Верховна Рада планує повернути акциз на пальне

Верховна Рада планує повернути акциз на пальне

Законопроект, який передбачає повернення ставок акцизу на пальне, готується до другого читання. Зокрема, документ планують розглянути на найближчому засіданні податкового комітету.

Про це виданню ВСН стало відомо з власних джерел. 

Йдеться про проєкт Закону № 7668-д «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану» від 29 серпня 2022 року.

Цим законопроектом пропонується частково підвищити ставки акцизного податку, які раніше були знижені до 0,00 євро за 1000 літрів, а також знизити ставки акцизного податку та податку на додану вартість на паливо моторне альтернативне на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Зокрема, попередньо заплановано повернути ставки акцизного податку на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, у тому числі бензин та дизельне паливо в розмірі 100,00 євро за 1000 літрів. Також повертається акциз на газ у розмірі 52 євро за 1000 літрів.

Крім того, є пропозиція від Міністерства аграрної політики та продовольства зменшити ставку на біобензин з 100 євро до 26 євро за 1000 літрів та біодизеля до 18 євро за 1000 літрів.  Відомство пропонує залишити такі ставки принаймні на 5 років аби стимулювати внутрішньої переробки продукції.  

Документ уже пройшов перше читання. Розгляд законопроекту в податковому комітеті запланований на 14 вересня. Однак не виключено, що остаточний варіант міститиме низку змін, внесених на засіданні комітету та у залі під час голосування.

До слова, раніше Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що завдяки частковому поверненню акцизного податку на пальне бюджет отримає додаткові 2-3 мільярди гривень щомісяця, які необхідні для відновлення країни.

Можливо зацікавить