ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Хроніку подій публікуємо за повідомленнями із офіційних джерел та українських медіа з надійною репутацією.

ДЕНЬ 6 - 1 березня

 

19:05 ЗСУ знищили елітну групу кадирівців, які планували вбити Зеленського.

18:40 Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Резолюція засуджує війну Росії проти України, вимагає від РФ вивести всі свої війська з української території та вимагає від інституцій Євросоюзу працювати над наданням Україні статусу кандидата на членство у ЄС.

18:17 На кордоні в Білорусі 300 танків. Є ймовірність, що Росія планує провести свідому провокацію, щоб ввести білоруські війська в Україну.

17:27 У Києві поцілили в район телевежі, загинуло п'ятеро людей, які знаходились поруч з телевежою, ще п'ятеро – отримали поранення.

Також під удар потрапив Бабин Яр, цвинтар загиблих на Другій Світовій війні.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

16:04 Російські війська обстріляли лікарню в Харкові – кількість жертв з'ясовують.

15:49 На Сумщині провели перший обмін полоненими – 5 українців бійців тероборони обміняли на 1 російського офіцера. 

15:08 Зеленський виступив у Європарламенті: "Ніхто не зламає нас, ми сильні, ми українці. З нами ЄС точно буде міцніший". 

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

11:43 На територію Чернігівської області зайшли білоруські війська.

10:00 На Київщині росіяни обстріляли реабілітаційний центр Мінветеранів.

Аеродром Канатово на Кіровоградщині під обстрілом.

Маріуполь та Волноваха - українські! Обидва міста перебувають під тиском ворога, але тримаються. Маріуполь без електрики. Волноваха майже знищена, звідти евакуйовано близько 30 людей, ще сотня виїхала самостійно.

08:08 Трибунал в Гаазі погодився розслідувати воєнні злочини РФ в Україні.

07:45 Неподалік від Києва в с. Бузова снаряд влучив у приватний пологовий будинок "Адоніс". Пошкодження великі, але будівля стоіть. Всі евакуйовані.

07:30 Армія РФ встановила блокпости на в'їздах у Херсон, але місто не здали, - мер Колихаєв.

06:55 Від початку відкритого вторгнення Росія випустила 113 оперативно-тактичних ракет наземного і морського базування типу "Іскандер" і "Калібр" по мирних містах і селах України.

05:25 Військовуї частину в Охтирці накрила ворожа артилерія. Загиблих багато.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

03:40 Беспілотник "Байрактар" порушив логістику окупантів, знищивши ворожий ешелон з пальним. 

 

ДЕНЬ 5 - 28 лютого

00:30 Президент присвоїв звання Героя України 12 захисникам, 6-ом - посмертно.

00:03 Російські війська перегруповуються та накопичують техніку для захоплення Києва та інших великих міст, із сусідньої Білорусі та окупованого Криму прибуває нова військова техніка агресора.

Супутники зафіксували величезну колону техніки окупантів біля Києва - понад 27 км.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

23:13 Повідомляють про пожвавлення на прикордонній території Білорусі на Волинському напрямку. Зокрема, почали переміщення до кордону окремі підрозділи зі складу найбільш боєздатних з’єднань Збройних Сил Білорусі.

22:40 У Харкові російські війська масово обстрілють житлові будинки. За сьогодні є 9 загиблих та 37 поранених. 

На Бровари окупанти здійснили авіаналіт, 6 людей поранено.

У Чернігові та околицях росіяни обстріляли житлові квартали, зокрема і дитячий садочок.

22:37 Перша партія супутникового зв'язку "Starlink" від компанії Ілона Маска вже прибула в Україну.

21:18 На Київщині (м. Біла Церва, м. Васильків та с. Калинівка) росіяни ракетним ударом зруйнували гуртожиток та два житлових 5-поверхових будинки.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

18:40 У Київський області під обстріли потрапили заклади освіти в Бучанській, Іванківській, Поліській, Бородянській та Гостомельській громадах. Російські війська зруйновали професійні ліцеї, школи та дитячі садки.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

17:25 Мера Круп'янська повідомили про підозру в держзраді.

Встановлено, що 27 лютого Геннадій Мацегора, якого 2020 року було обрано від партії ОПЗЖ, звернувся до командування збройних сил РФ з пропозицією у наданні підтримки та матеріального забезпечення під час знаходження російських військових на території міста. Міський голова забезпечив окупантів транспортом, житлом, пальним та їжею на час їхнього перебування.

Внаслідок вчинення таких дій територія Куп’янська вийшла з адміністративного підпорядкування органів державної влади України.

Це вже другий міський голова Харківщини, який отримав підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. 

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

* * *

16:40 Погоджувальна рада депутатських фракцій Верховної Ради вирішила звернутися до Євросоюзу щодо негайного прийняття України до ЄС за спеціальною процедурою.

Також депутати прийняли рішення звернутися до Генеральної Асамблеї ООН із вимогою виключити Російську Федерацію з Ради Безпеки ООН.

Третя ініціатива Верховної Ради - підготовка законопроекту щодо конфіскації активів держави-агресора на території України.

* * *

14:55 За статтею "держзрада" затримали мера міста Південне Віктора Брюханова, а також - його заступника, керівника місцевого райвідділку поліції і дільничного інспектора. 

* * *

14:20 Російські війська обстріляли Харків реактивною артилерією. Попередня кількість жертв - 11 загинуло, десятки поранених.

За інформацією радника глави МВС Антона Геращенка, росіяни застосували "Гради" та "Урагани".

Після обстрілів мешканці міста оприлюднили відео з вулиць та своїх квартир. На них видно значні руйнування, ракети, які не розірвалися, та застрягли просто в асфальті або в квартирах. А також - числені жертви серед цивільних просто посеред вулиць.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

* * *

14:10 Захисники острову Зміїний - живі і в полоні. Під час нападу у перший день війни російські мореплавці запропонували українським прикордонникам здатися, а у відповідь почули фразу, яка стала культовою: "Русскій корабль, іді нах*й".

Після цього росіяни атакували острів, а зв'язок із захисниками зник. Пізніше російські пропагандисти заявили, що прикордонники у них в полоні. 

* * *

08:51 Орієнтовні втрати Росії на ранок п'ятого дня війни: 

  • літаки - 29,
  • гелікоптери - 29,
  • танки - 191,
  • бойові броньовані машини - 816,
  • гармати - 74,
  • ЗРК БУК - 1,
  • град - 21,
  • автомобільна техніка - 291,
  • цистерни - 60,
  • БпЛА ОТР - 3,
  • кораблі/катери - 2,
  • засоби ППО - 5,
  • особовий склад – 5 300 (уточнюється, йдеться як про загиблих, так і про поранених).

* * *

08:00 Київ після тривалих обстрілів повертається до життя. О 8 ранку в понеділок завершилась посилена комендантська година, яка тривала ще з вечора суботи. У місті запрацює громадський транспорт та продуктові магазини. Проте киян просять не виходити на вулицю без нагальної потреби. 

* * *

07:55 Окупований район Берданська. Під час захоплення міста постраждало двоє людей: один убитй, іншого поранено. Це охоронці приватного підприємства. 

Бердянський відділ поліції розформовано. Міська влада відмовилась від співробітництва з окупантами. Частина комунальних служб працює. Міський транспорт зупинився.

З вечора місцеві мешканці однієї з громад у районі повідомляли про "рейди" окупантів по будинках в пошуках телефонів. В громадах періодичні проблеми зі зв'язком.

* * *

07:06 У смт Іванків, на півночі Київської області, після російського наступу згорів історико-краєзнавчий музей. Там зберігалися роботи відомої української народної художниці Марії Приймаченко.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

06:07 Російський снаряд влучив у житловий будинок, магазин і дитячий садок в Чернігові. В усіх трьох точках стались пожежі, зокрема, загорілись дві квартири. Жертв і постраждалих немає.

ДЕНЬ 4 - 27 лютого

04:56 Ракета влучила в житловий будинок у Чернігові. Загорілись два нижніх поверхи, кількість жертв поки невідома.

04:19 Міністр транспорту Кіпру Янніс Карусос заявив, що Кіпр закриває повітряний простір для російських літаків.

03:28 Закритий повітряний простір для Росії в дії! Рейс російського "Аерофлоту" Москва - Нью-Йорк розвернувся та полетів у зворотньому напрямку, коли вже підлітав до США.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

02:03 У неділю на акціях проти війни з Україною у 52 містах Росії затримано понад 2700 людей.

01:40 Білоруси підтримали поправки до Конституції на референдумі. 65,16% громадян - ЗА, рішення ухвалено.

Які зміни підтримали?

  • Найважливішою з поправок вважають закріплення у проекті конституції статусу Всебілоруських народних зборів, що існують із 1996 року, але весь цей час не мають нормативної основи своєї діяльності.
  • Поправки передбачають, що та сама людина може обіймати президентську посаду в Білорусі не більше двох термінів, проте ця норма почне діяти після вступу на посаду новообраного глави держави.
  • Таким чином, Олександр Лукашенко після нинішньої каденції (закінчується у 2025 році) гіпотетично зможе правити ще 10 років.
  • Для експрезидентів РБ у проекті конституції закладено особливі гарантії безпеки – їх не можна переслідувати за дії, вчинені під час виконання обов'язків, їм гарантується місце делегата ВНР та довічне членство у Раді Республіки.
  • При цьому ніхто – крім Олександра Лукашенка – не може обіймати кілька посад одночасно. Лукашенко ж на пропозицію ВНЗ має право залишатися і президентом, і головою зборів.
  • А от кандидати в президенти мають останні 20 років прожити в Білорусі і не мати посвідки на проживання за кордоном: така вимога позбавляє шансу балотуватися багатьох опозиціонерів, які залишили країну через загрозу репресій.
  • У проекті нової конституції немає наявної в чинній вказівки на те, що Білорусь прагне нейтралітету і має на меті зробити свою територію без'ядерною зоною.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

21:31 У Білорусі тривають акції протесту проти війни. Офіціно відомо про 173 затриманих з Мінська, Барановичів, Ліди, Докшиць, Гродна, Полоцька, Новополацька, Жодино, Вітебська, Світлогорська, Гомеля, Заславля, Могильова, Бобруйська та Слуцька.

