В Україні запрацював мобільний застосунок на випадок домашнього насильства

В Україні запрацював мобільний застосунок на випадок домашнього насильства

У МЗС презентували додаток, який дає можливість без телефонного дзвінка та інших маніпуляцій, що можуть привернути увагу кривдника, викликати поліції та отримати допомогу.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту комунікації МЗС України.

«Розуміючи, що дзвінок на 102 може стати додатковим тригером для кривдника. Ми прагнемо максимально убезпечити постраждалу, зробити допомогу доступною. Для когось наш застосунок, можливо, стане тим самим «рятівним кругом». Його основна мета – надати постраждалим, найчастіше жінкам, можливість звернутися за допомогою без дзвінка на 102, без необхідності говорити вголос з оператором, без необхідності шукати інформацію в інтернеті. Безпечно і швидко», - розповіла заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, яка займалася реалізацією проєкту.

Загалом додаток «замаскований» під звичайний. Основні функції стають видимі тільки тим, хто потребує допомоги поліції.

Це дає можливість користуватися ним без страху, що кривдник щось помітить. Розробники зазначають, що зовнішній вигляд та функціонал з часом змінюватиметься, щоб ним могли безпечно користуватися.

Для переходу у прихований розділ треба натиснути на логотип застосунку на кілька секунд, а з допомогою кнопки SOS (затиснувши її на 2 секунди) можна викликати поліцію, яка визначить місцеперебування особи, що потребує допомогу, через геолокацію. 

В Україні запрацював мобільний застосунок на випадок домашнього насильства

Застосунок можна завантажити у Google Play та App Store, він вже працює. Єдине, його назва не повідомляється з міркувань безпеки. 

Проте ті, хто має потребу ним скористатися можуть отримати інформацію, зателефонувавши на гарячу лінію 116 123 або написавши в особисті повідомлення на сторінку «Розірви коло».

Крім кнопки виклику поліції, у додатку є корисна інформація про види насильства та карта із всіма доступними сервісами поряд.

Можливо зацікавить