Як лучанка тримає український інформаційний фронт у Німеччині

Як лучанка тримає український інформаційний фронт у Німеччині

Волонтери німецького Мюнхена об’єдналися для підтримки України. Завдяки їхній діяльності не лише надходить допомога нашій державі, а й формується імідж України на міжнародній арені, іде боротьба з російською пропагандою, організовуються міжнародні партнерства. 

Про досвід міжнародного волонтерства, допомоги Україні та боротьби з пропагандою «Сила правди» поспілкувалася з українською волонтеркою Тамарою Охріменко, яка працює у Мюнхені.

Тамара Охріменко народилась та навчалась у Луцьку. Здобувати вищу освіту розпочала у Волинському національному університеті імені Лесі Українки, а закінчила у Німеччині і залишилася там працювати. З 24 лютого її життя, як і життя мільйонів українців, змінилось.

«Було ясно, що треба щось робити. Були думки їхати в Україну, – ділиться пані Тамара. – 25 лютого я побачила, що в Мюнхені організовує збір допомоги Українська католицька церква, з’явилися люди, які хотіли допомогти. Перше, з чим треба було допомагати, це турнікети. Це було перше, що я замовляла. Цей збір допомоги був настільки великим, що все було заблоковано – дві вулиці, які вели до нашої української церкви, були повністю заблоковані. Всі знали, що потрібна допомога і поспішали зробити це».

Як лучанка тримає український інформаційний фронт у Німеччині

Вже з перших днів війни Тамара зустріла однодумців. Всі об’єдналися навколо допомоги Україні, тож працювали у неформальному об’єднанні, яке назвали «Мюнхен допомагає Україні». Організовували і проводили демонстрації, шукали, де що можна купити чи замовити, організовували збори у соцмережах.

Як лучанка тримає український інформаційний фронт у НімеччиніЯк лучанка тримає український інформаційний фронт у НімеччиніЯк лучанка тримає український інформаційний фронт у Німеччині

«У цій справі об’єдналися і німці, і українці, і звичайні пересічні люди, і підприємці. Всі везли допомогу. Це були теплі речі, медикаменти, речі для дітей, товари гігієни. Люди привозили, питали чи треба допомога, деякі залишалися, пакували і допомагали відправляти. Це був початок. Ми дізнаємося, що потрібно, і організовуємо збори та відправку. Речі, які більш розумно купувати в Німеччині, купуємо тут і перевозимо. Інші речі – дізнаємось де можна купити і домовляємося з іншими організаціями. Про запити дізнаємося від українських волонтерів – у мене брат та сестра в Україні. Зокрема. спілкуємось з волонтерською ініціативою «Воля», яка діє на Рівненщині. Через неї передавали допомогу для військових. Допомогу відправляли до 10-ї та 24-ї бригад».

Згодом волонтери зареєстрували громадську організацію «Fellas for Europe». У ній волинянка працює заступником керівника. Організація опікується дитячими будинками на Херсонщині, співпрацюючи з місцевим волонтером Володимиром Сагайдаком. На своєму сайті та інших платформах організація проводить збори коштів. Також долучаються і до допомоги матерям Харківщини, в проєкті Всеукраїнської організації «Добрі вчинки разом».

Крім збору та відправки допомоги волонтери займаються й іншим не менш важливим напрямком – протистояння російській пропаганді. Пані Тамара також є членом міжнародної ініціативи NAFO, метою якої є протидія російській пропаганді. Назва цієї віртуальної спільноти перекладається як «Північноатлантична організація чуваків». Їхня робота полягає у розвінчуванні фейків в інтернет-просторі, публікації проукраїнських мемів, тролінг російської пропаганди.

У NAFO – люди з різних країн, які в той чи інший спосіб долучились до допомоги Україні. До речі, членом цієї спільноти є і Борис Джонсон.

Як лучанка тримає український інформаційний фронт у Німеччині
Активісти спільноти NAFO на демонстрації

Як лучанка тримає український інформаційний фронт у Німеччині

Проте, за словами Тамари Охріменко, у Німеччині є й люди з проросійськими настроями.

«Є Східна Німеччина, яка була під радянським контролем. І з розмов з багатьма людьми я зрозуміла, що там контроль був набагато потужніший ніж, приміром, у нас на Волині. І люди дійсно бояться. Вони виросли під цим контролем, вони виросли з відчуттям, що Росія велика і всемогутня».

За правління Гельмута Коля дуже багато людей з Радянського Союзу переїхали до Німеччини. І вони переїхали з радянськими поняттями. Я особисто знаю таких людей. На жаль, їхня ментальність не змінилася. Вони спілкуються здебільшого між собою. Вони досі ментально живуть в Радянському Союзі, хоча фізично знаходяться тут. Проте їхні діти, так само як і я, підтримують Україну. Є і такі люди, що мають позицію «Мир будь-якою ціною».

Тож роботи у відстоюванні українських інтересів чимало. Для цього організовують демонстрації, акції підтримки та інформаційні кампанії. Завдяки цьому вдається просувати політику підтримки України у багатьох аспектах – вступу до Євросоюзу, наданні зброї та іншої допомоги. Нині організація розпочала підготовку до чергової зустрічі, яка відбудеться у травні і присвячена темі вступу України до ЄС.

Читайте також:

Можливо зацікавить

поховання військового
фото

Навіки 43: у Луцьку попрощалися із захисником Андрієм Головачовим

Глобус Банк
фото

Перше на Волині: у Луцьку відкрили відділення «Глобус Банку»

війна Луцьк

Загинув під час виконання бойового завдання: у Луцьку прощатимуться із Героєм Андрієм Головачовим

Народна пісня
відео

«Це підпал»: блогерка з Луцька випустила пісню із відомою співачкою

Зоопарк
фото

«Ми зайняли своє місце серед європейських зоопарків», - інтерв'ю з Людмилою Денисенко

Востаннє додому: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

Востаннє додому: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

На Волині стартував конкурс-огляд колективів екологічної просвіти «Земля – наш спільний дім»
фото

На Волині стартував конкурс-огляд колективів екологічної просвіти «Земля – наш спільний дім»

Не Декабристів, а Свободи: у Луцьку перейменували ще сім вулиць

Не Декабристів, а Свободи: у Луцьку перейменували ще сім вулиць

Луцьк Туристичний

«До Луцька варто приїхати, аби насолодитись його затишком»: розмова з Катериною Теліпською