Великих змін на півдні зараз не буде, – очільник воєнної британської розвідки про війну в Україні

Великих змін на півдні зараз не буде, – очільник воєнної британської розвідки про війну в Україні

Очільник британської військової розвідки, генерал Джеймс Хокенхалл вважає, що ні Україна, ані Росія не отримають цього року у війні явних успіхів

За його словами, єдність країн Заходу та сила спротиву українських військ перевершили всі очікування експертів, - пише LB.ua з посиланням на BBC. 

Водночас несподіваними виявилися провали російської армії, яка продемонструвала слабку координацію, серйозні недоліки системи управління та вкрай неефективну логістику. Збройні сили РФ також страждають від політичного втручання у їхню діяльність як на стратегічному, так і на тактичному рівні.

Хокенхалл додає, що російські політики та військові не надто довіряють одне одному. Він не очікував від російської армії такої великої кількості проблем одночасно.

“При оцінці перспектив конфлікту необхідно гранично акуратно ставитися до “чорно-білого” підходу, попереджає Хокенхалл: у тому сенсі, що одна зі сторін нібито переможе або програє, або конфлікт зайде в глухий кут”, – зазначає видання. 

Очільник розвідки заявив, що Росія намагається накопичити більше військ – але зазнає значних втрат. Москві доводиться перекидати частину збройних формувань із Донбасу на південний фронт, під Херсон, де, за оцінками британського генерала, російські війська перебувають під значним тиском ЗСУ.

Однак генерал вважає, що очікувати на півдні значних змін протягом найближчих місяців не варто. Він розуміє бажання України відновити контроль над окупованими територіями, але передбачає, що значних успіхів на цій ділянці не досягне жодна з конфліктуючих сторін. Водночас наступи та контрнаступи продовжаться.

Відтак Хокенхалл закликає готуватися до затяжного конфлікту.

Щодо ядерної загрози, то він зазначив, що західна розвідка дуже уважно стежить за цим питанням. Російська військова доктрина, на відміну від західної, передбачає використання тактичної або бойової ядерної зброї для військових дій.

Хоча Хокенхалл вважає малоймовірним, що тактичну ядерну зброю буде використано найближчим часом. Однак ймовірність її використання може змінитися, якщо зміниться динаміка поля бою.

Можливо зацікавить

Герой України

Учитель, тренер, офіцер: захиснику з волинської бригади просять посмертно присвоїти державну нагороду

Мобілізація інвалідність

Чи можлива мобілізація людей з інвалідністю після змін у законі

війна Монатік

«Душа в п'яти впала»: відомий артист з Луцька Monatik розповів, як його сини ледь не потрапили під ракетний обстріл

дзюдо війна

10 місяців вважали зниклим безвісти: титулований дзюдоїст з Луцька загинув у бою на Донбасі

Електронні повістк

Посилення мобілізації: чи впровадять електронні повістки

Тимощук

Зрадник з Луцька Тимощук, відповідаючи на закиди, заявив, що представляє Росію

На щиті Луцьк
відео

Трагічний день: до Луцька «на щиті» востаннє повернулись полеглі Герої

Вибухи Чернігів

Ранкова атака на Чернігів: кількість загиблих і потерпілих стрімко зростає

Мобілізація зміни

Мобілізація по-новому: як ухвалений законопроєкт змінить життя військовозобовʼязаних