Волиняни не поспішають колоти бустерну дозу від COVID-19

Волиняни не поспішають колоти бустерну дозу від COVID-19

Наразі на Волині в медичних закладах на стаціонарному лікуванні 70 пацієнтів з коронавірусом, з них 13 – діти. За весь період пандемії від коронавірусу від ускладнень COVID-19 померло більше 2,5 тисячі волинян. І якщо кількість тих, хто отримав перші дві дози вакцини від коронавірусу доволі високі, то бустерну дозу отримувати поспішають не всі

Про це йшлося під час пресконференції на тему «Вакцинація як умова стійкості українців під час війни та пандемії COVID-19», яка відбулась у Луцьку у п’ятницю, 21 квітня.

Як повідомив очільник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух, коронавірус нікуди не дівся, як і інші інфекційні хвороби. Наразі на Волині, згідно з даними на четвер, 20 квітня в лікарнях області перебуває 70 хворих на коронавірус, з них 13 дітей. На щастя, зараз немає хворих, підключених до апаратів ШВЛ. Більшість з них лікуються у обласній інфекційній лікарні. 

Волиняни не поспішають колоти бустерну дозу від COVID-19

Зі слів керівниці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталії Янко, на Волині щотижня фіксують до 500 випадків захворювання на COVID-19.  За увесь період пандемії в області було зафіксовано 161 тисячу випадків захворювання на коронавірус і, згідно з статистичними даними, до 25% від загальної кількості хворих, мали важкий перебіг захворювання і потребували госпіталізації. Від ускладнень за весь цей час померло понад 2,5 тисячі волинян.

Волиняни не поспішають колоти бустерну дозу від COVID-19

«За три роки пандемії коронавірусу ми відстежуємо його сезонність. Ми попереджали про підйом захворюваності восени і наприкінці зими - початку вести. Восени 2023 року буде теж підйом захворюваності на COVID-19. І для мене європейські цінності полягають в захисті населення, аби воно передчасно не помирало і не мало наслідків. За минулий тиждень ми втратили в країні трохи більше 100 людей, але це лише лабораторно підтверджені, що не завжди це проводиться. В Україні минулого тижня було  госпіталізовано 3,5 тисячі осіб. Тож медики не надавали допомоги пораненим чи іншим хворим, а лікували те, що можна було попередити вакцинацією», – каже лікар-дитячий інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

Волиняни не поспішають колоти бустерну дозу від COVID-19

 

Фахівці наголошують, що ризик захворіти і ризик важкого перебігу хвороби можна знизити. Цей спосіб – вакцинація.

Зі слів Наталії Янко, курс вакцинації від коронавірусу на Волині пройшли 343 тисячі осіб, це більше 43% дорослого населення області. Повний курс пройшли понад 3 тисячі дітей від 5 до 18 років. Натомість вже ревакцинацію на Волині проводять не так активно. Першу бустерну дозу на Волині отримали 60 тисяч осіб, а другу - трохи більше 4 тисяч.

Загалом в Україні, каже Федір Лапій, станом на початок квітня було 8 мільйонів доз вакцини від коронавірусу різних виробників. У частини партій термін придатності завершується в червні-липні, але достатньо вакцини, термін придатності якої -  до кінця 2023 року. Цих доз достатньо, щоб забезпечити охочих вакцинуватися. До слова, Україна восени отримала 500 тисяч доз вакцини для бустерного щеплення, адаптована від штаму «Омікрон», проте через нестачу охочих її не використали і утилізували. 

Волиняни не поспішають колоти бустерну дозу від COVID-19

Бустерна доза, кажуть медики, необхідна для посилення захисту.

«Якщо минуло понад 5-6 місяців, то ваш захист згасає. І це важливо для людей з групи ризику вік 60+, з онкопатолонією, цукровим діабетом», - наголосили учасники заходу. 

Як повідомив Юрій Легкодух, на Волині у закладах охорони здоров’я є більше 25 тисяч доз  вакцини «Коронавак»,  100 доз вакцини «Янсен», 1170 доз вакцини «Комірнаті». До слова, він також зазначив, що в медичних закладах області є 520 ліжок, призначених для лікування хворих на коронавірус. Чи будуть їх скорочувати – медзаклади будуть вирішувати, залежно від епідситуації.  

«Відбувається щоденний монторинг, аналіз кількості пацієнтів. Ми розуміємо що «ковідне» ліжко - недешеве і просто його утримувати, щоб воно було, немає доцільності. Кожен керівник закладу з управлінням охорони здоров’я дивиться, яка є потреба в кожному з регіонів утримувати ці ліжка», - резюмував він.

Читайте також:

Можливо зацікавить