Від звуків вибухів та розриву бомб не встигали перевести подих: на Волині прихистили багатодітну родину переселенців

Від звуків вибухів та розриву бомб не встигали перевести подих: на Волині прихистили багатодітну родину переселенців

Багатодітна родина Михайла та Оксани Ференців покинула рідне село Середнє Лиманської громади, що на Донеччині, на Волинь ще п’ятого квітня. Із вісімдесяти жителів там залишилося хіба десятеро, а вцілілі будинки можна полічити на пальцях. Ворог знищив усе. Якщо у 2014 році російські загарбники захопили Лиман та його околиці лише на два тижні, то цього разу окупація для мешканців цієї території тривала впродовж чотирьох місяців. Сьогодні сімейство обживає будинок у Раків Лісі, якого безкоштовно надали переселенцям власники, будує плани на майбутнє та свято вірить у перемогу ЗСУ.

Про це пише газета Полісся

Почати з нуля на новому місці

У подвір’ї господарів гостинно зустрічають гостей ще донедавна бездомні два пси та чотири коти, котрі знайшли притулок у нових мешканців. Окрім своїх сімох дітей Оксана та Михайло, прихистили сироту. Двадцятиоднорічний Олександр втратив обох батьків ще задовго до війни. Хлопець навчався в училищі в Соледарі разом із найстаршим сином подружжя, Євгенієм, тож попросився стати частиною цього дружного колективу. Люди не відмовились взяти під крило чужу дитину і вважають Сашка своїм рідним.

«Коли настав час утікати від війни, одразу прийняв рішення шукати прихисток саме на Волині, - розповідає Михайло Ференц. - Приблизно десять років тому я приїздив на заробітки у місто Володимир, де з іншими майстрами відбудовували військову частину. Мені довелося об’їздити чималий шмат світу, але надто своїм добром запали в душу люди саме на Волині. Дуже шкода, що не можу розшукати свого давнього приятеля дядька Миколу, що мешкав в одному із сіл поблизу Володимира. Чоловік щиро допомагав нам, підтримував як своїх рідних. Такі моменти завжди залишаються приємним спомином. Те, що на Волині добрі люди, підтвердилося і цього разу. Спочатку, коли ми прибули на Камінь-Каширщину, нас зустрів пан Анатолій із Черче, який допоміг підшукати житло. Зрозумівши, що наша родина нині перебуває не у найліпшому фінансовому становищі, чоловік позичив мені гроші, яких вистачило, аби поїхати на заробітки до Німеччини. Згодом я повернув борг і зумів заробити певні кошти, щоб прогодувати свою родину, — ділиться враженнями від нових знайомств пан Михайло». 

Війна не загубиться у гірких спогадах

Понад тисяча двісті кілометрів відділяє донеччан від дому. Але про події, що відбуваються на малій батьківщині, Ференци цікавляться щоденно. Голова родини відкриває відео та фото місцевих новин, опублікованих у телеграм-каналі, із сумом споглядає на зображення свого розбомбленого села та багатьох сусідніх у громаді. Центральна вулиця випалена фосфорними бомбами, а відтак будинки зрівнялися з землею. А ось поряд і зруйнована школа, де навчалися їхні діти, пошкоджена церква, повністю відсутнє газо-, водо- та електропостачання. На все життя запам’ятаються ті пекельні тижні, зізнається Михайло, коли від звуків вибухів та розриву бомб не було бодай невеличкої паузи, щоб перевести подих.

Від звуків вибухів та розриву бомб не встигали перевести подих: на Волині прихистили багатодітну родину переселенцівВід звуків вибухів та розриву бомб не встигали перевести подих: на Волині прихистили багатодітну родину переселенців

«Ми звикли жити під пострілами, ходити на роботу, коли над головою гуркотять ворожі літаки. Спочатку проймалися страхом від вибухів арти, а згодом, щоб не лякати дітей, старалися зосередити їхню увагу на цікавих розповідях тощо. Життя нашої родини ускладнювалося з кожним прильотом та руйнуваннями. Навіть евакуація відбувалася під шквальним вогнем», - згадують переселенці.

