Відстрочення від мобілізації: розширили перелік тих, хто може його отримати

Відстрочення від мобілізації: розширили перелік тих, хто може його отримати

Змінилися критерії визначення критично важливих підприємств, працівників яких можна забронювати та надати їм відстрочення від мобілізації.

Про це пише ТСН.

Мінагрополітики розширило критерії визначення важливих для економіки в галузі сільського господарства підприємств, працівників яких можна забронювати.

Таким чином, ще більше військовозобов'язаних зможуть отримати відстрочення.

Згідно із законодавством, забронювати можуть чиновників, педагогів, науковців, співробітників підприємств критичної інфраструктури та організацій, які виробляють продукцію для Збройних сил України. Критерії та порядок, за якими підприємства відносять до критично важливих, встановлюються Кабміном. Обсяги бронювання військовозобов'язаних, які працюють на цих підприємствах, визначають з урахуванням встановленого для фірм і держорганів мобілізаційного замовлення й загалом необхідності їхньої роботи в умовах війни.

Що змінилося у бронюванні працівників сільського господарства

Розширені критерії щодо площі оброблювальних угідь. Якщо раніше можна було бронювати працівників господарств з площею не менше 1000 га, то згідно з наказом від 26 квітня 2023 року — не менше 500 га. 

Змінилися критерії й щодо розміру господарств за чисельністю застрахованих працівників. Раніше відстрочення від мобілізації надавали господарствам із кількістю застрахованих осіб не менше 50, тепер — не менше 20.

Також доповнено новими кодами класифікації види економічної діяльності (КВЕД), а саме:

  • виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів (за ветеринарними препаратами),
  • діяльність посередників у торгівлі машинами, промисловим обладнанням, суднами й літаками,
  • виробництво машин та обладнання для виготовлення харчових продуктів і напоїв, переробка тютюну.

Від 18 квітня 2023 року селекційні компанії та постачальники насіння овочевих і польових культур також належать до підприємств, які можуть бронювати своїх військовозобов'язаних працівників. Йдеться про:

  • Підприємства, які є постачальниками насіння овочевих або польових культур і представляють та діють в інтересах суб'єкта прав по більш ніж 100 сортах рослин у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні (що підтверджується довіреністю або договором доручення із суб'єктом прав).
  • Підприємства, які є постачальниками насіння овочевих або польових культур та об'ємів ввезення такого насіння до України за річний період від 1 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року на більш ніж 40 мільйонів гривень (що підтверджується довідкою про ввезення за підписом керівника підприємства, у якій вказується найменування продукції (насіння), код УКТ ЗЕД, митна вартість, дата та номер митної декларації).

Як отримати статус критично важливого підприємства

Для отримання статусу критично важливого підприємства необхідно відповідати трьом і більше критеріям, затвердженим постановою Кабінету міністрів України №76. Після отримання статусу критично важливого підприємства, установи чи організації потрібно подати заявку на бронювання військовозобов’язаних працівників.

Читайте також:

Можливо зацікавить