Велике інтерв’ю Валерія Залужного про напад, плани Росії та шлях до перемоги України: головні тези

Велике інтерв’ю Валерія Залужного про напад, плани Росії та шлях до перемоги України: головні тези

12 травня вийшло велике інтерв'ю Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, яке він дав журналісту Дмитру Комарову. Під час розмови він розповів про плани Росії, підготовку ворога до великого вторгнення, та, що потрібно зробити Україні для перемоги.

«Волинська служба новин» зібрала головні тези з інтерв'ю українського генерала.

Про підготовку до широкомасштабного наступу Росії 

За словами Валерія Залужного, підготовка до повномасштабного вторгнення Росії була величезним комплексом заходів. У ній брали участь велика кількість людей. 

«У нас бригади могли переміститися від Закарпаття в Київську область, Херсонську область і врешті-решт опинитися в Одеській області. Проведений великий комплекс навчань і не один, який дозволив повністю змінити конфігурацію сил протиповітряної оборони, внаслідок чого зберегти цей потенціал, який зберігається до цього часу. Це був величезний комплекс заходів, колись ми зможемо про це розказати», - заявив головнокомандувач ЗСУ.

В кінці кінець лютого військове керівництво України вичерпало всі можливості з фантазії, що можна зробити ще для мінімізації збитків від російського вторгнення.

«Ми щось робили, потім перевіряли, на скільки це ефективно. Потім приходили до висновку, що це рішення не є ефективним. Воно мінялося. Знову відпрацювання повного комплексу, знову оцінка, знову негативний результат. І таким чином прийшли до того, що є. Це був величезний комплекс заходів, величезне було напруження людей, які приймали в цьому участь»,- розповів Залужний.

Але всі проведені комплекси допомогли розробити варіант, який спрацював під час вторгнення окупантів.

«Оцей весь комплекс, який ми проводили, наштовхнув нас на думку, що є тільки один варіант, який може в даній ситуації спрацювати. Він полягав в тому, щоб в короткий термін завдати противнику максимальних втрат, щоб він відмовився від подальших дій на більшій території України. І це спрацювало», - підкреслив Залужний.

Українські кадрові військові воювали проти Росії з літа 2014 року

За словами українського генерала АТО і ООС — це також була війна, розв’язана Росією. 24 лютого 2022 року змінився масштаб війни, але її зміст залишився.

«8 років ми це робили, вісім років ми воювали, 8 років ми морально були готові до того, щоб ворога вбивати, а не чекати, що він заспокоїться і залишить нас у спокої. Ці 8 років війни загартували нас і навчили воювати, чого росіяни від нас не очікували. Це була для нас школа. Ми готувалися морально і фізично всі 8 років. Війна, в якій загинуло багато людей. Також багато зазнали поранень, калічилися у боях за рідну країну», - зі смутком  сказав український генерал.

Велике інтерв’ю Валерія Залужного про напад, плани Росії та шлях до перемоги України: головні тези

 Перші сльози «залізного» генерала

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний також розповів, як він сприймає загибель українських військових та чи плакав він з початку повномасштабного вторгнення.За словами генерала, він часто дивиться у телефонну книгу, дуже багатьох контактів з якої вже немає в живих, однак поки що не наважується видалити їх.

«І те, що емоції на обличчі і в поведінці не видають цього людського болю, - це нічого не значить. Серце відчуває це дуже і дуже болісно. І навіть зараз мені не хотілося б згадувати ті імена, які закарбувалися у пам’яті», - сказав він.

Також він розповів, як розплакався, коли говорив з мамою, яка шукала свого сина-пілота

«Але я - людина. Один раз я плакав, коли мама шукала свого сина. Він був пілотом вертольота й літав в Маріуполь. І я вимушений був якось з мамою його цю ситуацію прояснити. І коли я намагався з мамою якось це питання обговорити, то у мене не вистачило сил»,- розповів Залужний

Плани Росії щодо війни в Україні

На думку Залужного, Росія комплексно готувалася до повномасштабного вторгнення, здійснюючи підготовку усіх сфер діяльності своїх збройних сил. Він впевнений, що ця операція планувалася досить детально. Але вони не очікували такого спротиву.

«Стратегічна ціль Росії полягала у тому, щоб знищити українську державність як таку. Мабуть вони розраховували на те, що зайдуть організованими колонами, люди зустрінуть їх з хлібом-сіллю і на цьому українська державність закінчиться. Тому сьогодні вони свідомо з РФ їдуть сюди, щоб свідомо вбивати саме українців, саме вбивати. І сутність цієї війни полягає у тому, що якщо зараз ми не вб’ємо цього ворога, то будемо знищені ми»,- сказав генерал.

Велике інтерв’ю Валерія Залужного про напад, плани Росії та шлях до перемоги України: головні тези

Шлях України до перемоги: скільки ще буде тривати війна

Залужний зазначив, що Україна обовʼязково переможе російських загарбників, але для цього потрібно пройти ще «дуже довгий шлях».

«Я бачу, як це можна зробити бачу, що ще потрібно для цього зробити. Але точно знаю, що до перемоги ще дуже довгий шлях. Дуже довгий і складний», - сказав Залужний.

За його словами, Україна тримається за рахунок людей, які тримають свої позиції та особисто створюють перемогу.

«Ми прийдемо до цього та обов'язково переможемо. Але знову хочу сказати, що поки що все тримається на плечах цих простих людей», — сказав Залужний та продовжив, що «роботи ще дуже багато».

Читайте також:

Можливо зацікавить