20:11 Легендарний український пілот, якого прозвали "Привидом Києва", збив 10 російських літаків.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

20:05 Російська ракета зруйнувала історичну будівлю Чернігова. "Це зробили нацисти 21-го століття – російські загарбницькі війська", – Чернігівська ОДА.

19:27 Щастя та Станиця Луганська на межі гуманітарної катастрофи. Населені пункти окуповані та майже знищені, російські окупанти майже зрівняли їх з землею.

"Від обстрілів окупантів масово постраждали  приватні та багатоквартирні будинки, об'єкти інфраструктури. Люди постійно перебувають у підвалах", – голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

19:11 ЄС повністю зачиняє авіапростір для Росії!

17:01 Росіяни спалили "Мрію" – один з найбільших та найпотужніших у світі літаків українського виробництва згорів внаслідок повітряної атаки на аеропорт у Гостомелі під Києвом.

"Російські окупанти знищили флагман української авіації – легендарний Ан-225 "Мрія". Це відбулося на аеродромі "Антонов" в Гостомелі під Києвом, де перебував літак.

Його відновлення коштуватиме більше 3 млрд доларів і потребуватиме тривалого часу. Україна докладе усіх зусиль, аби ці роботи оплатила держава-агресор", - пресслужба "Укроборонпрому".

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

15:34 Путін наказав перевести сили стримування на особливий режим бойового чергування.

15:20 Віктор Медведчук втік з-під арешту.

13:28 Контроль над Харковом повністю український!

12:53 Україна офіційно направила позов проти РФ до Міжнародного суду ООН у Гаазі. 

12:41 ЗСУ повідомляють про отримання великої партії ракет класу "повітря-повітря". 

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

12:37 На Сумщині російські війська розстріляли автобус з цивільними і не підпускають до нього "швидкі допомоги".

10:03 ЄС та G7 не схвалили повне відключення Росії від SWIFT, попри очікування. У спільному рішенні держав Євросоюзу та G7 йдеться про те, що лише "окремі російські банки будуть видалені з системи SWIFT".

08:59 З території Білорусі випустили крилату ракету по Києву. Повітряні Сили українських захисників збили її.

08:30 У місті Володимирі Волинської області обстріляли ійськові склади. За попередньою інформацією, влучила три ракери і є жертви.

07:38 Нова Каховка на Херсонщині повністю під контролем російських військ, вони захопили місьвиконком, зняли всі українські прапори з будівель — міський голова Володимир Коваленко.

07:28 У столиці диверсійно-розвідувальна група ворога розстріляла родину з трьома дітьми, дорослі та одна дитина загинули.

06:02 На нафтобазі біля Василькова - масштабна пожежа.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

ДЕНЬ 3 - 26 лютого

04:51 Біля Гостомеля українські військові розгромили спецпідрозділ чеченців. Під час розгрому підрозділу знищили  командира 141-го моторизованого полку росгвардії Чечні Магомеда Тушаєва. 

А група хакерів Anonymous заявила, що "поклала" сайт уряду Чечні.

04:43 Станом на ранок 26 лютого в Україні взяли в полон уже близько 200 росіян.

02:52 Підірваний газопровід у Харкові та пожежа на нафтобазі у Василькові – техногенні катастрофи.

02:39 Росіяни обстріляли житловий будинок у Харкові, вул. Бучми, 40а. Одна жінка загинула, більше двадцяти людей евакуювали.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

01:33 Російська влада всі 3 дні мовчала про свої втрати і нарешті визнала смерть одного військового - російського кадрового офицера Нурмагомеда Гаджимагомедова. А проросійськи "ЛОМи" у соцмережах закликали не вірити відеозаписам із полоненими. Втрати ворожої армії, за підрахунками української влади, становлять вже понад 3,5 тисячі людей.

01:15 У Чернігові розстріляли дитячий садок.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

00:02 За три дні війни загинули 210 цивільних, з них 6 дітей. Поранених понад 1 100. 

Військові РФ зруйнували понад 350 будинів, магазинів, мостів тощо. Також, з 25 лютого в Чернігівській, Сумській та Запорізькій областях росіяни вдаються до мародерства.

23:54 У селі Зеленівка, що входить до Херсона, російські окупанти розстріляли цивільного журналіста Ділєрбека Шакірова.

23:39 Після розстрілів у дитячу лікарню Охмадит у Києві привезли поранених – одну дитину привезли вже мертвою.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

23:15 За перший день наступу на Україну Росія понесла більші втрати, ніж за 8 років війни в Сирії, – англійське видання The Economist.

23:00 Є два варіанти покарати Росію – санкції чи Третя світова, – Джо Байден.

22:07 Росіяни захопили та утримують цивільне рятувальне судно "Сапфір" біля острова Зміїного.

20:40 Глава окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов стверджує, що військові РФ знищили дамбу, яка перекривала Північно-Кримський канал.

20:07 Верховна Рада повідомила, що у кожний населений пункт України заїхали так звані "сплячі групи" — люди орендували квартири і чекали часу "Ч". Ці особи зараз використовуються у якості коригувальників вогню та диверсійних груп, можуть бути озброєними.

