У волинянки паразити з'їли печінку та жовчний міхур

У волинянки паразити з'їли печінку та жовчний міхур

51-річній мешканці Волині Людмилі рідкісні гельмінти знищили печінку та жовчний міхур

Пацієнтці стало зле три місяці тому. Усе почалося з нудоти та болю в правому підребер'ї. Жінка звернулась до лікарів, однак причини погіршення стану ті не виявили. Про це повідомили на сторінці першого медичного об'єднання Львова.

Протягом наступного місяця їй значно погіршало. Від болю Людмила майже перестала спати. Висока температура та слабкість забирали останні сили. Згодом додалася жовтяниця. Ще низка обстежень – і медики діагностували у жінки альвеококоз правої долі печінки.

Медики після детальної діагностики, зокрема, комп'ютерної томографії, дійшли висновку - оперативне втручання можливе. Прооперували жінку в Лікарні Святого Пантелеймона у Львові. Права частка печінки разом з її великими судинами та жовчним міхуром були уражені. Саме тому в ході операції хірурги виконали радикальне втручання - видалення правої частки печінки та жовчного міхура. Операція тривала три години.

Після втручання пацієнтка провела три дні в реанімації під пильним наглядом лікарів інтенсивної терапії. А ще сім днів - у відділенні хірургії.

Зараз із жінкою все добре. Тепер на неї чекає реабілітація та контрольний огляд за два тижні.

Довідка

Альвеококоз - важке паразитарне захворювання, спричинене одним з видів гельмінтів. Джерелом поширення є дикі тварини, зокрема, гризуни, які виділяють заповнені яйцями частинки у довкілля. До людини личинки паразитів потрапляють через травну систему. Найчастіше так стається під час контакту з немитою їжею: на полюванні, під час збору ягід чи лісових продуктів та навіть після контакту з собаками чи котами. Личинки осідають в печінці, легенях, рідше - у структурах головного мозку. Їхня довжина сягає 7 мм. Оперативне втручання несе значні ризики і можливе лише у 15-20% хворих. Причина - пізнє звернення, коли життєво важливі структури уражені критично.

Читайте також:

Можливо зацікавить