Як і на кого на Волині перереєстровують російський і білоруський бізнес

Як і на кого на Волині перереєстровують російський і білоруський бізнес

Близько сотні зареєстрованих на Волині підприємств станом на 24 лютого 2022 року були пов’язані з громадянами Росії і Білорусі. До повномасштабного вторгнення більшість з них успішно розвивали свою справу. Але з початком великої війни, запровадженими національними і міжнародними економічними санкціями таким фірмам довелося перефарбовуватися. Рятувати бізнес вони чомусь кинулися в Євросоюзі.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував, що здебільшого на фізичних і юридичних осіб з шенгенської зони перереєстровують корпоративні права волинські підприємства, засновниками яких до цього були росіяни і білоруси. Щоправда, дехто переписує свою частку і на українців.

Ополячився. Білорус змінив прописку, щоб врятувати бізнес

Серед волинських фірм-хамелеонів найбільш здивувало іноземне підприємство «СТіМ Україна», яке займається ремонтом доріг, устаткуванням і фарбами для дорожньої розмітки. Підприємство зареєстроване в Луцьку ще у 2008 році й активно освоює бюджетні гроші на тендерах. 

З 2016 року, відколи запрацювала система «Prozorro», «СТіМ Україна» підписала з державними та комунальними закладами щонайменше 27 договорів на 11,3 мільйона гривень на постачання фарб, а також машин для розмітки доріг.

Зокрема, у 2019-ому «СТіМ Україна» продало комунальному підприємству «Маріупольавтодор» машину для нанесення дорожньої розмітки за майже 5 мільйонів гривень. А в травні 2021-го – Волинському облавтодору фарби на 633 тисячі гривень. Загалом у 2021 році «СТіМ Україна» підписало контрактів з комунальними підприємствами майже на 1 мільйон 123 тисячі гривень. У 2022 році прямих контрактів із «СТіМ Україна» українські комунальні та державні підприємства не підписували.

За даними аналітичної системи «YouControl», минулоріч «СТіМ Україна» імпортувало продукції на понад 150 мільйонів гривень – найбільше з моменту створення. За даними «Сили правди», левова частина товарів надійшли від двох білоруських підприємств: ООО «Строительная техника и материалы» і СООО «СТиМ Брест».

Кінцевим бенефіціарним власником «СТіМ Україна» є відомий білоруський бізнесмен Дмитро Черненко. У 2019 році він разом з братом і водночас партнером Ігорем Черненком потрапили до рейтингу топ-200 підприємців республіки. Черненки – власники одного з небагатьох у Білорусі заводів недержавної форми власності. На фабриці виготовляють термопластик.

Як і на кого на Волині перереєстровують російський і білоруський бізнес

Загалом «СТіМ» – це група компаній з центром у Бресті і мережею офісів у Росії. Принаймні таку інформацію можна знайти на корпоративному сайті. В розділі «Зв’язатися з нами» вказані телефони менеджерів у Москві, Санкт-Петербурзі, Омську, Воронежі, Краснодарі, Казані, Іркутську, Єкатиринбургу, Хабаровську і, зрештою, в Україні.

Як і на кого на Волині перереєстровують російський і білоруський бізнес

«За время своего существования, группа компаний «СТиМ» стала поставщиком материалов и техники для дорожной разметки не только для Беларуси и России, но и для других государств (Болгария, Марокко, Польша, Испания, Иран, Сирия, США и др.)», – йдеться на сайті підприємства. 

Щоправда про Україну раніше там було значно більше інформації. Зокрема, в розділі «Контакти» старої версії сайту були вказані директор і менеджер офісу «СТіМ Україна» в Луцьку.

Як і на кого на Волині перереєстровують російський і білоруський бізнес

З початком великої війни ні «СТіМ», ні її вітчизняна «дочка» не «впали в сплячку». Зокрема, 24 серпня 2022 року, того дня, коли Україна відзначала 31-у річницю незалежності, до Бреста приїхав посол Росії в Білорусі Борис Гризлов. Російський дипломат, зокрема, відвідав виробничі потужності білоруського товариства «СТіМ». 

«Компаніям, які раніше працювали із західними клієнтами, потрібно переорієнтуватися на Схід, заявив посол РФ у Білорусі Борис Гризлов, відвідуючи групу компаній вільної економічної зони «Брест», – повідомляє видання «Sputnik».

Як і на кого на Волині перереєстровують російський і білоруський бізнесЯк і на кого на Волині перереєстровують російський і білоруський бізнесЯк і на кого на Волині перереєстровують російський і білоруський бізнес

«Зараз треба ринки збуту міняти. На Схід подивіться», – цитує главу російського диппредставництва білоруська преса.