19:48 Російські окупанти завдали авіаудару по селищу Сартанав передмісті Маріуполя – щонайменше 4 загиблих, 9 поранених, серед яких – дитина. Пошкоджено 40 будинків. Наразі триває розбирання завалів, під якими можуть бути люди.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

19:23 Уряд розпорядився направити все конфісковане судами та митницею майно на потреби ЗСУ.

18:10 Вдень 26 лютого українські війська підірвали залізничні вузли, що зв'язують українську залізницю з Російськими залізницями, - пресслужба Укрзалізниці. Зазначається, що це було зроблено для того, щоб заблокувати РЖД можливість доставки техніки та особового складу армії РФ.

18:02 На Харківщині росіяни скидають заборонені бомби з мінами "Лепесток"

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

17:54 В акваторії Чорного моря ЗСУ знищили російський винищувач Су-30 СМ зенітним ракетним підрозділом — командування Повітряних Сил.

17:28 Румунія закрила свій повітряний простір для російських авіакомпаній. - МЗС Румунії Богдан Ауреску.

17:25 У Бородянці Київської області снаряд окупантів влучив у приватний будинок, 3 осіб загинуло. - ДСНС.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

16:45 Державна прикордонна служба та Збройні сили України отримали надію, що всі захисники Зміїного живі.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

16:16 Естонія та Латвія приєдналися до країн, які закрили свій повітряний простір для російських літаків. Ось так наразі виглядає мапа для літаків РФ:

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

14:39 На Чернігівщині тривають бої. Росіяни понесли втрати: знищено близько 20 одиниць техніки, великі втрати особового складу, багато поранених.

12:57 Охтирка — під контролем ЗСУ! Місто Охтирка Сумської області розташоване на перетині доріг між кількома обласними центрами. Тут тривали бої від 25 лютого.

08:53 Українські збройні сили під час тривалих нічних боїв ночі захистили Київську ГЕС у російських окупантів. 

08:37 У Києві, на проспекті Лобановського 6-а, снаряд потрапив у житловий будинок. 

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

07:47 В Офісі президента заявляють, що Росія вже втратила 3 500 військовослужбовців, ще 200 здалися в полон.

07:31 Після запеклих боїв місто Васильків на Київщині залишилося під контролем України.

"Після тривалих боїв, після великої кількості і поранених, і загиблих, на щастя, це все закінчилося. Васильків ніхто нікому не віддав", – сказала очільниця міста Наталія Баласинович.

06:38 Російський безпілотник атакував корабель українських прикордонників "Григорій Куроп’ятніков" – його збили на підльоті до Чорноморська.

РФ активно намагається розвідувати Чорне море та Дунай.

 

ДЕНЬ 2 - 25 лютого

05:01 Військові злочинці рф атакували одну із військових частин в Києві на Проспекті Перемоги. Напад відбито.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

03:58 Близько 150 транспортних вертольотів та сухопутні війська знаходяться приблизно за 32 км від кордону з Україною на півдні Білорусі - супутикові знімки  Maxar, оприлюднені Reuters.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

03:22 У Києві вбили близько 60 диверсантів – радник глави МВС.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

01:16 Близько опівночі в районі проведення операції Об’єднаних сил зенітним ракетним комплексом С-300 Повітряних Сил ЗС України збито дві ворожі цілі – вертоліт та штурмовик Су-25 російських окупаційних військ.

01:02 Над Київщиною збили ІЛ-76 з ворожим десантом.

"Це помста за Луганськ 2014. Смерть ворогам!", – головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний

23:21 Білий дім оголосив санкції проти Путіна.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

22:11 Росіяни обстріляли ракетами військовий аеродром Старокостянтинова у Хмельницькій області.

Російські військові кинули 5 ракет, почалася пожежа.

21:59 Росія понесла тяжкі втрати в районі Коблево. Бійці 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового походу знищили 25 агресорів російського десанту у бою в районі Коблево.

21:13 Після важких боїв і значних втрат рашистські окупанти зупинилися поблизу Конотопу. У них проблема з пальним та постачанням, – пишуть в ЗСУ.

Танкісти ходять з каністрами і намагаються купити пальне. Солдати окупаційних військ вимагають їжу у місцевого населення. Зафіксовано випадки мародерства закладів торгівлі зі сторони російських окупантів.

На околицях містечка знаходиться близько 40 одиниць спаленої російської техніки.

17:16 Внаслідок авіаудару з боку Росії на Київщині, у Вишгородському районі, загинуло 4 мирних жителів і поранено 15.

Київська ОДА повідомляє, що складними залишаються напрямки Буча-Гостомель-Ірпінь. Окупанти намагаються прорватись упродовж останніх 4 годин.

17:07 Втрачений контроль над переправою до Херсона.

"Ворог значними силами та з великими втратами подолав оборону міста", – заявив голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута.

16:12 У Чернігові загорілася будівля СБУ – у неї втрапило два снаряди. Також внаслідок обстрілів у місті пошкоджена водонасосна станція та лінія елелтропередач.

15:47 Мер Маріуполя заявив, що захисники знищили колону з 22 російських танків, які йшли на місто з Павлополя.

13:53 Російська армія обстріляла з "Градів" дитячий будинок у м. Ворзель Київської області, у якому перебувало 50 дітей.

