Як лучанам нараховують оплату за воду: за квартирним лічильником чи загальнобудинковим

Як лучанам нараховують оплату за воду: за квартирним лічильником чи загальнобудинковим

Мешканці луцьких багатоповерхівок від «Луцькводоканалу» отримують платіжки не лише за спожиту воду по квартирному лічильнику, але й по загальнобудинковому.

Як розповів виданню ВСН директор підприємства Віктор Гуменюк, нарахування йде за фактично спожиті послуги по всьому будинку. Тобто на всіх розподіляється оплата за спожиту воду.

«Загалом у нас така методика розподілу послуги: квартирний лічильник виконує суто технічну послугу, аби нормально та справедливо розподілити послугу, а усе, що спожив будинок обліковує комерційний загальнобудинковий лічильник. А далі цей обсяг розподіляють на всіх. Якщо у будинку всі квартири мають власні лічильники, то враховується їхнє споживання і пропорційно розподіляються різниця, яка сформувалася між квартирними й загальнобудинковими лічильниками. Тобто, люди сплачують за спожиту послугу по всьому будинку. Це обв'язок закону України та правових документів», - розповів Віктор Гуменюк.

Стосовно квартирних лічильників, то керівник підприємства зазначає, що вони є малоточними й не враховують усіх нюансів. 

«Будинок належить людям, які використовують воду, а її облікує саме загальнобудинковий лічильник. Адже поквартирні лічильники є малоточними, й багато чого не враховують. Це нарахування врегульовано на законодавчому рівні для того, аби люди платили саме за спожиту послугу», - каже директор.

На питання, яка ж це сума, Віктор Гуменюк зазначає, що тут усе залежить від самого будинку та лічильників, що там стоять. 

«Об'єм, який обліковується загальнобудинковим лічильником для кожного будинку свій, але в середньому це - 7-10%. І в грошовому еквіваленті це - дріб'язок. Але загалом, квартира переважно споживає стабільну кількість води», - розповів очільник «Луцькводоканалу».

Можливо зацікавить