Ядерний шантаж Путіна: що означає призупинення участі Росії в ДСНО

Ядерний шантаж Путіна: що означає призупинення участі Росії в ДСНО

 21 лютого, Путін заявив про призупинення участі в Договорі про стратегічні наступальні озброєння (ДСНО). Його рішення блокує контроль за розгортанням ядерних боєголовок.

Про що йдеться у цьому договорі і навіщо Росія призупинила його участь, пише РБК-Україна

Російський президент оголосив у посланні до Федеральних зборів про одностороннє призупинення участі в ДСНО. За його словами, це нібито «вимушене рішення», ухвалене на тлі того, що ядерні країни продовжують розвивати свої озброєння та наполягати на доступі до російських об'єктів.

А Путін заявив, що Москва нібито має дані про розробку нових видів ядерних боєприпасів у США і про плани провести випробування.

«Нам стратегічної поразки хочуть завдати і лізуть на наші ядерні об'єкти. У зв'язку з цим змушений заявити сьогодні про те, що Росія призупиняє свою участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння», - заявив він.

Путін також уточнив, що між російсько-українською війною та проблематикою стратегічних озброєнь нібито нема зв'язку. Але, якщо США почнуть випробування, то для збереження паритету Росія піде на аналогічний крок. Відповідні доручення про підготовку вже дали Міноборони РФ та «Росатому».

Що таке ДСНО?

ДСНО - це двосторонній договір між Росією та США заключений на 10 років. Він набув чинності у 2011 році. На початку 2021 року його продовжили до січня 2026 року. Його також називають СНО-ІІІ. Взагалі - це сьомий документ у серії домовленостей між США та Росією/СРСР.

За умовами договору його учасники мають скоротити свої стратегічні наступальні озброєння таким чином, щоб їх сумарні показники не перевищували:

  • 700 одиниць для розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), балістичних ракет підводних човнів (БРПЛ) та важких бомбардувальників (ТБ);
  • 1550 одиниць для боєзарядів на них;
  • 800 одиниць для розгорнутих та нерозгорнутих пускових установок (ПУ) МБР та БРПЛ, а також важких бомбардувальників.

Договір запровадив поняття нерозгорнутих носіїв та пускових установок. Тобто ті, які не перебувають у бойовій готовності, а використовуються для навчання чи випробувань. Росія та США мають право самостійно визначати склад та структуру своїх СНО у рамках документа. Також у договорі закріплено заборону на розміщення таких озброєнь за межами національних територій.

Обидві сторони досягли узгоджених показників ще минулого десятиліття. На вересень 2017 року в США було розгорнуто 660 носіїв, 1 393 боєзаряди та 800 пускових установок. На лютий 2018 року російський сумарний потенціал становив 527 носіїв, 1444 боєзарядів та 779 пускових установок.

Контроль за виконанням договору

Головний механізм контролю за виконанням ДСНО - взаємна інспекційна діяльність на ядерних об'єктах. Погодженим інспекторам видавалися дворічні візи, після чого сторони не могли змінювати склади комісій. Членам інспекційних делегацій гарантувалася повна недоторканність в Росії чи США.

Договором передбачаються два типи інспекцій - для підтвердження заявленої кількості розгорнутих озброєнь та для підтвердження даних про нерозгорнуті або ліквідовані СНО. Дані перевірки проводились у місцях завантаження балістичних ракет, ремонту, зберігання та розміщення на мобільних пускових установках. Протягом року дозволялося проводити не більше 18 перевірок обох типів, причому не більше однієї у будь-який момент часу.

Станом на початок 2021 року Росія та США провели близько 300 взаємних інспекцій.

У серпні 2022 року Росія призупинила угоду, згідно з якою американські інспектори могли відвідувати ядерні об'єкти. Нібито тому, що запроваджені санкції унеможливили поїздки російських інспекторів до США.

Що означає ядерний шантаж Путіна?

Очевидно, що це новий етап російської ескалації, спрямований насамперед на США та НАТО. А також черговий раунд ядерного шантажу, який у тій чи іншій мірі завжди був присутнім упродовж усього повномасштабного вторгнення в Україну.

«Путін не вперше натякає на погрозу застосування ядерної зброї. Наразі він йде ще далі, заявляючи про припинення участі в договорі про стратегічне стримування, який має діяти до 2026 року. За його словами, це означає, що Росія фактично може продовжити нарощування ядерного потенціалу, хоча б у рамках угоди - до 1550 стратегічних зарядів та до 700 на кораблях та літаках», - зазначив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Наразі ж російський президент намагається відкинути колишню логіку та нав'язати Заходу шантаж - якщо США не будуть готові до переговорів, то Москва залишить за собою право наростити кількість стратегічних засобів. Як наслідок, Вашингтон може вжити дії у відповідь для свого захисту та захисту союзників. У результаті це може вилитися у нову гонку ядерних озброєнь.

Читайте також:

  • Російський диктатор Володимир Путін заявив, що це Україна, яку нібито підпорядкував собі Захід, почала війну проти Росії, і що Кремль почав використовувати силу, очікуючи ударів по окупованих ним «історичних землях» Росії.
  • Український президент прокоментував «послання» та ядерні погрози Путіна, які він зробив під час виступу перед Федеральними зборами Росії. Президент зазначив, що РФ вже стала спілкуватися як терорист. Також, на його думку,  погрози  Кремля у світі ніхто не сприймає серйозно.

Можливо зацікавить