«Я на тих переживаннях отримала інфаркт»: у Луцьку – скандал через утеплення будинку

«Я на тих переживаннях отримала інфаркт»: у Луцьку – скандал через утеплення будинку

У будинку №15А, що на вулиці Гулака-Артемовського, – скандал. Голова ОСББ переконана, що через дії підрядника вартість проєкту з утеплення будинку зросла на 4 мільйони. Підрядник усі претензії заперечує і каже, що вартість проєкту зросла через голову ОСББ. Відтак мешканцям багатоповерхівки доведеться заплатити за роботи більше, ніж планувалося.

Про це пише Кокурент з посиланням на ТРК «Аверс».

У 2020-му році мешканці луцької багатоповерхівки за адресою: Гулака-Артемовського, 15А, створили ОСББ. Того ж року вони вирішили утеплювати будинок. 

Голова ОСББ говорить: це був найдорожчий проєкт у місті. І не дивно, адже утеплення дев’ятиповерхового будинку на три під’їзди оцінили у майже 14 млн грн. Для ОСББ, яке щойно створилося, сума практично непідйомна. Співвласники вирішують взяти участь у добре розрекламованій програмі, яка передбачає, що 30% вартості проєкту з утеплення будинку оплачує ОСББ, а 70% – так званий Фонд енергоефективності. 

Вже у жовтні 2020 року підрядник, якого, до слова, шукає саме ж ОСББ, береться за роботу. Але ідилія тривала недовго. За словами голови ОСББ Зої Назаренко, весною 2021 року підрядник зупинив роботи і зник.

«Хлопці зробили величезну роботу. Але як тільки у 2021-му році почалася зима, їх робота призупинилася. А весною перед Великоднем до мене приїхав Андрій Ковальчук і попросив відпустити хлопців на свято, бо вони самі з села. Відповідно, що більше ніхто відтоді не повертався. Я на тих переживаннях отримала інфаркт», – розповідає пані Зоя.

Мало того, за словами голови ОСББ, через те, що підрядник не доробив дах, у людей затопило квартири. Збитки досі ніхто не компенсував.  

Півтора року роботи з утеплення не велися. ОСББ стало шукати нового підрядника, бо ж почате треба завершити. Підрядника знайшли, але за той час проєкт подорожчав на 4 мільйони, через що його вартість сягнула 18 млн грн. Відтак на плечі мешканців будинку лягли додаткові мільйони. 

Менше з тим, доробити роботи взявся новий підрядник, але, каже пані Зоя, ОСББ стикнулося з новою проблемою: перший підрядник тепер претендує на кошти, які вони оплатили підряднику, що дороблював його роботи. 

Підрядник Андрій Ковальчук заперечує усі претензії голови ОСББ. Чоловік каже, що роботи весною 2021-го року вони призупинили, бо чекали на оплату. А вартість проєкту, за його словами, зросла через те, що голова ОСББ вирішила зробити додаткові роботи. Разом з тим підрядник зазначає, що не претендує на чужі гроші. У його фірми є закритий акт виконаних робіт на 1 млн 700 тис. грн, який підписаний, в тому числі і головою ОСББ. Фонд кошти за згаданим актом перерахував ОСББ, але вони ці кошти фірмі Андрія Ковальчука так і не надіслали.

«На ті акти, які закриває другий підрядник, ми не маємо ніякого відношення, бо в нас є власний акт. Наш акт – наша претензія. Кошти іншого підрядника є їхнім питанням. Ми змушені подавати до суду, оскільки домовитись, на жаль, не виходить. Тепер суд мусить розібратися і поставити крапку в цьому питанні, бо голова ОСББ маніпулює тим, що ми в чомусь винні. З липня місяця нам не оплачуються кошти, хоча в нас є інформація, що вони відшкодовані фондом. Куди вони пішли? Мабуть, не за цільовим призначенням», – ділиться пан Андрій.

Крім того, підрядник зазначає, що у 2021-му році фонд відшкодував ОСББ гроші за виконані роботи. І цими грошима, за його словами, ОСББ вирішило погасити кредит, а не віддати підряднику для продовження. Ідеться про два мільйони.

Питання щодо компенсації за затоплені квартири наразі відкрите.

«Про таку ситуацію мені відомо, ми на неї реагували. Я особисто виїжджав разом зі своїм заступником і головним інженером. Ми обходили ті квартири, спілкувались з людьми. В нас була домовленість, що як тільки накриється дах, то компенсуються всі витрати. Ну, бо до того, як він не накритий, це є недоцільно. Наразі ще нічого не компенсується», – розповідає пан Андрій.

Голова наглядової ради Фонду енергоефективності Юлія Сабатюк повідомила, що фонд не втручається у відносини ОСББ і підрядника, якого співвласники шукають самі. Наразі, за її словами, проєкт незавершений. ОСББ сплатило підряднику навіть не 30, а 45% від вартості проєкту, а це 4,5 млн грн. Щодо фонду, то він компенсує гроші за актами робіт. Коли закривають акти робіт, то фонд компенсує 70% від суми, яка вказана в документі. Їх перераховують ОСББ, а воно розраховується з підрядником.

Отож, заручниками ситуації залишаються мешканці будинку. Як уже зазначалося, ОСББ заплатило підряднику Андрію Ковальчуку 4,5 млн грн. Щоб заплатити ці гроші, ОСББ взяло кредит під 16%. Щомісяця мешканці сплачують банку 71 тисячу гривень, з яких 28 тисяч – це тіло кредиту, і відсотки – майже 44 тисячі. До слова, відсоток по кредиту з 16 зріс до 22-х, а тепер ще й зросла вартість проєкту. А якщо підрядник відсудить 1 млн 700 тис. грн, то це ще додаткові витрати, які незрозуміло як закривати.

 

Читайте також:

Можливо зацікавить