Волиняни рятують будинки від підтоплення, а на городину вже й не сподіваються

Волиняни рятують будинки від підтоплення, а на городину вже й не сподіваються

Волинь потерпає від паводка, воду викачують, а вона знову прибуває. Розливу річок сприяють і рясні дощі. За два тижні площі затоплених територій збільшилися вдвічі, зараз це 18 тисяч гектарів, переважно сільсько-господарські угіддя та присадибні ділянки.

Але й з підвалів, будинків та дворів рятувальники за останні дні відкачали майже тисячу тонн води, проте вона стоїть у городах та на полях, інформує ТСН.

Рятувальники щодня піднімають дрон, щоб розгледіти масштаби підтоплень. На кордоні із Білоруссю куди не глянь – вода. Така ситуація у кількох районах Волині.

Руслан скільки живе, такого паводку не пригадує.

«Якби сьогодні не викачали воду, була б вона в хаті», – каже чоловік.

Але двір підтоплений повністю, подекуди води вище коліна, тож чоловік може пройтись двором лише у рибальських чоботах.

У деяких фермерів у воді до дев’яноста відсотків полів, розпочати посівну вони не можуть. У кого ліпша ситуація, то поки було сухо працювали цілодобово.

«І вдень, і в ніч робили все для того, щоб схопити момент весни, посіяти, підживити – і от знову негода, і знов заважає. Яким буде врожай – невідомо», – каже Турійський селищний голова Олексій Безсмертний.

На приватних городах теж не сіяли, і не садили.

«Такого ще не було. Чотири рази вже викачували, а вода прибуває і прибуває. І дощі знову будуть іти», – каже місцева мешканка Алла.

Раніше, розповідають місцеві, якщо їх і затоплювало, то лише поля, а тепер вода підійшла просто до будинків. Рятувальники систематично викачують воду з людських обійсть, однак вона знову і знову прибуває. Попри складнощі місцеві не втрачають оптимізму і навіть жартують.

«Будем рис сіяти», – сміються люди.

Натомість прогнози синоптиків невтішні, опади обіцяють і наступного тижня, тож спрогнозувати, коли вода піде на спад, наразі важко.

Читайте також:

Можливо зацікавить