Волинь - одна з областей, де внесли найбільше волонтерів у систему «Шлях»

Волинь - одна з областей, де внесли найбільше волонтерів у систему «Шлях»

Найбільше волонтерів-заявників подали свої дані до системи «Шлях» через Львівську, Волинську та Тернопільську обласні військові адміністрації. За їхнього сприяння загалом за межі України виїхали більш  як половина з числа усіх волонтерів внесених в систему. На Волині таких дозволів видали майже 7 тисяч.

Про це повідомив заступник Міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

З його слів, загалом в Україні було видано 146 тисяч дозволів на виїзд водіям, з яких 60 тисяч – волонтери. Згідно з даними Мінінфраструктури, у Волинській ОВА до системи «Шлях» станом на 19 вересня було внесено 6 836 волонтерів. Волинь – одна з областей, де цих дозволів було видано найбільше.

Волинь - одна з областей, де внесли найбільше волонтерів у систему «Шлях»

Система «Шлях» була створена ще восени 2021 року як цифровий інструмент усунення корупційних ризиків в сфері видачі дозволів та ліцензій на міжнародні вантажні перевезення. Використання системи для надання дозволів на перетин кордону стало вимушеним кроком, адже з оголошенням військового стану заборона виїзду стосувалась також і водіїв вантажного та пасажирського транспорту.

Оскільки єдиним джерелом інформації щодо перевізників-ліцензіатів була система «Шлях», то її дані і почали використовувати для верифікації водіїв при перетині кордону всі служби. Але вантажі доставляли не лише ліцензовані перевізники, а й приватні особи, тому згодом, рішенням Уряду, до водіїв-ліцензіатів у систему додали дані і про водіїв-волонтерів.

Дані про волонтерів на рівних правах можуть вноситись як Міністерством інфраструктури, так і Обласними військовими адміністраціями.

Водночас, не обійшлося без зловживань. Згідно з даними Міністерства інфраструктури України, нині розпочато щонайменше 49 кримінальних проваджень щодо можливих правопорушень при виїзді за кордон з використанням системи «Шлях».

У ході цих розслідувань найбільше запитів до Міністерства надійшло від Національної поліції, ДБР та СБУ. При цьому левова частка проваджень стосуються можливих порушень з боку військово-цивільних адміністрацій.

Нагадаємо, днями органи прокуратури скерували до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні про неодноразове незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене волинським перевізником.

Підприємець у квітні-травні 2022 року в умовах правового режиму воєнного стану в Україні допоміг переправити у Республіку Польща шістьох військовозобов'язаних чоловіків. Він видавав їх на кордоні за додаткових водіїв автобуса та вносив відомості про них у електронну систему «Шлях».

Можливо зацікавить