Директор компанії «СТіМ» Дмитро Черненко, судячи з повідомлень у пресі, приймав російського посла так, як належить. Жалівся на санкції і переконував, що працює над імпортозаміщенням. Запевняв, що купуватиме обладнання в Росії.

«Підприємство останнім часом якраз переорієнтувалося на роботу зі східними країнами. Логістичні склади з’явилися в Іркутську, Хабаровську та Єкатеринбурзі. Найближчим часом буде запущено додаткове виробництво у Казані. Через санкції на виробництво перестало надходити деяке обладнання з Японії та інших країн. У зв’язку з цим підприємство перейшло на турецькі двигуни для розмічувальних машин, у планах також купувати обладнання у РФ. Сировина для виготовлення матеріалу – російська», – заспокоїв російського посадовця бізнесмен Черненко.

До слова, Дмитро Черненко – військовий інженер, спеціаліст з ракетної радіоелектроніки. Про це він розповідав в інтерв’ю ще два роки тому.

«У нас была шикарная физико-матиматическая школа в военном училище… ты не можешь научиться управлять, если ты не научился подчиняться. Ты сначала всего себя скомкал, тебя засунули в одно место. Тебе сказали: вот ты теперь никто. Точка. И только пройдя через это состояние точки, ты можешь кем-то по-настоящему управлять. Побывать в ситуации подчиненного, в ситуации бесправного это такой хороший душ», – ділився життєвим досвідом власник групи компаній «СТіМ» в ефірі програми «PROРазвитие».

Держава Білорусь підтримала Росію в війні проти України, тим самим погодившись розділити з агресором наслідки свого рішення. Однак білоруський бізнесмен Дмитро Черненко, який так запопадливо виправдовується перед російськими посадовцями, очевидно не хоче втрачати український ринок. 

У листопаді 2022-го в реєстраційну справу іноземного підприємства «СТіМ Україна» внесли зміни. Серед власників компанії більше немає осіб з білоруською пропискою. Тепер корпоративні права підприємства належать Товариству з обмеженою відповідальністю «Контур» з Польщі, а кінцевим бенефіціарним власником польської фірми є все той же Дмитро Черненко. Тільки тепер вже з пропискою в Люблінському воєводстві. 

Як і на кого на Волині перереєстровують російський і білоруський бізнес

На сайті польської фірми «Контур» в розділі «Про нас» нема ані слова про Дмитра Черненка чи білоруські виробничі потужності товариства. Натомість там вказано, що компанія є виробником і дистриб’ютором машин.

Як і на кого на Волині перереєстровують російський і білоруський бізнес

Щоб довідатись, чию техніку продає підприємство, «Сила правди» зателефонувала за контактними номерами польського «Контуру». Перше, що журналісти почули у слухавці було «Здраствуйте». Міжнародний продавець Алєся Бойка не відреагувала на вітання польською. Зачувши, що телефонують журналісти з України, взагалі відмовилась відповідати на запитання про підприємство. Тоді ми зателефонували за іншим номером з того ж таки сайту і напряму запитали, де виготовляються машини, які продає товариство «Контур». «В Білорусі», – зізнався співробітник компанії Міхал Лежанський.

Про зв’язок польського «Контура» із Білоруссю прозоро натякає і сама назва підприємства. Адже марка машин для розмітки доріг білоруського виробництва так і називається: «Контур». Їх є кілька моделей: «Контур 400», «Контур 700», «Контур 900», «Контур 1500».

«Сила правди» спробувала дізнатися в Дмитра Черненка про його плани щодо підприємств в Україні і Росії, про те, як білорус зумів отримати реєстрацію в Польщі, як звідтіля він збирається управляти бізнесом в підсанкційних країнах. Але даремно. Чоловік не відгукнувся на повідомлення в месенджерах. 

Телефоном колишні директори підприємства «СТіМ Україна» підтвердили, що власник компанії – Дмитро Черненко – білорус.

Як і на кого на Волині перереєстровують російський і білоруський бізнес

Ні Дмитра Черненка, ні його групи компаній «СТіМ» поки що немає в санкційних списках. Сподіваємося, наше розслідування виправить цю несправедливість. Дуже не хочеться, щоб європейська країна, яка однією з перших надала підтримку українським біженцям, допомагала вихідцям з країн-агресорів обманом зберегти свій бізнес, який в тому числі наповнює бюджети Росії і Білорусі.

Можливо зацікавить

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

корупція митниця Волинь

Гучна справа про контрабанду на пів мільярда: винесли вирок чоловіку співробітниці Волинської митниці

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

VOLYNPRYRODRESURS

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

футбол війна Тимощук

У Росії вже заявили, що зрадник з Луцька Тимощук виграє суд проти України

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої