Вчителька з Харкова влаштувалася у сільську школу на Волині

Вчителька з Харкова влаштувалася у сільську школу на Волині

Педагогиня Леся Ашмякова переїхала на Волинь з Харкова пів року тому. До початку повномасштабної війни працювала в одному з харківських дитсадків міста. Нині жінка облаштовує життя у селі Тростянець на Волині і влаштувалася у ліцей, де колись навчалася.

Жінка розповіла: постійно тримає зв'язок зі своїми учнями з Харкова. Вони телефонують та пишуть педагогині з різних міст України та інших країн, - пише Суспільне.

 

Вчителька з Харкова влаштувалася у сільську школу на Волині

"Мої діти розкидані по всьому світі, ми підтримуємо зв’язки. Харків російськомовне місто і тому дуже потрібна українська мова там. І батьки дуже хочуть, щоб діти і надалі навчалися на своїй рідній мові", – каже Леся Ашмякова.

Двоє синів Лесі – студенти, донька – школярка. Вирішила їхати з міста, каже жінка, заради майбутнього своїх дітей.

"Коли попав снаряд поруч з нашим будинком ми зрозуміли, що надіятися немає на що. Дуже важка була дорога, люди не розуміли нічого, в плацкарті було 389 людей. Важко було з тваринами і ми по суті не брали нічого, ми тільки просили за нашого кота, ну як його залишиш", – пригадує харків'янка.

На Волинь жінка з дітьми приїхала не випадково. Вона родом із села Тростянець Ківерцівської громади. Зараз влаштувалася на роботу в місцевий ліцей.

 

Вчителька з Харкова влаштувалася у сільську школу на Волині

"Директор школи запропонував мені ставку інклюзії, займатися з дитиною. Дуже хороший хлопчик, це для мене щось нове, я за освітою вчитель молодших класів", –говорить Леся Ашмякова.

Зі слів директора ліцею Миколи Глинського, в освітньому закладі навчається 220 учнів, з них – четверо переселенців. Зараз діти навчання дистанційне – у школі дооблаштовують укриття. Вільних вакансій, говорить керівник, у школі небагато, але працівники закладу хотіли допомогти колишній випускниці.

 Леся каже: попри те, що повернулася на малу батьківщину – сумує за Харковом, який став рідним. "Я полюбила це місто, полюбила за його силу, я була тиждень тому там, я побачила наскільки воно знову відновлюється, воно бореться. Я більше рухаюся за своїми дітьми, а вони скучають", – додала Леся Ашмякова.

Можливо зацікавить