Сім місяців чекали сина з окупації

До переїзду на захід України Євгеній Ференц та Сашко Марущенко не встигли вчасно евакуюватися, тож через це їм довелось пройти російські фільтраційні табори та майже сім місяців важких випробувань на окупованих рашистами територіях. Про життя у підвалах, знущання та голод друзі не розповідають журналістам з особистих мотивів, втім для батьків Євгенія це був період справжнісінького пекла. Усі намагання Михайла визволити хлопців виявилися марними.

«Під примусом синові пропонували навіть отримати паспорт квазіутворення ЛНР. Жені довелося подолати 150 кілометрів пішки, аби потрапити на територію, підконтрольну українським військам. За доволі довгий період його відсутності ми лише двічі спілкувалися по телефону і раз вдалося передати йому гроші. З Оксаною сходили з розуму від переживання. Нарешті, після визволення українськими солдатами територій Лиманської громади, хлопцям вдалося дістатися до своєї родини», — про довгоочікувану зустріч подружжя згадує зі сльозами.

Життя не можна ставити на паузу

Зараз родина переселенців шукає будь-які можливості продовжувати своє життя повноцінно, не зважаючи на турботи, з якими довелося зіштовхнутися. Наймолодші Ференци з небувалою охотою поспішають на навчання до місцевого Раково-Ліського ліцею. Їх привітно зустріли наставники та однокласники. Старші доньки із татом невдовзі вирушать на заробітки за кордон, аби підтримувати фінансову стабільність сімейства. Євгеній з Олександром також беруть на себе місію годувальників, тож у планах хлопців — знайти заробіток в Україні.

На господарстві залишиться хіба пані Оксана з трьома дітьми. Жінка з теплом згадує про рідний край. Каже, вдячна всім, хто їх підтримав тут і пожертвував матеріальними ресурсами.

«Втім, якби гостинно тебе не приймали, дуже хочеться додому. На душі біль і гіркота, і досі важко повірити в те безумство, що триває на нашій землі. За першої ліпшої нагоди ми мріємо повернутися назад на нашу українську Донеччину», — щиро каже пані Оксана.

Леся МІНІБАЄВА

Читати також: 

  • Переселенка з Луганщини виховує в будинку сімейного типу на Волині десятеро дітей
  • У перший день Нового року в Києві народилася перша в місті трійня. В пологовому будинку № 5 на світ з’явилися одразу три козаки - Матвій, Богдан та Владислав! Хлопчики народжувалися під виття сирени, гул літаків та масовану атаку дронами-шахедами на місто. 

Можливо зацікавить

Триває набір до штурмової бригади «Лють»

На Волині набирають бійців у штурмову бригаду «Лють»

До Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

До Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

І небо плакало за ним: у громаді на Волині в останню дорогу провели захисника України
фото

І небо плакало за ним: у громаді на Волині в останню дорогу провели захисника України

Сергій Притула

Сергій Притула у Луцьку розповів, що думає про псевдоволонтерів

Війна змусила двічі покидати свій дім: історія переселенки з Донеччини, яка вчить волинянок фітнесу
історії війни

Війна змусила двічі покидати свій дім: історія переселенки з Донеччини, яка вчить волинянок фітнесу

Бої за Часів Яр

«На одного військового ЗСУ припадає 7-10 росіян»: що відбувається біля Часового Яру

В’ячеслав Сарвєнков, Рівне, втрати

Мобілізували у березні цього року: у Рівному помер курсант навчального батальйону

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні. Хто має з’явитися в ТЦК без повістки з 1 квітня

«Головне – не падати духом»: двічі переселенка з Луганщини виготовляє у Луцьку натуральні льодяники
фото

«Головне – не падати духом»: двічі переселенка з Луганщини виготовляє у Луцьку натуральні льодяники