Відходи стали експонатами: у Луцьку працює музей зі сміття

Відходи стали експонатами: у Луцьку працює музей зі сміття

Не відходи, а музейний експонат. Луцький Центр управління відходами збирає колекцію раритетних речей, які знайшли серед сміття. Здебільшого, експозицію сформували зі старої техніки, проте є й інші експонати. Поповнити вінтажне зібрання може будь-хто. 

Є, наприклад, електросушки для взуття, - йдеться у сюжеті 12 каналу

Дисковий телефон, лампові телевізори та старі дитячі іграшки. Чого тільки немає у ретро експозиції Луцького Центру управління відходами, створеного у рамках проєкту «Чистий Луцьк».

«Кожен, хто до нас приїжджає, підходить до цього відсіку і дивиться щось. Згадує, можливо, свою юність, хто старший. А діткам цікаво дивитися, бо це щось нове і незнайоме для них», - каже розповідає керівник проєкту «Чистий Луцьк» Сергій Михалевич.

У колекції з кількох десятків експонатів речі як з минулої епохи, так і сучасніші. З найцікавішого тут, каже Сергій Михалевич, сушка для фото.

«Ми досить довго думали-мудрували що ж це є. Коли один із наших працівників нам не сказав, що це спеціальна сушка для фотографій. Вона розкладається, і, відповідно, коли фотографії раніше виготовлялися, вони були мокрими. І вони розкладалися й сушилися», - розповідає чоловік.

Ідея створити таку виставку, каже керівник проєкту, з’явилася не одразу. Люди привозили сміття, серед якого інколи були й цікаві вінтажні речі. З часом працівники центру вирішили збирати їх в окреме місце та показувати відвідувачам. Одним з перших експонатів стало радіо. 

«Це було радіо 60-х років, радіоприймач старий. Але приїхали відвідувачі, спитали чи можна забрати — і ми віддали це радіо. Це були радіолюбителі, як я розумію, тому що вони потім відзвонювались. Казали, що вони його почистили, поремонтували й воно запрацювало», - каже Сергій Михалевич.

Раніше будь-яку річ з музею можна було обміняти та забрати. Люди приходили по старі запчастини для техніки. Проте нині - експонатів не віддають, адже планують збільшувати колекцію. І згодом, у найближчому майбутньому відкрити вже окреме приміщення з вінтажними речами. 

«Щоб люди бачили наскільки це цікаво. Не просто викидати сміття на полігон, а дійсно сортувати. І з можна отримати дійсно цікаві речі», - додав Сергій Михалевич.

Якщо у вас є стара техніка, або інші вінтажні речі, які хотіли викинути — можете поповнити ними колекцію музею за адресою: місто Луцьку, вулиця Трункіна 7. 

Читайте також:

Можливо зацікавить