У соціальних їдальнях Луцька щодня харчують близько 2 тисяч переселенів

У соціальних їдальнях Луцька щодня харчують близько 2 тисяч переселенів

Гороховий суп, каша пшенична, ковбаски по-львівськи, салат з буряка, компот із сухофруктів з шипшиною та макова булочка. А ще — свіжі груші. І все це безкоштовно.

Такий обід сьогодні приготували кухарі їдальні Луцької гімназії №4 імені Модеста Левицького для внутрішньо переміщених осіб, повідомляють у Луцькій міській раді. 

Завідуюча виробництвом їдальні пані Ірина каже, що її колеги по цеху працюють щоденно з 23 березня і готують для гостей волинські смаколики. Розповідає, що куховарити доводиться чимало, адже обслуговують понад 800 осіб. Серед відвідувачів дорослі та малі, тому меню необхідно складати таким чином, щоб догодити усім. Їжу видають по талонам, які люди отримують в департаменті соціальної політики Луцької міської ради. Працюють щодня з 12 до 15 години.

Один із постійних відвідувачів соціальної їдальні - Віталій Філоненко. До нашого міста чоловік приїхав з Харкова транзитом через Львів. “Ми 10 діб просиділи в підвалі, - каже він. - Коли рідний Харків почали бомбардувати, ми першим потягом виїхали до Львова. Звідти волонтери рекомендували нам переїхати до Луцька. Тут живемо в гуртожитку та ні на що не жаліємося і дякуємо за підтримку”.

Кількість внутрішньо переміщених осіб до нашої громади щоденно зростає. За неофіційними даними їх вже більше 15 тисяч. Тим часом офіційно зареєструвалось понад 10 тисяч. Директор департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода розповідає, що кожному з них треба приділити увагу та розповісти про можливості, які вони мають в нашій громаді.

“Ми дуже чітко допомагаємо таким людям. Окрім державної підтримки, наша громада прийняла зміни до програми соціального захисту для внутрішньо переміщених осіб та виділила 2 мільйони гривень, щоб люди могли скористатися безоплатними гарячими обідами. На сьогодні з міського бюджету вже використано 500 тисяч. Крім того ми тісно співпрацюємо з фондом Ігоря Палиці “Тільки разом”, - зазначила вона.

Окрім їдальні в Луцькій гімназії №4 імені Модеста Левицького, переселенців нині харчують в 24-ій та 26-ій школах. Тим часом Луцький міський голова Ігор Поліщук анонсував відкриття ще однієї їдальні, адже ці перенавантажені. Вона діятиме в 9-ій школі і розпочне свою роботу в найближчу середу.

“Щоденне збільшення людей в черзі за гарячими обідами показує, що це була правильна ініціатива. Щоб не було скупчення людей, черг та незручностей як для відвідувачів, так і для персоналу, ми відкриваємо ще одну соціальну їдальню. Забезпечення наших співвітчизників українців харчуванням, наш обов’язок”, - зазначив Ігор Поліщук.

Можливо зацікавить

Сергій Притула

Сергій Притула у Луцьку розповів, що думає про псевдоволонтерів

У Луцьку затримали чоловіка, який на вулиці погрожував жінці пістолетом

У Луцьку затримали чоловіка, який на вулиці погрожував жінці пістолетом

Війна змусила двічі покидати свій дім: історія переселенки з Донеччини, яка вчить волинянок фітнесу
історії війни

Війна змусила двічі покидати свій дім: історія переселенки з Донеччини, яка вчить волинянок фітнесу

На війні загинув 25-річний Герой з Луцька
історії війни

«Не встигла подумати про нього – він уже телефонував»: командиру інженерно-саперного взводу з Луцька навіки 25 років

У Луцьку скандал з ОСББ через утеплення будинку
відео

«Нащо мені той пінопласт?!»: деталі скандалу у луцькому ОСББ через утеплення будинку. Відео

У Луцьку продається кав'ярня

Власник виїжджає за кордон: у Луцьку продають кав'ярню

Шевчук Євро-2024

Відомий ексфутболіст з Луцька прокоментував гру збірної України у фіналі плей-оф Євро-2024

спецпризначенець петиція

Планував одружитися після війни: бійцю луцького «Любарта» просять посмертно присвоїти звання Героя України

журналіст смерть

Обірвалося життя секретаря Волинської облорганізації Національної спілки журналістів України