У селі під Луцьком за добу вмерла частина бджіл

У селі під Луцьком за добу вмерла частина бджіл

Мешканці села Липини скаржаться на те, що після обробки полів сільськогосподарським підприємством «Несвіч», за ніч виник частковий падіж бджіл, частина з яких загинула.

Про це у соцмережі Facebook написав Анатолій Кортоус, батько якого є багаторічним пасічником.

Для ВСН пан Анатолій розповів, 5 липня біля 13-ої години він був свідком, як обробляли хімікатами поля засіяні соєю на території села Липини, яке належати до Підгайцівської громади.

«Але згідно із законодавством заборонено обробляти поля в таку пору і при високій температурі. Проте фермери знехтували такою забороною і внаслідок цих дій з вечора у селі почали гинути бджоли у всіх бджолярів села», - розповів пан Анатолій.

За його словами саме у момент обробки територій він проїжджав повз те поле і був відчутний сильний запах. Проте чоловік не встиг зафіксувати на відео сам процес обробки.

Наразі у селі зібрали комісію біля одного із бджолярів, яка розглядає це питання. Також було звернення до спілки бджолярів Волині, адже такі випадки раніше уже фіксувалися.

«Про обробку полів селяни не були попереджені. І наступного дня після виявлення мертвих бджіл біля усіх вуликів, що напряму пов'язують саме з цією обробкою, люди згуртувалися, і наразі сільська комісія намагається вирішити це питання. Також до процесу долучили уже юристів», - зазначив чоловік.

Представники сільськогосподарського товариства не виявили бажання приїхати на місце: «Ми зв'язувалися з їхніми юристами, які мали поспілкуватися з керівництвом і лише тоді планували дати відповідь. Проте керівництво не вбачає в цьому вини та складу злочину у своїх, і не погоджуються на компенсацію», - ділиться Анатолій.

Також він зазначив, що селяни, які проживають біля того поля, у момент обробки втікали з дворів і закривали вікна та двері будинків через сильний сморід.

За словами заступника Підгайцівського сільського голови Леоніда Гроголя, який був присутній на комісії з цієї проблеми, на місце події прибули поліція, представники Держпродспоживслужби, комісія Підгайцівської сільської ради та заявники.

«Наразі комісія ще не закінчилася, проте уже складені протоколи, оскільки Держпродспоживслужба має скласти відповідні акти і об'єднати все це в одну справу. І уже після проведення аналізів причини загибелі бджіл будуть відповідні результати та з'ясовано причину», - зазначив Леонід Гроголь.

Також він наголосив, що зв'язувалися з представниками СГПП «Несвіч», проте вони не відгукнулися на пропозицію бути присутніми на комісії.

"Ми хотіли почути пояснення, оскільки місцеві люди безпосередньо бачили, як кропили ці поля, і пов'язують загибель бджіл саме з цим», - резюмував заступник голови сільради.

Можливо зацікавить