В Умань почали прибувати паломники-хасиди: в місті діють посилені заходи безпеки

В Умань почали прибувати паломники-хасиди: в місті діють посилені заходи безпеки

Рош ха-Шана – це Свято нового року для всіх, хто сповідує одну з течій іудаїзму, хасидизм припадає на вечір неділі 25 вересня і триватиме до вечора вівторка, 27 вересня. В Умані знаходиться могила цадика Нахмана – засновника брацлавського (бресловського) хасидизму. Хасиди вважають, що якщо зустрінуть Новий рік (Рош ха-Шана) біля його могили, то наступний рік буде дуже щасливим для них.

Рішення про посилені заходи безпеки ухвалили спільно зі штабом оборони області через високу ймовірність ракетного обстрілу та терористичної загрози внаслідок атак Росії. Про це в інтерв'ю Телеграф розповів голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

«Безпека мешканців Умані та паломників – пріоритет номер один під час майбутнього Рош ха-Шана. Цього року ми очікуємо в Умані значно меншу кількість віруючих, ніж до війни. Це важливо з огляду на можливі провокації з боку Росії. На сьогодні спільно із правоохоронцями працюємо превентивно. А з 19 по 30 вересня в Умані діятимуть посилені заходи безпеки, такі як: заборона проведення масових заходів, заборона продажу алкогольних (слабоалкогольних) напоїв та піротехнічних виробів; паркування на окремих ділянках вулично-дорожньої мережі; обмеження доступу до місць паломництва», – зазначив голова області.

Росія може використати традиційний приїзд паломників до Умані на святкування Рош ха-Шана для провокацій, — наголосив голова Черкаської ОВА.

Ігор Табурець повідомив, що в області постійно проводяться контрдиверсійні та антитерористичні заходи, а сам район паломництва та прилеглі території знаходяться під цілодобовим відеоспостереженням.

Нагадую, що СБУ та Національна поліція рекомендують віруючим утриматись цього року від візиту до України на святкування Рош ха-Шана. Ті, хто все ж таки зважиться здійснити паломництво, зобов'язані дотримуватись усіх вимог заходів безпеки, — сказав Ігор Табурець.

Можливо зацікавить