Діти і персонал не постраждали, на момент влучання вони перебували в інших приміщеннях.  

12:28 ЗСУ зупинили наступ ворога на Чернігівщині: знищено 20 танків, до 15 одиниць техніки.

Також підрозділ "Півночі" знищив колону ворожої техніки, яка рухалася з боку Ріпок на Чернігів. Там втрати ворогів склали близько 10-15 одиниць техніки.

11:10 ЗСУ збили російську крилату ракету під Вінницею, – заявив голова вінницької ОДА Сергій Борзов.

10:55 У Золотоніському районі Черкаської області українські військові збили російський військовий літак. Шукають пілота.

08:33 Українські військові відбили прорив окупантів на підході до Чернігова та чернігівському напрямку. 

08:19 Українська армія підриває мости під Києвом, щоб ворог не пройшов до столиці. Мостів більше немає на Новоірпінській трасі, на Варшавській трасі в Гостомелі та в Демидові через річку Ірпінь.

08:12 Російські війська нанесли повітряний удар по підрозділах в районі Кропивницького.

07:19 Українці не дали ворогу шансу реалізувати замисел вторгнення в перший день – Володимир Зеленський.

У ранковому зверненні, на другий день вторгнення, президент заявив, що Росія нападає на військові та цивільні об'єкти з метою тиску на українців. Окупант розраховує на втому населення та військових.

"Росії доведеться рано чи пізно говорити з нами. Говорити про те, як закінчити бойові дії і зупинити це вторгнення. Чим швидше ця розмова почнеться – тим меншими будуть втрати самої Росії", – сказав Зеленський.

07:18 Російські загарбники почали обстрілювати аеропорт у селі Велика Омеляна, що за 4 км від Рівного.

07:02 О 5 ранку в Києві загорівся приватний двоповерховий будинок на вулиці Садовій – на нього впали фрагменти ліката. Кількість жертв і постражадлих рятувальники ще уточнюють.  

06:05 Російська війська, які наступають на Київ із Зони відчуження, зупинили біля смт Іванків. Там українські сили підірвали міст.

Іванків знаходиться на половині шляху від кордону до Києва. Після нього відкривається можливість наступати на Київ через Вишгород.

 

ДЕНЬ 1 - 24 лютого

04:55Путін почав війну проти України.

"Мною прийнято рішення про проведення спеціальної військової операції (щодо захисту Донбасу – ред.). Її мета – захист людей, які протягом восьми років зазнають знущань, геноциду з боку київського режиму... Вся відповідальність за можливе кровопролиття буде повністю на совісті українського режиму".

05:50З різних міст України місцеві жителі почали чути звуки вибухів і пострілів, зокрема у Харкові, Одесі, Києві.

У МВС повіломили, що центри військового управління у Києві та Харкові зазнали ракетних ударів.

07:10Війська РФ атакували українські кордони з Росії і Білорусі, вони застосовують артилерію, важку техніку та стрілецьку зброю.

Наступ почався о 5 ранку, зачепив Луганську, Сумську, Харківську, Чернігівську та Житомирську області. Також з району окупованого Криму.

ЗМІ повідомляли, що в Одесі і Маріуполі висадився десант. Однак армія спростовують цю інформацію. Збройні сили відбивають повітряний напад.

07:20

У Луцьку пролунало 6 вибухів, про них повідмляли мешканці з різних куточків міста. З'ясувалося, що це - із військового аеродрому, що в мікрорайоні Вишкова. Через вибухи постраждав один службовець ДСНС у Волинській області, він отримав незначні травми і невдовзі повернувся до виконання обов'язків. 

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

08:14В УКРАЇНІ ВВЕЛИ ВОЄННИЙ СТАН

Вранці після російського нападу Володимир Зеленський скликав Раду нацбезпеки і оборони і ініціював воєнний стан. Верховна рада підтримала це рішення 300 голосами.

08:49Російська військова техніка, в тому числі броньована, перейшла через українськи кордон в Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській областях.

09:16В Івано-Франківську пролунали вибухи в районі аеропорту, після цього сталося загоряння будівлі паливно-мастильних матеріалів летовища. У місті оголошено повітряну тривогу.

09:38Міністр оборони закликав тих, хто вміє і готовий тримати зброю, стати до лав територіальної оборони. 

09:40У прикордонній службі повідомили, що Росія здійснила обстріл одного з об’єктів Державної прикордонної служби України в Київській області. Ймовірно з ракетного озброєння.

У пресслужбі додали, що об'єкт розташований у тилу, а не на самій лінії держкордону. Інформації про постраждалих наразі немає.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

09:55Збройні сили відбили місто Щастя, що на Луганщині, яке атакувала Росія. При спробі нападу знищена техніка і вбито біля 50 ворогів.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

09:55Наслідки удару на Харківщині

10:04В районі населених пунктів Копані та Іваново Херсонської області військовослужбовці ведуть бій з противником".

10:08Національна поліція видаватиме зброю ветеранам органів внутрішніх справ.

