувати за проживання

У  Польщі українські біженці будуть доплачувати за проживання

У Польщі з початку березня чинності набирають норми Спецзакону про допомогу громадянам України, за якими українські біженці мають брати участь у витратах на своє перебування в місцях колективного розміщення.

Про це пише Rzeczpospolita, передає Insider Media.

Згідно з новими поправками до Закону "Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни", українці змушені будуть частково компенсовувати витрати на їхнє утримання в місцях колективного розміщення. Разом з тим, Закон надає можливість безкоштовно користуватися таким житлом протягом періоду, що не перевищує 120 днів з дати в’їзду на територію Польщі.

Ті, хто в центрах колективного розміщення перебуває понад 120 днів, з 1 березня платитимуть половину вартості витрат на проживання і харчування, але не більш як 40 злотих на день. А з 1 травня 2023 року для біженців, перебування яких перевищує 180 днів, компенсація становитиме уже 75% витрат, але не більш як 60 злотих з особи на день.

Людей, які потрапили в скрутне фінансова, звільнять від такого обов'язку. Зокрема, нові норми передбачають перелік осіб, на яких ці правила не поширюватимуться:

  • осіб з інвалідністю;
  • людей похилого віку (жінки 60 років / чоловіки 65 років);
  • вагітних жінок;
  • людей, які перебувають у складній життєвій ситуації, що не дозволяє їм брати участь у виплатах.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить