Вакцинація проти раку шийки матки найефективніша до початку статевого життя: інтерв'ю з волинською онкогінекологинею

Вакцинація проти раку шийки матки найефективніша до початку статевого життя: інтерв'ю з волинською онкогінекологинею

Онкогінекологиня Волинського обласного медичного центру гінекології Оксана Гринчук розповіла усе про вірус папіломи людини. Зокрема, детальніше про те, які види раку цей вірус викликає та що робити, що не захворіти.

Детальною інформацією медичка поділилася в інтерв'ю з Марією Адамчук-Коротицькою, керівницею благодійної організації «Фонд боротьби із раком». 

Далі - текст інтерв'ю без змін. 

– Вітаю, пані Оксано. Сьогодні ми говоритимемо про рак шийки матки й вакцинацію проти вірусу папіломи людини. Це моя улюблена тема, тому що дуже мало про неї говорять, зокрема щодо того, що він викликає рак шийки матки і деякі інші види раку. Ви, як лікар-онкогінеколог, розкажіть, будь ласка, про зв’язок між вірусом папіломи людини й раком шийки матки.

– Взаємні вітання, Маріє. Численними дослідженнями дуже мудрими людьми й дуже мудрими інстанціями встановлено прямий зв’язок папіломавірусу й ризику розвитку раку шийки матки. Якщо ми говоримо про високий канцерогенний ризик – то 70% вірусів папіломи людини сприяють розвитку раку шийки матки. Це є вагомий показник, який уже не викликає сумнівів щодо цього зв’язку. 

– Хоча й у контексті раку це дивно звучатиме, але все ж таки класно, що ми знаємо причини захворювання на рак, і, відповідно – знаємо, як їх позбутися. Деякі розвинені країни можуть дозволити зробити громадянам вакцинацію проти вірусу папіломи людини й ввести її в календар обов’язкових щеплень. Вони собі навіть поставили за ціль до певного року (здається, до 2035 в Асталії) знищити рак шийки матки як явище. Це реально, на Вашу думку?

– Я думаю, так. 

– Якщо провакцинувати повністю одне із поколінь дітей?

– Так.

– Розкажіть, будь ласка, як взагалі з’являється рак шийки матки?

– Якщо ми говоримо про прямий зв’язок раку шийки матки й вірусу папіломи людини, то варто, насамперед, зазначити, що ВПЛ – це сім’я вірусів, яка налічує більше 120 підвидів. Неприємності для людського організму несуть більше 80-ти з них. Вони поділяються на висококанцерогенного і низькоканцерогенного ризику. Низький канцерогенний ризик – це види 6 і 11 і ще декілька, а високий канцерогенний ризик – це 16 і 18. Саме 16 і 18 сприяють розвитку раку шийки матки. 6 і 11 сприяють виникненню кондилом, гострокінцевих бородавок, які не напружують нас у плані онкології,  але вони спричиняють дискомфорт і викликають певні незручності для здоров’я психосоматичного й фізичного здоров’я жінки. 

– Чи можуть вони потім перерости в рак?

– Ні, зазвичай вони не переростають у рак.

– Їх потрібно видаляти чи з ними можна жити?

– Рано чи пізно вони почнуть турбувати. Вони можуть бути окремими дрібними, потім вони можуть утворювати загальні вогнища, тому їх бажано видаляти. Спочатку, звісно ж, встановити причину, визначити, що це є папіломавірус цього виду і лікувати. 

– Я знаю, що деяким дівчатам призначали «лікування» від папіломавірусу…Однак я знаю, що він не лікується апріорі. Скажіть, чи справді його потрібно лікувати, або ж якщо він уже є – як його позбутися? Бо зазвичай він виникає, коли в людини знижений імунітет.

– Лікувати папіломавірус не потрібно, тому що за здорової імунної системи, за умови опірності нашого організму цей вірус виводиться з організму протягом 12-24 місяців. Тобто за два роки він може зникнути. Однак для цього має бути ряд умов: відсутність шкідливих звичок, відсутність хронічного стресу, достатня кількість сну і відпочинку, а також дотримання сексуальної культури, тобто відсутність великої кількості статевих партнерів.

– Можливо під «лікуванням» мають на увазі підтримку імунної системи?

– Ні, я думаю все-таки, що лікування призначають уже, коли є прояви. Лікар хоче таким чином допомогти пришвидшити лікування. Я думаю, що саме це мають на меті. Однак повторю ще раз, що вірус папіломи людини не лікується.

Вакцинація проти раку шийки матки найефективніша до початку статевого життя: інтерв'ю з волинською онкогінекологинею

– А як можна заразитися вірусом папіломи людини?

– Заразитися, на жаль, можна дуже просто і дуже поширеними шляхами. Перший – це контактно-побутовий шлях: ми можемо заразитися через спільні речі інтимного призначення. Наприклад, рушники. Саме тому кожен член сім’ї має мати окремий рушник.

Ще один шлях – статевий. При чому варто зазначити, що використання презервативів не захищає на 100% від зараження папіломавірусом. Є такий аспект як контакт «шкіра до шкіри». Саме тому жінки мають більшу ймовірність заразитися,  адже у них зона контакту й дотику «шкіра до шкіри» є більшою.  Крім цього у жінок може бути гормональний дисбаланс протягом циклу, вони більш схильні до стану стресу. І третій шлях – це від матері до дитини під час народжнення. Дитинка просувається статевими шляхами жінки й вона може заразитися. У дитинки потім виникають папіломи по слизовій порожнині ротоглотки. Але це нечасті випадки.

–  Якщо розглядати детальніше зв'язок сексу й папіломавірусу, то варто наголосити на тому, що не тільки звичайний статевий акт призводить до зараження. Це ж може бути й петінг, дотики руками?!

– Так.

– Ми говоримо про рак шийки матки, однак папіломавірус може викликати й інші види раку.

– Так, це може бути й рак глотки, рак прямої кишки, рак стравоходу. Також у чоловіків це може бути рак статевого члена. Власне тому й варто говорити про вакцинацію не лише для дівчаток, а й для хлопчиків. 

– Таким чином можна узагальнити, що всі частини тіла, якими ми займаємося сексом, можуть бути заражені папіломавірусом?

– Так.

– Чому так мало інформації в Україні про вакцинацію від папіломавірусу, яка дає можливість вберегтися від раку?

– Я, як  лікар, дуже часто бачу цю інформацію. Мені здається, що й на теренах інтернету її досить багато.

– Але це лише останніми роками. Хоча мені все-таки здається, що й досі дуже низька поінформованість населення загалом про папіломавірус і про те, як можна вберегтися. Однак радує те, що останнім часом у наш Фонд таки приходять запити щодо того, що таке ВПЛ, як можна провакцинуватися і подібне. Папілома викликає 70-90% захворювань на рак шийки матки…Що є причиною решти відсотків?

– Це може бути ранній початок статевого життя, велика кількість статевих партнерів, ранні пологи, шкідливі звички. Взагалі куріння – це біч для жінки. 

Як онкологиня скажу, що є випадки навіть, коли жінка звертається з легкою дисплазією і перша рекомендація до протизапального лікування і основних методів лікування – кинути палити. Жінка приходить за три місяці і ми направду бачимо зовсім іншу картину. 

– Тобто настільки сильно впливає куріння?

– Так. Це не просто реклама чи нудні рекомендації. Ми, як клініцисти, все це бачимо наочно. Саме тому я рекомендую всім жінкам позбавлятися цієї звички.

– Загальна вакцинація дітей повинна відбуватися до початку статевого життя. Розкажіть про це трохи детальніше.

– Так, Ви праві. Знову ж таки дослідження доводять максимальну ефективність вакцини у дітей, які ще не почали статеве життя. Тобто це категорія 9-12, у деяких країнах – 14 років. Таким дітям рекомендують дві дози. Якщо ж з 15 років і далі – там вже треба три дози. Є рекомендації, і деякі країни їх дотримуються, що вже і жінкам, які ведуть статеве життя і навіть були заражені папіломавірусом, теж є зміст вакцинуватися. Особисто для мене це дискусійне питання. Я би все-таки радила притримуватися того, що вакцинуватися потрібно до початку статевого життя. І хлопчикам, і дівчаткам. Але в будь-якому випадку для всіх вікових категорій вакцинація не замінює подальших оглядів. Це профілактика, не лікування. Тому навіть якщо вакциновані, із початок статевого життя варто ходити на огляди до лікаря.

– Ця вакцинація не є обов'язковою. Вона не внесена в національний календар щеплень, але рекомендована офіційними документами МОЗ України. Повертаючись до вакцинації дорослих жінок: перед тим жінка має зробити ПАП-тест на наявність вірусу і якщо його немає, то тоді вакцинуватися?

– Так. 

– І це має бути три дози?

– Так. 

– Щодо вакцинування хлопчиків. У деяких країнах в календарі обов’язкових щеплень є і хлопчики, і дівчатка, бо хлопчики так само є носіями. Ніколи не стикалася з дискусійним питанням, чи варто чоловікам дорослим вакцинуватися, але, я думаю, що схема така ж сама як і в жінок:  спочатку роблять ПАП-тест, а потім вакцинуються. До речі, а як у чоловіків роблять тест на папіломавірус?

– Так само проводять забір матеріалу і виконують полімеразна реакція.

– Я зрозуміла щойно, що ми якось не робили акценту у своїй діяльності на тому, що чоловікам також варто перевірятися на ВПЛ, адже вони є носіями…

– І зазвичай безсимптомними. Якщо чоловік дбає про своє здоров’я і здоров’я своєї половинки, то варто також проходити обстеження й робити ПАП-тести.

– Що Ви маєте на увазі під «безсимптомними»?

– У чоловіків не виникають кондиломи або бородавки. Такі прояви є лише в жінок. 

– Дякую. Дуже сподіваюся, що наша інформація була корисною. І навіть попри те, що вакцинація доволі вартісна…(хоча мені здається, що ніякі гроші не вартують того, щоб захворіти на рак), якщо є така можливість, то варто провакцинувати своїх дітей. В Україні це можна зробити в приватних медичних закладах, також деякі області й громади купують ці вакцини за кошти місцевого бюджету. 

– Так, це хороша тенденція. Я думаю, що жінкам також варто цікавитися в своїх територіальних громадах, чи є така можливість або ж,  чи буде вона. На жаль, ми живемо в умовах війни і багатьом не до вакцинації, але про своє здоров’я варто дбати і ніколи це не повинно відходити на другий план.

– …Адже рак нікуди не дівається, і хвороби нікуди не діваються.

– Так. І правило залишається одним: «Профілактика дешевша за лікування». Так було,  є і, думаю, буде.

– Щиро дякую, Оксано, за те, що дуже конструктивно й змістовно прояснили важливу тему. 

– Дякую Вам, що запросили.

Можливо зацікавить