10:09

10:12Обстріл одного з об’єктів Держприкордонслужби в Київській області. Ймовірно з ракетного озброєння.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

10:26В районі Скадовська прикордонну комендатуру швидкого реагування росіяни обстрілюють з вертольотів. Наразі відомо про 3 загиблих прикордонників. Є поранені.

10:29О 09:40 у четвер 24 лютого зі сторони Білорусі вертоліт без розпізнавальних знаків здійснив обстріл у районі мосту перед пунктом пропуску "Славутич", що в Чернігівській області. 

10:39На сході України знищено вже шостий літак РФ, яка 24 лютого розпочала велику війну проти України - повідомляють Сухопутні війська ЗС України у Facebook.

11:07Росіяни вимагають від українських прикордонників на острові Зміїний, що на півдні України, здатися.

11:11Українські війська повідомляють, що знищили вже близько 50 росіян. На об'їзній дорозі під Харковом знищено 4 російських танки.

11:20На столичних дорогах, особливо на виїзді з міста, ускладнений рух, стоять затори. Виїзд із Києва у бік Житомира.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

11:47Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією.

"Цей ранок увійшов у історію, але ця історія абсолютно різна для нашої країни і для Росії", – Зеленський.

12:00Станом на 12 годину:

  • Зупинено противника у Чернігівській області.
  • Важкі бої ведуться на Харківському напрямку та в районі проведення операції Об’єднаних сил. На об'їзній дорозі міста Харків спалено 4 танки окупантів.
  • Повернено під повний контроль міста МАРІУПОЛЬ та ЩАСТЯ.
  • Знищено не менше 6 літаків, 2-х вертольотів та десятки одиниць броньованої техніки ворога.
  • В районі Щастя знищено близько 50 російських окупантів.
  • Триває складна ситуація на Херсонському напрямку, проте сили оборони України дають відсіч агресору.

12:18Радник голови Офісу президента Олексій Арестовіч сказав, що внаслідок ракетних ударів російської армії з ночі 24 лютого загинуло більше 40 військовослужбовців. Крім того, в української влади є дані про втрати серед цивільного населення, зокрема до 10 загиблих серед мирних мешканців.

12:27Після військової агресії Росії проти України навіть політичні сили та окремі політики, яких зазвичай називають "друзями Путіна", виступили з засудженням його дій.

Зокрема, напад Росії на Україну засудила право популістська "Альтернатива для Німеччини" (AfD). Лідери фракції  AfD  у Бундестазі Аліса Вайдель і Тіно Хрупалла, який також є лідером партії, заявили в четвер, що напад нічим не виправданий.

Проросійський президент Чехії Мілош Земан взагалі вперше за останні вісім років виступив із засудженням агресії РФ.

13:00За останню годину відбулося наступне:

  • Біля Гостомеля Збройні Сили України знищили 2 російських гелікоптери.
  • В Житомирській області російські війська пішли на прорив державного кордону. Військова техніка ворога зайшла через пункт пропуску "Вільча". Крім того, по місцю дислокації відділу прикордонної служби "Млачівка" Житомирського загону здійснено обстріли з "Градів".
  • Сили ППО збили сьомий російський літак на Луганщині.
  • Об’єднані сили збили російський гелікоптер Ка-52, над Межигір'ям (Київська область).
  • УЗ евакуювала понад 3 тисячі українців з Донецької та Луганської областей.
  • Росія двома ракетами нанесла удар по місту Бровари під Києвом. Обстріляні дві військові частини, 6 людей загинуло, 12 поранені.

13:10З'явились перші фото російських полонених – російських військових, затриманих у Московській області.

13:17Ворог пішов на прорив кордону на Київщині.

13:23Україна розриває дипломатичні відносини з РФ.

13:26"Ми всі зараз маємо встати проти вторгнення Росії. Ми хочемо, щоб ви почули, що ніколи ми не пристанемо на те, що Росія захопить Україну", – генсек НАТО Столтенберг.

13:29Гостомель під Києвом, де розташоване летовище держпідприємства "Антонов", обстрілюють із гелікоптерів. 

13:41НАТО підтвердив, що вважає російську агресію неспровокованою та безпідставною, а також що вона є грубим порушенням міжнародного права, включно із Хартією ООН, Гельсинським заключним актом тощо. Висунули звинувачення також до Білорусі.

13:53Кремль називає війну "спецоперацією, щоб зачистити Україну від нацистів".

Дмитро Пєсков: "В ідеалі треба звільнити Україну, зачистити її від нацистів, пронацистськи налаштованих людей та ідеологій". Це спеціальна операція, і я не вважаю за потрібне щось пояснювати, тому що президент сам дав вичерпне пояснення в ранковому зверненні до громадян Росії".

14:00За останню годину відбулись такі воєнні дії:

  • В зоні ООС взяли в полон російських військових. Вони з 91701 Ямпольського мотострілкового полку.
  • Над Межигір'ям у Київській області українські військові збили російський розвідувально-літальний гелікоптер Ка-52.
  • Гостомель під Києвом обстрілюють із гелікоптерів – ППО збили 3 вертольоти.
  • На Луганщині йдуть бої. Прикордонники спільно зі ЗСУ та НГУ тримають оборону та відбивають атаки.
  • В Київській області російські війська пішли на прорив державного кордону.
  • На Київщині впав військовий літак ЗСУ, в результаті чого загинули 5 осіб.
  • Російські війська здійснили 30 ударів ракетами, РСЗО, авіацією та артилерією по об’єктах цивільної та військової інфраструктури України.

