Верстати стають експонатами музеїв: волинянка хоче зробити з ткацтва «родзинку» краю

Верстати стають експонатами музеїв: волинянка хоче зробити з ткацтва «родзинку» краю

Господиня з Волині хоче відродити ткацтво, зробити з нього родзинку краю.

Про це розповідає газета «Полісся».

«Переважно після різдвяних свят мати починала ткати, а мене малу в поміч кликала. Тож коло неї і я навчилась такому ремеслу», - розказує сімдесятилітня Катерина Лівчук із села Брониця.

Господиня пригадує, як працювали біля кросен (ще так називали у нас ткацькі верстати) та раділи помічникам, якими були навіть діти.

«Ткали рядна, рушники, грубше полотно для одягу на щодень і тонше - для святкового. Якщо ткалось грубше чи без перебору, то робота на верстаті була простішою. А якщо з перебором (використовувались кольорові нитки для візерунків, - авт.), то потрібно було, щоб хтось допомагав: нитки на клубки мотав, цівку сукав, дошку ставив … Хоча з великої біди і одному можна справитися», - каже пані Катерина, але вже з огляду на немалий досвід роботи.

Пам’ятає вона і непросту роботу із виготовлення самих ниток, що використовувалися для полотна. А були вони і шерстяні, і лляні.

Верстати стають експонатами музеїв: волинянка хоче зробити з ткацтва «родзинку» краю

«Селяни тримали вівці, вовна яких ішла на пряжу. Але вже як стала радянська влада, то цих тварин позбували і перейшли на льон. Пригадую, як його брала, потім била, стелила, в терлиці терла, чесала, тріпала, а тоді пряла. Потім робота з ним стала трохи простішою – у колгоспі з’явився спеціальний агрегат і селяни перейшли на машинну обробку льону»,- розповідає Катерна Лівчук.

Зрозуміло, що для тих, хто не бачив цього процесу, важко уявити, як все відбувається. Зараз, як каже наша співрозмовниця, у небагатьох селах лише поодинокі господині беруться до такої роботи. Самі ж верстати стають експонатами музеїв. Так, зокрема, і її сімейна реліквія віднедавна знаходиться у краєзнавчому музеї Камінь-Каширської міської ради.

Дерев’яний ткацький верстат своєї мами Анастасії, до якої він перейшов від свекрухи Євдокії, пані Катерина передала у Броницький ліцей. А вже його учні разом із вчителями Наталією Шафарчук та Тетяною Федорук поділилися цим експонатом з більш ніж віковою історією із камінь-каширським краєзнавчим музеєм.

Що ж до ткацької справи, яка як не прикро починає забуватися, Катерина Лівчук певна, що її ще можна відродити, зробити родзинкою краю, так би мовити, принадою для туристів. Принаймні поки ще є майстри і майстрині, які розберуться із ткацькими верстатами та зможуть полотна ткати.

«Зараз, звичайно, все готове можна купити, тому домашнє ткацтво майже і пішло в забуття. Сьогодні хіба доріжки ще хтось тче. Ну, може, рушники. Бо хоч цього продукту на ринку до кольору до вибору, все-таки із лляним рушником ніякий не зрівняється. Він до тіла і приємний, і корисний. Мої сини, наприклад, не признають ніяких, окрім лляних домотканих», - зауважує пані Катерина.

А таких поціновувачів якісних матеріалів насправді чимало. Так само як і шанувальників давніх традицій.

Тетяна ПРИХОДЬКО

Читайте також:

Можливо зацікавить

Федор Шульган, день народження

25 квітня: хто з волинян святкує День народження

війна в Україні скандал
відео

«Відкритим текстом сказали, що будемо заважати»: деталі скандалу між вдовою воїна та рестораном під Луцьком

Бої Донеччина

Третя трагічна звістка в громаді за тиждень: на війні загинув Герой з Волині Іван Войчук

поховання військового

Передчасно пішов з життя: на Волині попрощаються із Героєм Анатолієм Дорошем

Війна в Україні
відео

Дві втрати в одній громаді: на Волині «на щиті» зустріли Героїв Олексія Хоміча та Олексія Стахорського

Поховання військового

Від початку повномасштабної війни захищав Україну: на Волині прощатимуться з Героєм Андрієм Ярошиком

Рецепт паски
відео

Перевірений роками: бабуся з Волині поділилася рецептом паски без замішування тіста

війна

За покликом власного сумління доєднався до війська: на війні загинув Герой з Волині Андрій Сливка

Поховання військового
відео

Передчасно обірвалося життя: на Волині попрощалися із Героєм Олександром Мажулою