«Я не люблю виступати пророком «заднім числом»: про що говорив Сергій Жадан у Луцьку

«Я не люблю виступати пророком «заднім числом»: про що говорив Сергій Жадан у Луцьку

У понеділок, 23 січня Луцьк відвідав відомий письменник, музикант та волонтер з Харкова Сергій Жадан. Це четверте місто України, куди приїхали музиканти у рамках свого туру, під час якого вони проводять спільні заходи з шанувальниками, спілкуються з представниками ЗМІ.

Зокрема, у Луцьку до «Культурного укриття» прийшло чимало прихильників Сергія Жадана. Приміщення навіть не вміщало усіх бажаючих, тому решта вишикувалася у довжелезну чергу перед закладом.

Письменник розповів, що йому приємно бачити таку кількість людей, особливо молоді, які читають книги та слухають українську музику. 

«Тут дуже багато людей, і це хороша публіка. Особливо приємно, що приходить багато молоді. Сьогодні потрібно спілкуватися, бо тривожно у повітрі й багато кому не вистачає «живого» контакту. Адже те, що ми бачимо у соціальних мережах лякає й усамітнює. І тому ось такі речі в культурі наразі на часі», - зазначив Жадан.

Письменник зауважив, що перше його питання було до друзів з Луцька, чи працюють тут театри та, чи проходять літературні вечори. Адже, на жаль, у Харкові зачинені театри та книгарні.

«А Харків сьогодні - втомлений, напівпорожній, але сильний і нескорений. Там є багато людей, які залишилися з першого дня і вони розуміли, чим будуть займатися, а багато повернулося туди за першої можливості. Загалом у місті зараз безпечніше, ніж було навесні, але я не рекомендував би повертатися туди сьогодні. Бо ефективним можна бути зараз в будь-якій точці нашої країни. Можна жити, робити бізнес на Волині, платити податки й займатися волонтерством, а можна жити у Харкові без роботи й почувати себе трішки непотрібним», - каже письменник.

Він зазначив, що музиканти постійно виступають у Харкові, і нещодавно провели великий рок-фестиваль в оперному театрі, куди прийшло понад тисячу людей.

«Зараз я часто виїжджаю з Харкова, бо з'явилась можливість виступати і є багато пропозицій. І це не просто комерційні концерти, бо частину своїх прибутків ми витрачаємо на волонтерську діяльність. Крім того, це можливість поспілкуватися з людьми, відчути чим ми сьогодні живемо.

А кошти ми витрачаємо на військове спорядження, техніку, дрони, тепловізори та автомобілі. І все це переважно йде на передову - Бахмут, Сватове, Кремінна, загалом на Луганщину і Донеччину, де зараз найспекотніше. Загалом ми підтримуємо всіх, для нас немає своїх чи чужих», - каже співак.

Стосовно виступів за кордоном, то Сергій Жадан сказав, що нещодавно співпрацювали з бельгійським концерном, який зібрав для співаків доволі велику суму коштів.

«Також вони купили два пожежні автомобілі, десяток генераторів. Поляки нам збирали кошти на декілька автомобілів. Тобто за кордоном розуміють, що відбувається і намагаються нам допомагати», - розповів Жадан.

На питання, як реагує співак на велику кількість премій, на які його номінують, він відповів: «Це - премії України. Але передусім, це - увага до нашої країни та жести підтримки».

Присутні також поцікавилися у письменника чи відчуває він себе літературним пророком сьогодення. На що музикант відповів:

«Це швидше читацьке сприйняття. Ми читаємо або ж чуємо в літературних чи музичних творах те, що потім проектуємо на своє минуле і майбутнє і робимо якісь «знаки». Я не люблю виступати пророком «заднім числом» і говорити, що я вас попереджав про щось. Насправді більшість речей пишеться інтуїтивно, і якщо щось з цього здійснюється, то - буває», - підсумував Сергій Жадан.

Нагадаємо, що 23 січня в «Культурному укритті» відбулася автограф-сесія відомого сучасного  письменника з Харкова, музиканта та волонтера Сергія Жадана. Луцьк став четвертим містом туру, де письменник проводить зустріч зі своїми шанувальниками, а також спілкується із представниками ЗМІ.

У Луцьку на письменника чекало дуже багато прихильників його творчості. Приміщення «Культурного укриття» було заповнене ущерть. Черга за автографами була нескінченною. Неабияк здивувало, що прийшли люди різного віку - від підлітків до старшого покоління.

Читайте також:

Можливо зацікавить