14:16Російські окупаційні війська збили літак ЗСУ. На борту було 14 осіб.

15:00Воєнні події що відбулись за останню годину:

  • Прикордонники з ЗСУ та Нацгвардією вступили в бій з російськими окупантами на околиці Сум. Українські військові тримають оборону. За наявною інформацією РФ здійснює наступ з боку н.п. Конотоп.
  • На Київщині впав військовий літак ЗСУ, кількість загиблих уточнюється. Спочатку повідомляли про 5 загиблих.
  • У місті Старобільськ у Луганській області тривають важкі бої між Збройними Силами і російськими окупантами із застосуванням військової техніки.

15:29З території Республіки Білорусь випущено 4 балістичні ракети в південно-західному напрямку.

15:39У Вугледарі на Донеччині снаряди окупантів попали в місцеву лікарню – вбито 4 і поранено 10 цивільних. Шестеро з десяти поранених – медики. Серед поранених – 6 медиків. 

15:43Українські лікарі рятують російського солдата, який здався в полон.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

15:59Станом на 15:45 на підтримку України виступили 48 держав та 5 міжнародні організацій.

Із заявами на підтримку України виступили: ФРН, Франція, Австралія, США, Канада, Велика Британія, Нідерланди, Польща, Литва, Латвія, Словенія, Естонія, Молдова, Данія, Швеція, Норвегія, Фінляндія, Чехія, Угорщина, Словаччина, Мексика, Північна Македонія, Албанія, Чорногорія, Португалія, Болгарія, Нова Зеландія, Кіпр, Італія, Ісландія, Грузія, Хорватія, Корея, Іспанія, Коста-Ріка, Бразилія, Японія, Боснія і Герцеговина, Ірландія, Бельгія, Колумбія, Канада, Ліберія, Перу, Сінгапур, Палестина, Беліз.

16:00За останню годину відбулись такі воєнні дії:

  • У боях за Щастя українським захисникам вдалося взяти в полон російських окупантів. Щастя - під контролем українських військових.
  • З території Білорусі в південно-західному напрямку України випустили 4 балістичні ракети.Війська РФ обстріляли мікрорайон "Східний" у Маріуполі, внаслідок обстрілу пошкоджено будинки, кількість постраждалих уточнюється.  
  • Центр оборонних стратегій оприлюднив звіт станом на 14:00 24 лютого, згідно з яким Росія вже втратила 7 літаків, 4 вертольоти, більше 10 одиниць броньованої техніки та близько 100 особового складу, а також змогла захопити Генічеськ та Нову Каховку.
  • На території Каховської ГЕС присутні невідомі озброєні особи, на греблі ГЕС стоять танки без розпізнавальних знаків.

16:35

17:00Зведені дані воєнних дій за останню годину:

  • В районі Піщевика йдуть запеклі бої, українські військові використали ПТРК NLAW і знищили три танки ворога.
  • Кількість жертв обстрілу військової частини в Одеській області зросла до 22 осіб.
  • Біля Глухова Сумської області українські військові знешкодити 15 ворожих танків, застосувавши переносні ракетні комплекси "Javelin".
  • Російські окупаційні підрозділи увійшли до зони відчуження Чорнобильської атомної електростанції – це оголошення війни усій Європі.
  • Місто Генічеськ на Херсонщині захопили російські війська. Інформацію підтвердив мер міста Олександр Тулупов у коментарі Укрінформу.
  • У Гостомелі під Києвом російські окупанти вийшли на летовище міжнародного аеропорту ДП "Антонов" після того, як обстріляли його з гелікоптерів, повідомляють репортери CNN. Водночас, головнокомандувач ЗСУ поки що цю інформацію не підтвердив. 

17:37Внаслідок обстрілів РФ на Херсонщині загинуло 13 людей, з яких 2 дитини і 9 військовослужбовців. Херсонська ОДА також повідомляє про захоплення російськими військами міста Олешки і переправи через Дніпро.

18:00Події, що відбулися за останню годину:

  • Агресор застосував бойову авіацію проти прикордонників та бійців ЗСУ на острові Зміїний. Також продовжуються обстріли острова з корабельних озброєнь. Прикордонники та ЗСУ тримають оборону.
  • Під Гостомелем спіймали російського диверсанта: "Сам я виродок".
  • В органи та підрозділи Державної прикордонної служби України, навіть у ті, які знаходяться в в районі проведення ООС, продовжують прибувати резервісти для оборони та захисту України.
  • Російські окупанти, наткнувшись на тотальний спротив українських захисників, здаються в полон. Під Черніговом здався цілий розвідувальний взвод 74 мотострілкової бригади.
  • Напружена ситуація на Північному та Південному напрямках. Ведуться бої за Гостомельський аеродром, а також міста Генічеськ, Скадовськ, Чаплинка.

18:08У Суми заїхали російські танки – очевидці надсилають УП фото з центральної вулиці міста, Харківської. Військові мають на руках червоні пов'язки.

