Як п'ятикласники на Волині навчаються без паперових підручників

Як п'ятикласники на Волині навчаються без паперових підручників

Цьогорічні українські п'ятикласники розпочали навчання без друкованих підручників, оскільки кошти, які виділили на це, спрямували на потреби ЗСУ. Натомість в Міністерстві освіти і науки України запропонували альтернативний варіант: електронні відповідники. 

Як волинські учні адаптувалися до викликів і що вони думають про новий формат роботи, повідомляється в сюжеті ТРК «Аверс».

У бібліотеці Луцького ліцею № 27 підручники для п'ятикласники є, але навчатися за ними вони вже не можуть, оскільки цьогорічні учні 5 класу здобувають освіту за новою програмою.

Цього року на друк підручників за програмою Нової української школи виділили 1, 3 млрд гривень, але через війну ці кошти спрямували на потреби Збройних сил України, тож нині міністерство у пошуках коштів для цього. 

«Насправді, проблема не лише у підручниках 5 класу, бо книги поновлюються кожних п'ять років. Пілотні підручники, за якими вчилися перші класи Нової української школи цьогоріч мали перевидаватися.

Постійно вносяться правки, тобто вони не видаються один раз назавжди. Проблеми не лише з новими, а й тими, що перевидаються», - розповідає директорка Луцького ліцею №27 Вероніка Захарчук.

Вона повідомляє, що навіть якщо міністерство знайде кошти на друкування книг, достеменно невідомо, які з підручників видрукують першими. 

Оскільки немає однієї книги для певної дисципліни, позаяк є різні програми, між якими можна робити вибір і будувати навчання, кому пощастить з друкованими варіантами підручників теж невідомо. 

Наразі пропонується альтернатива: електронні підручники. Вони для учнів 1-11 класу є на сайті Інституту модернізації освіти.

Директор Луцького ліцею №26  Іван Леуш каже, що батьки й діти повідомлені про те, де можна знайти макети книг; також роздрукувати їх можна у бібліотеках.

Думки учнів Луцького ліцею №27 щодо такої альтернативи різняться.

Одинадцятикласниця Ольга Полянська зазначає, що електронні книги є комфортним і компактним варіантом для неї: підручники можна завантажити на ґаджет, що є зручно, оскільки добиратися додому їй довго, до того ж через це портфель має меншу вагу. Між паперовим і форматом онлайн книги вона вибере друге. 

Ще одна учениця 11 класу Ірина Бокач каже, що усвідомлює зручність електронних підручників, проте надає перевагу друкованим варіантам, оскільки під час роботи з ними вона менше напружується. 

Вирішити питання забезпечення п'ятикласників підручниками на рівні міста не можна, оскільки це є компетенцією Міністерства освіти і науки України. Конкретний час, коли це трапиться, у міністерстві не повідомляють.

В управлінні освіти і науки Волинської ОВА зазначають, що наразі в області є друковані книги з польської мови для п'ятих класів.

«Там за благодійні кошти випущені підручники з польської мови. Всі інші - обіцяють до кінця року. Електронні всі доступні», - коментує Людмила Плахотна, начальниця управління освіти і науки Волинської області військової адміністрації.

Фото - ілюстрвтивне

Можливо зацікавить

Поховання військового
фото

Сказали, що отримав надважкі поранення, а наступного дня сповістили про смерть: на Волині попрощалися з Героєм Петром Хомичем

кіокушинкайкан карате

У Луцьку відбудеться Чемпіонат України серед юнаків з кіокушинкайкан карате

Ольга Магас, день народження

28 березня: хто з волинян святкує День народження

росіянин військовий депортація
відео

Воював за Україну, а тепер «бомжує» на Волині: росіянину-добровольцю ЗСУ загрожує депортація

Виїзд за кордон

Хотів виїхати до Польщі: на Волині спіймали ухилянта-невдаху

Герой загибель

З перших днів вторгнення боронив Україну: на Луганщині загинув Герой з Волині Дмитро Глущук

журналіст смерть

Обірвалося життя секретаря Волинської облорганізації Національної спілки журналістів України

лікар-травматолог смерть

Понад 40 років присвятив медицині: помер лікар-травматолог з Волині

Євро-2024 Польща Уельс

«Моя сім'я була замучена Бандерою»: уродженець Волині пробився на Євро-2024 із збірною Польщі