Волинський нардеп пояснив співавторство закону «про живодерство»

Волинський нардеп пояснив співавторство закону «про живодерство»

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 8150, який зоозахисники назвали живодерським через пропозицію відмінити декілька норм, що захищають тварин від жорстокого поводження. Серед співавторів – народний депутат із Волині Валерій Стернійчук.

У коментарі виданню ВСН він пояснив, що деякі норми про захист тварин пропонується не скасувати загалом, а лише через те, що вони передбачені в інших законах і дублюються. Проте запевнив, що надалі законопроєкт № 8150 буде розглядатися лише після публічного діалогу з громадськістю та зоозахисниками.

Що саме обурило зоозахисників?

Представники зоозахисного руху UAnimals пояснили, чому запропоновані в законопроєкті № 8150 правки є абсолютно негуманними та живодерськими.

1. Знову дозволять виробництво фуа-гра. Зараз ст. 21  Закону про захист тварин від жорстокого поводження забороняє вирощування гусок та качок для отримання фуа-гра. В той же час автори проєкту № 8150 пропонують виключити ці норми і ввести формулювання «Поводження з сільськогосподарськими тваринами має здійснюватися і відповідати вимогам законодавства про ветеринарну медицину». У законодавстві про ветеринарну медицину заборони фуа-гра немає, тож його виробництво знову стане легальним.

Таке виробництво – надзвичайно жорстокий процес. Гуски і качки піддаються примусовому частому годуванню надмірною кількістю їжі за допомогою шлангу, котрий застромлюють у стравохід. Потік корму буває настільки потужний, а кількість їжі така велика, що стравоходи деяких гусок не витримують і рвуться. Печінка виростає більшою, але - якщо птиця доживає в страшних муках.

Волинський нардеп пояснив співавторство закону «про живодерство»Волинський нардеп пояснив співавторство закону «про живодерство»
Так виготовляють фуа-гру

2. Дозволять патрання, обсмалювання, зняття шкіри, копчення, відокремлення частин у тварин до припинення серцебиття тварини.

Ст. 17 актуального закону передбачає, що  «умертвіння проводиться методами, що виключають передсмертні страждання тварин» і відбувається лише в передбачених законом випадках. В той же час законопроєкт № 8150 пропонує доповнити цю статтю формулюванням «Положення цієї статті не застосовуються до умертвіння (забою) сільськогосподарських тварин, а також до заходів з депопуляції». Тобто автори законопроєкту вважають, що забій сільськогосподарських тварин може включати методи, що тягнуть передсмертні страждання.

3. Дозволять масове вбивство безпритульних тварин.

Ст. 17 дає вичерпний перелік випадків, у яких дозволяється умертвління тварин і депопуляції (масового вбивства для регуляції чисельності) в цьому немає. Тобто це заборонено. Автори проєкту № 8150 пропонують внести правки, згідно яким положення статті 17 НЕ будуть стосуватись не тільки умертвіння (забою) сільськогосподарських тварин, але й заходів з депопуляції. Тобто масове вбивство для регуляції чисельності знову буде законним.

На думку зоозахисників, лоббі аграріїв почали активно поширювати фейкову інформацію про те, що законопроєкт 8150 жодним чином не впливає на добробут тварин.

Як коментує законопроєкт його співавтор з Волині?

За словами Валерія Стернійчука проєкт № 8150 не має на увазі послаблення норм щодо жорстокого поводження з тваринами, а лише – усунення дублювання.

«По даному законопроєкту зоозахисники мають певні застереження щодо виключення норм, які стосуються заборони жорстокого поводження з тваринами, що нібито приведе до послаблення законодавства в цій сфері. Але насправді норми не виключаються, вони вже містяться в Законі «Про ветеринарну медицину». Тому ні про яке живодерство мова не йдеться. Я навпаки - за те, щоб створити належні умови для утримання тварин», - коментує Валерій Стернійчук.

Волинський нардеп пояснив співавторство закону «про живодерство»
Народний депутат Валерій Стернійчук

Також народний депутат каже, що подальший розгляд змін у законодавстві, що стосується тварин, можливий лише після громадських слухань.

«На даний час вважаю, що цей законопроєкт взагалі не буде виноситись на розгляд. Будуть ініційовані слухання разом із зоозахисними організаціями. Після цих слухань ми напрацюємо спільний документ, який буде направлений лише на захист тварин», - каже Валерій Стернійчук.

Можливо зацікавить

Зоопарк
фото

«Ми зайняли своє місце серед європейських зоопарків», - інтерв'ю з Людмилою Денисенко

Луцький ЦНАП стане «єдиним вікном» отримання послуг для ветеранів та їхніх родин

Луцький ЦНАП стане «єдиним вікном» отримання послуг для ветеранів та їхніх родин

Яка ситуація з безпритульними тваринами в Луцьку?

Чотирилапі мешканці міста. Яка ситуація з безпритульними тваринами в Луцьку?

У селі Струмівка дика лисиця лякає людей
відео

«Нікому до неї нема діла»: на околиці Луцька завелася лисиця, яка жахає людей

Бійка у потязі Київ-Варшава

Поїзд до Варшави зупинили у Рівному через конфлікт з нардепом у вагоні

Був шахтарем, а став доглядальником тварин: переселенець з Донеччини годує хижаків у Луцькому зоопарку
відео
фото

Був шахтарем, а став доглядальником тварин: переселенець з Донеччини годує хижаків у Луцькому зоопарку

Лосі
відео

Влаштували побачення посеред дороги: на Волині помітили лосів

Завезли 100, а стало 125: у лісах Волині побільшало благородних оленів

Завезли 100, а стало 125: у лісах Волині побільшало благородних оленів

Лисиці, козулі, лосі та вовки: у Шацькому нацпарку розповіли, скільки у них живе диких тварин
фото

Лисиці, козулі, лосі та вовки: у Шацькому нацпарку розповіли, скільки у них живе диких тварин