В Устилузькій громаді проблеми з водопостачанням

В Устилузькій громаді проблеми з водопостачанням

Мешканцям Устилузької громади надали роз’яснення щодо перебоїв у водопостачанні.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці громади.

Причини проблем із водопостачанням:

  • У зв’язку із погодніми умовами різко зріс забір питної води мешканцями міста, яку використовують для поливання городів. Устилузьке ВУЖКГ зверталося до мешканців обмежити використання води для поливів, так як потужність водозабору і очисних споруд обмежена.
  • Існуюче насосне обладнання забезпечувало подачу води в звичайних умовах, а в нинішніх умовах виникла необхідність заміни насоса на більш потужний;
  • У робочій свердловині зменшився дебет води, що призвело до погіршення її якості;
  • На водозаборі підняття та подача води здійснюється в автоматичному режимі, незначні перепади напруги в енергосистемах, які останніми днями почастішали, призводять до відключення обладнання в автоматичному режимі, що призводить до припинення водопостачання.
  • Зі сторони мешканців міста існує значна заборгованість зі сплати абонентплати. Невчасна сплата або несплата абонентами за послугу з водопостачання створює неможливість вчасно проплатити за електроенергію, що в свою чергу, може привести до відключення водозабору від електропостачання.

«Працівники Устилузького ВУЖКГ швидко реагують на аварійні ситуації, але їх усунення потребує певного часу. Питання водопостачання в Устилузі постійно стоїть на контролі міської ради», – йдеттся у дописі.

Зазначають, що протягом останніх років за кошти місцевого бюджету було замінено вуличні водогони, насосне обладнання, встановлено автоматичну систему керування на водозаборі, очисні споруди, розконсервовано нову свердловину, проте цього недостатньо.

Необхідно провести реконструкцію водозабору, проєктну документацію якої вже розроблено міською радою, кошторисна вартість становить 7549.654 тис. грн.

Без залучення інвестиційних коштів реалізувати міській раді даний проєкт самотужки не можливо. У 2021 р. даний проєкт був поданий на конкурс ДФРР, кошти з державного бюджету не були виділені.

На сьогоднішній день, у зв’язку із воєнною агресією росії, вирішення даного питання відкладається на невизначений час.

«Звертаємось до кожного мешканця міста з розумінням поставитись до існуючих проблем водопостачання, особливо у літній період: економно використовувати воду, вчасно проплачувати за надані послуги з водопостачання, в кожному домогосподарстві створити необхідний запас питної води на випадок виникнення аварійної ситуації та у зв’язку з воєнним станом на території України», – йдеться у дописі.

 

Можливо зацікавить