«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям

Ранок кінця лютого. На територію Люблінського науково-технологічного парку заїжджає колона авто. Серед них – легкові автівки з причепами-генераторами, вантажівки з великими генераторами, швидка, великі вантажівки, авто супроводу з України. Цього  разу гуманітарний конвой, який прямує в Україну, їде через Польщу транзитом. Усю допомогу зібрала низка організацій у Швеції, яких об’єднав фонд «Ukrainahjälpen Filippus». Майже 30 років він співпрацює з волинським благодійним фондом «Шведський центр допомоги».

 

Зустрічати 15 авто зі Швеції до Любліна поїхав керівник «Шведського центру допомоги» Сергій Порохнавець

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям
Сергій Порохнавець

«Ми вже майже 30 років співпрацюємо з ними. Друге авто, яке в’їхало в Україну після 24 лютого - це був наш автомобіль. Тоді жодна страхова компанія не дозволяла, щоб транспортні засоби їхали в Україну. Тоді ми брали тут вантажівки, їхали на Ягодин, брали документи у військовій адміністрації і перевантажували допомогу з одного авто в інше.  З перших днів війни у нас мешкають переселенці, вони нам в цьому активно допомагали.

За цей час ми передали більше 2 тисяч тонн гуманітарної допомоги: продукти харчування одяг, медичні препарати. Лише ця організація, яку ми сьогодні зустрічаємо передала тисячу тонн допомоги, близько 20 реанімобілів 5 авто з генераторами.  

І зараз нам телефонують багато організацій, нещодавно приїжджав вантаж від організацій з Голландії, Південної Кореї», - розповідає Сергій Порохнавець.

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям

З його слів, це найбільший конвой, який досі приїжджав до України зі Швеції.  Коли ж керівники Люблінського воєводства дізналися, що вантаж їхатиме через їх територію, попросили теж про зустріч, аби побажати удачі і подякувати шведам за допомогу українцям.

Віцемаршалек Люблінського воєводства Збігнєв Войцеховскі розповідає: війна в Україні торкнулась і його. Адже його дружина – львів’янка, а її брат нині воює в окопах. Також він пригадав, що двоє поляків загинуло внаслідок падіння ракети на території Польщі. Цього всього не було б, якби не напад Росії на Україну.

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям
віцемаршалек Люблінського воєводства Збігнєв Войцеховскі

«Нічим не можна виправдати цю агресію, яка схожа за суттю на монгольські навали, коли загарбники мордували ґвалтували, грабували, вивозили дітей. І ви сьогодні допомагаєте перемогти у цій справедливій битві, в якій українці захищають свою землю. Росіяни мають одну мету: бути імперією. Якби це була імперія добра, ми могли б ще погодитися але то є імперія зла, знищення грабежу і мусимо всі разом повстати», - звернувся він до шведів і на знак пошани подарував синьо-жовту стрічку, яку носив на лацкані свого пальто, одному з керівників фонду «Ukrainahjälpen Filippus» Бертілю Шьострему.

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям

Згодом віцемаршалек зізнався: самотужки Польща не могла б допомогти Україні, тому допомога з інших країн – надзвичайно важлива.

«Польща замала і заслабка, щоб самій допомагати Україні. Але наш президент Анджей Дуда і наш прем’єр-міністр Томаш Моравецький стали лідерами коаліції, яка помагає українцям в боротьбі з цими бандитами. Це і військова, і дипломатична допомога», - зазначає він.

 

За рік через Люблінське воєводство проїхало чотири мільйони українців, які втікали від війни. З них приблизно 150 тисяч залишились тут. Решта повернулися додому, або виїхали в інші країни. Воєводство постійно доправляє допомогу до України: продукти харчування, взуття, турнікети, кровоспинні препарати.

«Я щоразу кажу, що ми не повинні зупинятися, бо Україна мусить перемогти. Тому бажаю всім українцям перемоги, а після перемоги миру», - каже він насамкінець.

 

Наприкінці зустрічі маршалеку передали презент від керівництва Волинської ОВА, а той побажав усім щасливої дороги і конвой рушив далі.

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям

Таку велику допомогу вдалося зібрати, об’єднавши декілька організацій у Швеції. До цієї поїздки дехто з учасників навіть не були між собою знайомі, лише спілкувалися телефоном. Усіх разом об’єднав фонд «Ukrainahjälpen Filippus».

Керівники фонду Бертіль Шьострем і Мікаель Йонссон розповідають, що з початку повномасштабного вторгнення обсяг допомоги виріс удесятеро, порівняно з усіма попередніми роками співпраці. Привозили продукти, речі медичного призначення, авто швидкої допомоги, реанімобілі і генератори. 

«Рівень допомоги і бажання збільшився в зв’язку з війною. Але справа в тому, що ми працюємо в Україні вже 30 років, з них 27 – з Сергієм. Змінилась лише інтенсивність і обсяги. Те, що на мене вплинуло за останній рік – це самі українці, ваше бажання та ваша організованість в бажанні захистити свою країну. Я вражений цією волею. Не знаю як би шведи відреагували, якби в них почалась війна, сподіваюсь так само як і ви. Протягом 30 років ми помічали, як українці змінювалися. Спершу вони робили те, що їм казали, тепер вони самі ухвалюють рішення, беруть ініціативу в свої руки і мають дух винахідливості», каже Мікаель Йонссон.

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям
Мікаель Йонссон

Як додає Бертіль Шьострем, зупинятися вони не збираються, а навпаки – хочуть розвиватися.

«Ми 27 років співпрацюємо з благодійним фондом «Шведський центр допомоги», і тепер бачимо,  що є потреба в потужному складському приміщення професійного рівня. Тому весною ми збудуємо склад, щоб ще ефективніше працювати. Звичайно, ми також будемо розвивати містечко переселенців», - розповів він.

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям
Бертіль Шьострем

«Я сподіваюсь, що ця війна скоро закінчиться. Тоді допомога зміниться. Зараз наша мета – допомагати, щоб перемогти. Але в майбутньому вона буде націлена на те, щоб відбудувати Україну. Це буде інший рівень допомоги. Але для цього ми повинні мати хаб, який буде працювати і передавати допомогу. І Луцьк - ідеальне місце для такого хабу. Ми зараз розбудовуємо нашу інфраструктуру в транспортному напрямку. Зараз ми привезли вантажне авто, яке залишиться в Україні і буде надалі використовуватися для перевезень по країні, потім ми привеземо ще вантажівки», - зазначив Мікаель Йонссон. 

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям

Цього разу в Україну їде авто швидкої допомоги. Як розповів Сергій Порохнавець, його відправлять в зону бойових дій для евакуації поранених.

За кермом «швидкої» - Томмі Карлсон і Йоран Вестман. Обоє - працівники швидкої допомоги у місті Ерншельдсвік. Для Томмі це друге авто, яке він особисто перевозить в Україну. А до початку війни він приїжджав в Україну працювати після Чорнобиля. 

«Я хочу сказати, що ми почув себе привілейованими людьми: нас викликають, що хтось палець вдарив на нозі. Те, що ми бачимо у вас, це просто не вкладається в голову, і тому ми робимо все, що можемо зробити, щоб полегшити ситуацію. Коли ми кажемо нашим колегам, що збираємо допомогу для українців,  вони миттєво реагують», - відповідає Томмі Карлсон на запитання як фаховим медикам, чути і усвідомлювати те, що в Україні люди гинуть від куль, бомб і осколків.

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям
Зліва направо: Сергій Порохнавець, Йоран Вестман і Томмі Карлсон

Для Йорана Вестмана - це перша поїздка в Україну. Аби приїхати сюди він взяв відпустку. 

«Томмі мені передзвонив і я миттєво відчув поклик серця, що треба їхати. Я бачу, наскільки складна ситуація в Україні, і це мене спонукає на ці дії. Найменше, що я можу зробити - це приїхати сюди. Це настільки велике зло з яким ви боретесь, і ми повинні його перемогти любою ціною. Тож, якщо ця швидка зможе допомогти – це буде чудово», - каже він.

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям

В автомобілі – двоє ношів, які передали колеги медиків, коли почули, що їм бракує для поїздки. Одні такі нові ноші коштують до 10 тисяч євро. Також тут є шоломи, які обов’язково мусять носити в Швеції медперсонал в разі виклику на ДТП чи пожежу.

«Ті зусилля, які ми прикладаємо, щоб перевезти це сюди, це ніщо. Ми просто сидимо за кермом і їдемо», - кажуть Йоран та Томмі.

Крім вантажівок з продуктами харчування і автомобіля швидкої допомоги в цьому конвої їхали авто з потужними пересувними генераторами на 150 кВт, від яких можна заживлювати великі інфраструктурні об’єкти. Також приїхали два військових авто, на причепах яких є теж генератори, потужністю 120 кВт. Одне з цих двох авто з генератором на борту передали по приїзду ОЗСП «Любарт».

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям

Генератори – це ініціатива релігійної громади шведського міста Кальмар, в рамках проєкту «Power up Ukraine», яка й організувала купівлю п’яти потужних генераторів для України.

«Наш вибір - тільки генератори. Це машини всюдиходи на борту 150 кВт генератор. І є менші на 120 кВт. Ми веземо ще 15 генераторів меншої потужності - 15 кВт. Генератори дуже широко використовуються у Швеції, але ми вважаємо, що тут вони потрібніші», - розповідає Ленард Якобсон.

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям
Зліва направо: Бертіль Шьострем, Мікаель Йонссон, Ленард Якобсон і Мікал Юмель

Також до України приїхали 5 мобільних генераторів-причепів до легкових авто. До цієї ініціативи долучилися організації «Серце до серця» та «GMIS». 

Мікал Юмель з фонду «Серце до серця» розповідає, що його організація займалась допомогою в Болгарії, Румунії, Албанії. Коли в Україні розпочалась повномасштабна війна, вони почали шукати партнерів в Україні, щоб долучитися до допомоги. У них уже є партнери в Одеській області, на Київщині, а тепер – і в Луцьку: завдяки співпраці з «Ukrainahjälpen Filippus», фонд «Серце до серця» став партнером «Шведського центру допомоги».

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям
Мікал Юмель

«Коли почалася війна, це мене дуже боляче вразило, було важко повірити, що це сталося і потім миттєво ми перемкнулися на питання «Що ми можемо зробити?». Ми не мали мережі волонтерів в України і почали питати, хто кого знає. Наша мета - щоб всі люди могли мати життя, повне цінностей. Наше завдання - боротися з бідністю, несправедливістю, показати наше співчуття. Потужні генератори, які приїхали - це дуже чудово. Я бачу, що вантажі, які везуться і будуть ще привезені – це ефективна допомога. Ми продовжимо працювати з усіма країнами, з якими працювали раніше, але ми більше будемо фокусуватися на Україні.

Коли виникають якісь катаклізми в світі, то увага до них зазвичай прикута декілька тижнів. Це погано. Всі лише спочатку «горять» допомогою. Але про ситуацію в Україні досі не припинили говорити. Коли ми розмовляємо з нашими співвітчизниками, вони кажуть: нам болить серце.

 

Ви географічно дуже близько до нас, ми говоримо що ви – Європа. І те, що тут відбувається - це пряма загроза принципам демократії і всі хвилюються. Україна повинна залиш Україною, суверенно державою», - каже він.

Фредерік Хальстенсон з міста Сундсвалль працює в організації «GMIS» і допомагає «Ukrainahjälpen Filippus».

«В мене девіз: «Якщо можеш – роби». Я більш ніж переконаний, що якби Швеція опинилась в такій ситуації, як Україна, українці нам би теж допомагали. Те, що даєш – те й отримуєш у відповідь», - каже він.

Того дня, коли конвой ще був у Польщі, на території України вчергове пролунала повітряна тривога. Коли Фредерік Хальстенсон про це почув, то зазначив: «Для нас це ненормально, і  щоразу, приїжджаючи, ми хвилюємось. У Швеціїї часом лунають навчальні сирени, і ми не можемо звикнути. Це неправильно, що зараз лунають сирени в Україні і триває війна». 

«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям«Ви боретесь з великим злом»: як шведи допомагають українцям

Читайте також: 

 

Можливо зацікавить

На Волині рятувальники допомогли жінці, яка потребувала медичної допомоги

На Волині рятувальники допомогли жінці, яка потребувала медичної допомоги

Викладачці Лесиного вишу дороге лікування дарує життя: рідні просять про допомогу

Викладачці Лесиного вишу дороге лікування дарує життя: рідні просять про допомогу

волонтер обстріл
відео
фото

Доставляла допомогу воїнам: волонтерка з Волині потрапила під ворожий обстріл

«Уже не вперше і точно не востаннє»: з Волині на Харківщину передали гумдопомогу

«Уже не вперше і точно не востаннє»: з Волині на Харківщину передали гумдопомогу

хвороба дитина

Не може самостійно навіть жувати: 5-річному хлопчику з Волині потрібна допомога

Волинь ОВА
відео
фото

На Волині передали допомогу для мешканців Харківщини

Волинянка впала в підвал і травмувалася, допомогли вибратися рятувальники
фото

Волинянка впала в підвал і травмувалася, допомогли вибратися рятувальники

Герой України

Понад пів року рідні сподівались, що живий: розвіднику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

Не відповідав на дзвінки: у Луцьку рятувальники допомогли мамі потрапити в квартиру, де перебував її син

Не відповідав на дзвінки: у Луцьку рятувальники допомогли мамі потрапити в квартиру, де перебував її син