У Волиньраді формують бюджет-2023, грошей більше, ніж цьогоріч, не буде

У Волиньраді формують бюджет-2023, грошей більше, ніж цьогоріч, не буде

У Волиньраді почали формування бюджету області на 2023 рік. Щодо перспектив, то  зважаючи, що у наступному році до області не надійде щонайменше 250 мільйонів гривень державних трансфертів, варто розраховувати, що обсяг обласного кошторису 2023 буде на рівні цьогорічного.

Про це інформують у Волиньраді.

На Волині вже другий рік поспіль практикують синхронізацію потреб галузей із можливостями обласної скарбниці. Така метода себе виправдовує. 

«Попри те, що держбюджет схвалений лише у першому читанні, його остаточне затвердження – це питання кількох тижнів. Тому саме час розпочати підготовку до формування обласного бюджету на 2023 рік», – зауважив Григорій Недопад.

Головний медик Волині Юрій Легкодух повідомив, що фінансування галузі у наступному році планується на рівні 2022-го. Збільшення видатків на рівні менше як 3 % передбачено лише на енергоносії, через їх здорожчання.  

Депутат обласної ради Ярослав Матвійчук зауважив на необхідності підготовки на обласної програми реабілітації військовослужбовців. Депутатка Ірина Горавська додала, що в медзакладах достатньо фахівців і потужностей для розгортання реабілітаційних ліжок. До того ж НСЗУ у 2023 році запровадить пакет медичних гарантій із реабілітації. 

Окрім того, в рамках європейського проєкту транскордонного співробітництва Україна-Польща з’явилися гранти на створення реабілітаційних центрів та придбання обладнання. Вона закликала лікувальні установи подавати заявки на участь. 

Головний медик області Юрій Легкодух підсумував, що потреби,  пов’язані з реабілітацією, вже пройшли громадські обговорення та аналізувалися на Госпітальній раді. Він також повідомив, що планують залучати міжнародних партнерів.

«Освіта входить у наступний рік з острахом. З області зняли 700 мільйонів освітньої субвенції, держава планує також нівелювати 30 % надбавки за престижність професії. Оскільки в галузі відсутні перехідні залишки коштів, щоб безболісно пережити обмеження, оптимізація буде серйозною», – прогнозує головна освітянка області Людмила Плахотна

Вона зазначила, що видатки на захищені статті сплановані відповідно до урядових норм. Зокрема, врахували зростання з січня 2023-го мінімальної зарплатні та посадового окладу першого тарифного розряду. Передбачили гроші на оздоровлення та харчування дітей-пільговиків, а також академічні та соціальні стипендії.

Плахотна повідомила, що з 2023 року профільна освіта перейде на фінансування громад, той, найімовірніше, буде укрупнення центрів професійно-технічної освіти, а також приєднання профільної школи.

«Заплановані на 2023 рік кошти на утримання шести інтернатних установ, чотирьох соціальних закладів та  внутрішньо переміщених осіб незначно відрізняються від цьогорічних обсягів», – стверджує керівниця департаменту соціального захисту Оксана Гобод.

Попри те, що у психоневрологічних інтернатах для евакуйованих довелося розгорнути близько 200 додаткових ліжок, а з початку великої війни область прийняла майже 75 тисяч вимушених біженців. Посадовиця зазначила, що більші потреби поки вдається задовольняти коштом гуманітарної, міжнародної та спонсорської допомоги. 

Григорій Недопад рекомендує передбачити в наступному році кошти на заміну газових котлів на твердопаливні у Горохівському психоневрологічному інтернаті, оскільки це єдиний соцзаклад, де гріються газом. 

Начальниця служби у справах дітей Алла Онищук повідомила, що наступного року держава не передбачила коштів на придбання жила для сиріт.

Також на сьогодні призупинили питання повернення з евакуації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Однак, кошти на утримання двох закладів – обласного притулку для дітей та будинку дитини все ж у 2023-му передбачать. 

Григорій Недопад доручив розглянути варіанти переселення притулку для дітей із теперішнього орендованого приміщення в інше, оскільки сформована Рожищенською міськрадою вартість централізованого опалення чи не найвища в державі.

Посадовці від культури планували збільшення на третину наступного року фінансування закладів культури й аж на 65 % – установ фізкультури та спорту. Втім їм порадили врахувати можливості обласної скарбниці. 

Натомість обранці громади погодилися виділити на підтримку малих і середніх сільгоспвиробників 8 мільйонів гривень. Йдеться про дотації з облбюджету на закупівлю насіння, утримання ВРХ, створення громадських пасовищ та започаткування власної справи в галузі АПК.

Також без застережень погодили бюджетні наміри для фінансування заходів із цивільного захисту та формування регіонального матеріального резерву, а також обласних програм з оборонної роботи та протидії терористичним загрозам.

Начальник департаменту фінансів Ігор Никитюк підсумував: зважаючи, що у наступному році до області не надійде щонайменше 250 мільйонів гривень державних трансфертів, варто розраховувати, що обсяг обласного кошторису 2023 буде на рівні теперішнього року.

Голова бюджетної комісії Волиньради Орест Маховський повідомив, що бюджетні слухання продовжить серія фінансових консультацій з кожним комунальним закладом, а також установами-користувачами коштів обласного бюджету.

Можливо зацікавить

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

корупція митниця Волинь

Гучна справа про контрабанду на пів мільярда: винесли вирок чоловіку співробітниці Волинської митниці

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

VOLYNPRYRODRESURS

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

«В Європі не було роботи»: двоє братів з Волині перепливли Західний Буг, щоб повернутися в Україну
фото

«В Європі не було роботи»: двоє братів з Волині перепливли Західний Буг, щоб повернутися в Україну