У ВНУ розповіли, чи подорожчає навчання і кого переводять на бюджетну форму

У ВНУ розповіли, чи подорожчає навчання і кого переводять на бюджетну форму

Цілеспрямовано піднімати ціни на навчання у Волинському національному університеті імені Лесі Українки не планують. Щоправда, це може трапитися на деяких спеціальностях через інфляцію

Про це 24 січня на пресконференції розповів ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось.

За словами ректора університету, він разом із проректорами та помічниками виступає за те, щоб не півищувати ціни на навчання, тому що заробітна плата не підвищилася для жодних груп і категорій населення. Заодно каже, що попри це існує інфляція, що може впливати на вартість освітніх послуг.

«Єдине, що є, - це інфляція. Я думаю, що ми не будемо піднімати ціни на навчання, проте, можливо, десь трішки на окремі спеціальності врахуємо рівень інфляції, як це дозволяється і забов'язує нас законодавство. Тобто ціни, що є зараз, лишаться, але, можливо, десь 10-12% підніметься», - пояснює очільник ВНУ імені Лесі Українки Анатолій Цьось.

Також він розповів, що зараз значно тяжче перевести з бюджетної на контрактну форму навчання. А за якістю навчання, як це було раніше, переводів практично не відбувається. 

«Зараз надзвичайно жорсткі вимоги стоять до переведення з контрактної на бюджетну форму навчання. Якщо раніше ми робили це відповідно до рейтингу навчання, водночас й інші соціальні групи мали цю можливість, то зараз все обмежується переважно учасниками бойових дій або дітьми учасників бойових дій», - зазначає Цьось.

В університеті кажуть, що це чи не перший рік, коли залишилося 60 студентів, які претендували на переведення на бюджет, але яких все ж не перевели.

«В минулих роках якраз діти пільгових категорій: і діти учасників бойових дій, і внутрішньопереміщені особи - всі стовідсотково були переведені у нашому університеті. Цього року з першого курсу лишилося 60 дітей», - йдеться у повідомленні.

Проректор університету з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик каже, на перших курсах ті студенти пільгових категорій, зокрема ті, що є дітьми учасників бойових дій і вимушено переміщеними особами, які вступили у 2021-му і в попередніх роках, отримали вільні місця державного замовлення, які були на інших спеціальностях і які Міністерство освіти і науки України  перерозподілило.

Тобто таким чином на старших курсах в університеті студенти, які належать до пільгових категорій, зараз навчаються на бюджеті. 

Водночас Анатолій Цьось підкреслює, що кількість державних місць, які є у ВНУ, за останні два роки збільшилась на 120-150 осіб. 

Читайте також:

Можливо зацікавить