Вивезли чи просто пропали? Куди зникли безпритульні кошенята з-під луцької піцерії

Вивезли чи просто пропали? Куди зникли безпритульні кошенята з-під луцької піцерії

Нещодавно луцькі зоозахисники та волонтери перейнялися долею кошенят, які жили поблизу закладу «Фелічіта», що на проспекті Соборності, а одного дня зникли. За їхніми словами тварин виловили й вивезли у невідомому напрямку замість того, аби стерилізувати.

Як розповіла виданню ВСН зоозахисниця, лучанка Марія Русіна, історія з цими тваринами розпочалася ще влітку, коли вона почала підгодовувати кішку біля «Фелічіти», яка нещодавно привела кошенят.

«Ще тоді я місцевим продавчиням, які також годували кішку, запропонувала зателефонувати у комунальне підприємство «Ласка», аби тварину безкоштовно стерилізували. Пізніше я знову зустріла цю кішку, і уже сама завезла її туди. Але на той час у неї уже були кошенята, яких я також підгодовувала», - розповіла Марія. 

Стосовно кошенят жінка також розмовляла з адміністратором закладу і сказала їй, що планує їх стерилізувати аби надалі легше було прилаштувати.

«Запропонувала їм, аби з дозволу керівництва там поставили будку для тварин, щоб вони не лізли на дах закладу та не шкодили. А минулого четверга місцеві продавці сказали, що «Фелічіта» їх вивезла. У закладі підтвердили цю інформацію, але при цьому не могли сказати куди саме їх вивезли, а озвучували різні версії. А у «Ласці» зазначили, що від цього закладу у них брали котоловку, аби виловити тварин для стерилізації», - каже зоозахисниця. 

Вивезли чи просто пропали? Куди зникли безпритульні кошенята з-під луцької піцеріїВивезли чи просто пропали? Куди зникли безпритульні кошенята з-під луцької піцеріїВивезли чи просто пропали? Куди зникли безпритульні кошенята з-під луцької піцерії

За її словами там зловили дорослу кішку з трьома кошенятами. Один хлопчик залишився, адже постійно втікав до житлових будинків. Проте ніхто з місцевих не бачив, як їх виловлювали, але коти зникли.

«Я викликала поліцію і вони обіцяли зареєструвати заяву. Уже при правоохоронцях менеджер закладу сказала, що взагалі там ніяких котів не було. Але ж «Ласці» вони казали, що їм потрібна була котоловка», - ділиться Марія.

Жінка не знає як вплинути на цю ситуацію, і звертається до власника закладу, аби прояснив їй, що там відбулося: «Це не гуманно та жорстоко. Я навіть просила анонімно повідомити, куди ж вивезли котів, бо є люди, які хочуть їх забрати. Але ніхто не йде на зустріч».

Як повідомили ВСН правоохоронці, наразі справа перебуває на розгляді у дільничних офіцерів поліції.

Представниця закладу «Фелічіта» Тетяна повідомила, що вони дійсно зверталися до комунального підприємства «Ласка» з приводу котів, і підтвердила приїзд поліції.

«Коти проживали біля закладу на вулиці, й на даху. Ми пів року зверталися до «Ласки», аби вони допомогли їх спіймати, але нам відмовили. Сказали, що наразі немає притулку для котів. Тоді ми попросили у них котоловку, яка якийсь час у нас простояла, проте ніякого результату не дала.

Ми навіть намагалися знайти людину, яка за гроші нам допомогла б, але ці коти дикі, і спіймати їх доволі важко. Та й загалом нам не потрібно багато тварин тут, і ми планували їх стерилізувати. У нас прозорий дах на терасі й відвідувачам не дуже приємно, коли там коти роблять «свої справи», - розповіла Тетяна.

Також вона підтвердила, що до їхнього закладу приїздила на виклик поліція, яка опитала персонал. Проте, переконує вона, куди зникли коти працівники піцерії гадки не мають. 

«Наш персонал працює у залі, а коти живуть на вулиці, і ми їх не відслідковуємо. Може їх хтось забрав собі додому, чи кудись побігли. Але це не наших рук справа. Ми відкриті до усіх, і кажемо, так як є», - каже представниця закладу.   

Про місцеперебування кішки з кошенятами просять повідомити й інші зоозахисники. Зокрема, Ніна Абрам пише у соцмережі, що вони були вивезені з-під закладу у невідомому напрямку.

Користувачі соцмереж у коментарях під постами активісток активно відреагували на зникнення котів, та просять власників піцерії пояснити свої дії.

Вивезли чи просто пропали? Куди зникли безпритульні кошенята з-під луцької піцерії

Вивезли чи просто пропали? Куди зникли безпритульні кошенята з-під луцької піцерії

Вивезли чи просто пропали? Куди зникли безпритульні кошенята з-під луцької піцерії

Вивезли чи просто пропали? Куди зникли безпритульні кошенята з-під луцької піцерії

Принагідно нагадаємо, що 22 серпня 2020 року Луцька міська рада ухвалила рішення про заходи захисту котів від жорстокого поводження на території громади, яким визнали котів частиною екосистеми міста. Це має хоча б частково захищати безпритульних тварин від жорстокого поводження, забезпечувати їм безперешкодний доступ до горищ та підвалів, у яких ті можуть перебути холоди, а також боротися із шкідниками та гризунами.

На території громади заборонено вилов безпритульних котів, за винятком коли є необхідність регулювання їх чисельності біостерилізацією, здійснення вакцинації або для перевлаштування їх до нових власників; якщо також є обставин, що створюють загрозу життю, здоров’ю та безпеці людей з метою карантинування для підтвердження чи спростування антропозооносних захворювань, яке надає ветеринарний лікар відповідною письмовою довідкою встановленої форми.

Висловлювати безпритульних котів та регулювати їх чисельність на території громади має КП «Ласка».

Фото зі сторінки Марії Русіної.

Можливо зацікавить