Вечори без світла: як волинянам вберегти зір при поганому освітленні і собі, і дітям

Вечори без світла: як волинянам вберегти зір при поганому освітленні і собі, і дітям

Зважаючи на відключення електроенергії, і дорослі і діти вимушені працювати з ліхтариками та свічками. Хтось читає книги, хтось вчить уроки в таких умовах. Тож виникає запитання, як робота в напівтемряві впливає на наш зір та що потрібно робити, аби його вберегти.

Лікарка-офтальмологиня КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Наталія Мельник зазначає, що на дитячий зір не так впливає погане освітлення, як близька відстань і те, наскільки довго дитина фіксує свій погляд. Тому, за її словами, основне - намагатися кожні 20-30 хвилин робити перерви - не так буде напружуватися акомодація і зір не повинен погіршуватися.

«Ще так само багато чого залежить від генетики: якщо десь в родині є поганий зір, то більша врогідність, що дитина теж його отримає. Може також впливати постава: якщо дитина вчить уроки з тим ліхтариком на ліжку, то це буде впливати на прогресування поганого зору», - каже дитяча офтальмологиня.

Вона попереджає, що й умови праці мають вплив на зір: коли дитина пише при поганому освітленні і її фокус більше напружується, вона починає примружуватися чи менше кліпати. А якщо сидить у телефоні, то розширюється зіниця і все шкідливе з екрану потрапляє на сітківку. 

Водночас пані Наталія каже, що якщо все-таки потрібно вчити уроки, то краще правильно організувати робоче місце.

«Найперше, робота має виконуватися за столом. Деякі діти мають чутливість до світла, тому краще, щоб лампа випромінювала жовте світло, яке не настільки шкодить. Можна використовувати окуляри з комп’ютерним покриттям, які будуть блокувати ті сині промені світла», - додає лікарка.

За словами Наталії Мельник, для збереження зору в таких умовах потрібно пам'ятати наступні правила:

1. Планувати навчання та роботу в умовах денного світла.

2. Виконувати вправи для очей: наприклад, рухи очима вверх, вниз, вправо, вліво; переміщувати погляд з близько предмету на далеку відстань. 

3. Збалансовано харчуватися: чорниця, гарбуз, броколі, риба та інші овочі та фрукти, Омега-3, вітамін Д.

4. Приймати вітаміни для очей, які мають в складі лютеїн, зеаксантин.

5. Обмежити читання в темноті, бо це може призвести до зорової втоми. А якщо і виникла така потреба, то постаратися зробити умови максимального освітлення, використовуючи ліхтарики великої потужності чи настільні лампи, що працюють на батарейках чи від повербанку. Настільна лампа повинна бути зліва для правші, і навпаки для лівші. 

6. При потребі використовувати краплі для зволоження.

7. Вчасно звертатися до офтальмолога за наявності скаргах.

Лікарка-офтальмологиня Консультативно-діагностичного центру Луцького медоб'єднання Юлія Сосницька додає, що науково обґрунтованих даних про те, що робота при поганому освітленні шкодить нашим очам, немає. Швидше за все, це викличе дискомфорт, тому що потрібно докласти додаткові зусилля, щоб прочитати книгу чи, наприклад, вдивитися в екран ґаджета.

«Коли ми зосереджені на роботі, то забуваємо кліпати - око стає менш зволоженим, це викликає погіршення якості роботи, короткочасну розмитість зображення, відчуття печіння в очах, головні болі.

Нещодавно вчені довели, що погане освітлення та зір не дуже пов’язані між собою, але це не означає, що потрібно читати у напівтемряві при ліхтарях чи свічках. Якщо є нечасте і нетривале навантаження на очі, то шкоди ніякої не буде», - продовжує офтальмологиня.

Вона підкреслює, що для того, щоб вберегти зір при роботі в поганому освітленні, потрібно все виконувати дозовано; найкраще працювати у цей момент за нагальної потреби, а решту справ перенести на інший час. 

Текст - Ольга Юсковець

Фото ілюстративне

Можливо зацікавить