«Я побачив, як люди змінюються», - Саша Чемеров розповів, як їздив на деокуповані території

«Я побачив, як люди змінюються», - Саша Чемеров розповів, як їздив на деокуповані території

«Культурний десант» – проєкт, у рамках якого українські музиканти і виконавці співають для військових у частинах та госпіталях. Але нещодавно в учасників був досвід виступу і розмови на деокупованій території на Харківщині.

Про свій досвід розповів учасник проєкту, український музикант Саша Чемеров у рамках марафону волонтерського штабу «Ангар».

Він розповів, що «Культурний десант» розпочався з виступів Колі Сєрги, який пішов до лав ЗСУ і паралельно почав грати для військових, і згодом покликав Чемерова доєднатися.  

«За 3 дні було 15 концертів. За цей час я зрозумів, що це може бути дуже потужний проект і ми почали це робити як організацію, набирати людей», - розповів він.

З його слів, репертуар для виступів обирають ситуативно, залежно від того де відбуваються концерти – в частині чи госпіталі, від стану військових, від того чи вони повернулися з виїзду чи туди збираються. Також він додає: це не повноцінні концерти, бо музиканти не просто грають, а і розмовляють. 

Саша Чемеров також розповів як вони поїхали у першу місію до цивільних – на деокуповану Харківщину. 

«Їздили у Балаклію. Це жахливо, що там відбувається. З того, що я бачив, то Ізюм постраждав найбільше. Люди 7 місяців не розуміли, що відбувається, вони були як загнані тварини. Це було вперше коли ми працювали з цивільними людьми, це був найскладніший виїзд», - пригадує він.

Також він поділився історією, як він ледве не покинув цей виступ. 

«Ми вийшли з авто і цивільні люди почали збиратися групками на площі і я почув від однієї жіночки: «А што ви прівєзлі?» Я відповів, що ми приїхали поспілкуватися, пограти музику і почув: «Лучше би ви шота прівєзлі, рускіє нам ат души давалі пєчєнья». Це мене вибило. Потім ще одна пані щось таке казала. Ти бачиш стан людей, ти не знаєш, які жахи вони пережили. Я сказав хлопцям, що не буду, мабуть, грати. Але це був скоріше егоїзм. Ми почали грати, і я зрозумів, що я неправий, коли думав, що ці люди не зрозуміють. Я побачив, як люди змінюються, за годину в людей з’явилось світло в очах, вони почали дякувати, обійматися, співали гімн», - резюмував Чемеров.

Нагадаємо, у Луцьку триває онлайн-марафон від волонтерського штабу «Ангар», під час якого у неформальній розмові разом із запрошеними гостями збирають кошти, аби у майбутньому придбати захисникам України речі, які зігріють їх узимку: теплу форму, буржуйки, генератори та інше.

Можливо зацікавить

Поховання військового
фото

Сказали, що отримав надважкі поранення, а наступного дня сповістили про смерть: на Волині попрощалися з Героєм Петром Хомичем

Працівник ТЦК, якого на Волині чоловік вдарив ножем, раніше воював
фото

Працівник ТЦК, якого на Волині чоловік вдарив ножем, раніше воював

росіянин військовий депортація
відео

Воював за Україну, а тепер «бомжує» на Волині: росіянину-добровольцю ЗСУ загрожує депортація

Виїзд за кордон

Хотів виїхати до Польщі: на Волині спіймали ухилянта-невдаху

мобілізація хвороба серце

Мобілізація 2024: які хвороби серця є підставою для звільнення від призову

спецпризначенець петиція

Планував одружитися після війни: бійцю луцького «Любарта» просять посмертно присвоїти звання Героя України

Герой загибель

З перших днів вторгнення боронив Україну: на Луганщині загинув Герой з Волині Дмитро Глущук

доброволець

Двоє його братів зараз на фронті: 19-річний доброволець, що воював разом з батьком, загинув на війні

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні: кого з чоловіків можуть примусово доставляти до ТЦК