Місцеві журналісти повідомляють, що на вулиці Герасима Кондратьєва, що неподалік центру, був бій. Троє людей загинули, 6 зазнали поранень.  

Відео з танками УП надіслали місцеві жителі.

18:45Сполучені Штати вважають, що вторгнення Росії в Україну спрямоване на те, щоб "обезголовити" український уряд і встановити власне управління.

Про це заявив у четвер високопоставлений представник міністерства оборони США, повідомляє агентство Reuters.

19:00Зведені дані воєнних дій за останню годину:

  • Сумчани повідомляють про танки РФ в центрі міста – зараз вони стоять біля ОДА, на інші вулиці не повертають.
  • 20 вертольотів КА-52 та Мі-8 Російської Федерації висадили десант на аеродромі Гостомель, ведеться бій. Противник продовжує агресивні дії по всій лінії спільного кордону.
  • Російська влада почала перекидати на кордон із Україною солдатів-строковиків, яких насильно переводять на контрактну службу.
  • Група журналістів-розслідувачів має дані, що зі Пскова в Росії в напрямку Києва вилетіло вісімнадцять транспортних літаків Іл-76 для висадки десанту.

ВІЙНА З РОСІЄЮ. ДЕНЬ 1-6. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

19:20Окупанти захопили Чорнобильську атомну електростанцію. 

"Після жорстокого бою наш контроль над чорнобильським майданчиком втрачено. Стан об'єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховища ядерних відходів невідомий", – радник голови ОП Михайло Подоляк у коментарі УП.

19:34Російські окупанти захопили контроль над міжнародним аеропортом ДП "Антонов" у Гостомелі, що знаходиться менш ніж у 10 км від Києва.

20:00Зведена інформація про воєнні дані за останню годину:

  • Президент Росії Володимир Путін, який оголосив війну проти України заявив, що - це "вимушена міра".
  • Російські військові захопили Чорнобильську атомну електростанцію.
  • Російські окупанти захопили контроль над міжнародним аеропортом ДП "Антонов" у Гостомелі, що знаходиться менш ніж у 10 км від Києва.
  • Очевидці повідомляють про людний протест на Пушкінській площі в Москві, що розташована в межах одного кілометра від Кремля, та в Санкт-Петербурзі.

21:12У Європі і США тривають протести проти російського нападу на Україну. Іноземні відомства і посадовці висловлюють підтримку українцям.

22:00Зведена інформація станом на 22 години:

  • Внаслідок російського вторгнення вже загинули 57 українців, ще 169 дістали поранення.
  • На Сумщині підрозділ територіальної оборони наніс ураження бойовим підрозділам РФ, ворог відступив.
  • Україна б'ється за позиції в Гостомелі: там триває бій. Збройні сили не дали висадити основні сили десанта ворогаРосійські окупанти готуються пустити воду з Херсонщини до окупованого Криму через Північно-Кримському канал.
  • Раніше загарбники взяли під контроль Каховську гідроелектростанцію.
  • Втрачений зв’язок із прикордонниками на Зміїному острові, ймовірно він захоплений ворогом.

22:23Українці долучаються до територіальної оборони.

23:10

23:21Українським чоловікам 18-60 років не дозволятимуть виїхати за межі країни. Така норма діятиме на період воєнного стану.

00:22Президент Володимир Зеленський підписав УКАЗ про загальну мобілізацію. Мобілізація має проводитися протягом 90 діб із дня набрання чинності цим указом на всій території України.

00:34Високопоставлений представник міністерства оборони США заявив журналістам у четвер, що Росія запустила загалом понад 160 ракет по цілях в Україні. Про це повідомляє телеканал CNN, пише "Європейська правда".

00:37"Не дали ворогу досягти загарбницьких планів" - офіційна інформація про воєнні дії станом на 00:00 25 лютого від Головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Валерія Залужного.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Дмитро Разумков (@dmytro.razumkov)

Можливо зацікавить

Волинську «сталеву сотку» передислокували на Донеччину: що відомо

Волинську «сталеву сотку» передислокували на Донеччину: що відомо

війна в Україні скандал
відео

«Відкритим текстом сказали, що будемо заважати»: деталі скандалу між вдовою воїна та рестораном під Луцьком

Як можна звільнитися з військової служби в час воєнного стану

Як можна звільнитися з військової служби в час воєнного стану

Бої Донеччина

Третя трагічна звістка в громаді за тиждень: на війні загинув Герой з Волині Іван Войчук

поховання військового

Передчасно пішов з життя: на Волині попрощаються із Героєм Анатолієм Дорошем

Війна в Україні
відео

Дві втрати в одній громаді: на Волині «на щиті» зустріли Героїв Олексія Хоміча та Олексія Стахорського

«Втратив друга та ногу й переніс 14 операцій»: 22-річний військовий з Волині проходить реабілітацію та мріє про повернення «до своїх»
відео

«Втратив друга та ногу й переніс 14 операцій»: 22-річний військовий з Волині проходить реабілітацію та мріє про повернення «до своїх»

війна

За покликом власного сумління доєднався до війська: на війні загинув Герой з Волині Андрій Сливка

Поховання військового
відео

Передчасно обірвалося життя: на Волині попрощалися із Героєм Олександром Мажулою